Γερμανικός σεισμός - Τι σημαίνει για την Ευρώπη η κατάρρευση του SPD στο 14% – 2ο κόμμα η AfD με 16%

Γερμανικός σεισμός - Τι σημαίνει για την Ευρώπη η κατάρρευση του SPD στο 14% – 2ο  κόμμα η AfD με 16% 

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Γερμανού Καγκελαρίου Olaf Scholz

κατέρρευσαν με το χειρότερο ιστορικά αποτέλεσμά τους στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024, πέφτοντας στην τρίτη θέση πίσω από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία.
Η συντηρητική συμμαχία CDU/CSU βρίσκεται σε τροχιά -νίκης με 23,7%, με το AfD δεύτερο με 16% και το SPD με 14%, σύμφωνα με τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα.
Τα άλλα δύο κόμματα στην κυβερνώσα συμμαχία του Scholz - οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες - έλαβαν 12% και 5% αντίστοιχα.
Η δημοσκόπηση στη Γερμανία είναι μεταξύ των πρώτων αποτελεσμάτων από τις ευρωεκλογές, οι οποίες ξεκίνησαν την Πέμπτη (6/6) και κορυφώνονται την Κυριακή (9/6) και θα καθορίσουν τη σύνθεση του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου.
Zήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης έθεσε ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Carsten Linnemann σχολιάζοντας την πρώτη πρόγνωση εκλογικού αποτελέσματος (exit poll), σύμφωνα με την οποία το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) συγκεντρώνει μόλις 14%, ενώ συνολικά τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι και FDP) περιορίζονται στο 31%.
Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο κ. Linnemann τόνισε ότι ο καγκελάριος «πρέπει να θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης στην Bundestag» και πρόσθεσε ότι απαιτείται είτε «νέο ξεκίνημα» είτε «αλλαγή πορείας».

Το αποτέλεσμα θα καθορίσει ποιοι ηγέτες έχουν τη μεγαλύτερη δύναμη για να διεκδικήσουν τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η κακή εμφάνιση για τον συνασπισμό του Scholz υπογραμμίζει την αυξανόμενη δυσκολία που αντιμετωπίζει η γερμανική κυβέρνηση στην καθοδήγηση της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Η υποστήριξη για την κυβερνώσα συμμαχία του Scholz στο Βερολίνο έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, με τη συνδυασμένη υποστήριξη των τριών κομμάτων επί του παρόντος περίπου 35%, από πάνω από 50% στις εκλογές του 2021.
Τα exit poll στη Γερμανία έδειξαν πολύ αδύναμα αποτελέσματα για τα κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας και ισχυρή άνοδο για την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία στην ψηφοφορία της Κυριακής 9/6 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ η κυρίαρχη συντηρητική αντιπολίτευση έμελλε να παραμείνει η ισχυρότερη πολιτική δύναμη της χώρας στο γερμανικό Κοινοβούλιο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα:
Για 6η συνεχή χρονιά, το CDU στη Γερμανία διατηρεί μεν την πρωτιά στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, σημειώνοντας σύμφωνα με το 2ο exit poll ποσοστό που αγγίζει το 23,4%, το οποίο ωστόσο πρόκειται για ιστορική κατάρρευση με βάση τα αποτελέσματα.
Στη 2η θέση, με ποσοστό ρεκόρ 16,3% το ακροδεξιό AfD (NI) αναμένεται να επιτύχει ένα ιστορικό αποτέλεσμά για το γερμανικό κόμμα.

Οι ανατροπές


Ωστόσο, σε επίπεδο ΕΕ, τα κεντρώα κόμματα αριστερά και δεξιά θα δυσκολευτούν να διατηρήσουν την κυριαρχία τους.
Αυτό σημαίνει έναν βαθμό συνέχειας σε βασικές πολιτικές σε μια εποχή τεράστιας γεωπολιτικής αβεβαιότητας με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας να μαίνεται στα ανατολικά και ο ανταγωνισμός της Κίνας να γίνεται όλο και πιο δυναμικός.
Η ΕΕ αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου διατήρησης της δημοσιονομικής βιωσιμότητας ενώ επενδύει σε ένα πιο πράσινο μέλλον, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής παραγωγής και ενισχύοντας τις αμυντικές ικανότητες εν μέσω της προοπτικής επιστροφής του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τα πάντα, από το εμπόριο μέχρι την περιβαλλοντική πολιτική.

 

 Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-06-09_194322.png

 H νέα ατζέντα από την άκρα δεξιά 

Αλλά με τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη να έχουν προγραμματιστεί να πάρουν έδρες σε σύγκριση με τις τελευταίες εκλογές πριν από πέντε χρόνια, η μετανάστευση θα μπορούσε να φτάσει στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, ενώ οι φιλόδοξοι στόχοι της ΕΕ για το κλίμα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα εμπόδια.
Στη Γερμανία, το AfD κατάφερε ακόμα να κερδίσει μετά από μια σειρά αποτυχιών τις τελευταίες εβδομάδες, που περιελάμβαναν σκάνδαλα δωροδοκίας και κατασκοπείας.
Η Συμμαχία Sahra Wagenknecht, ή BSW, την οποία συνίδρυσε τον Ιανουάριο μετά τη διάσπαση από το κόμμα της Αριστεράς, πήρε 5,5%.
Ο Ολλανδός συντηρητικός Geert Wilders σημείωσε σημαντικά κέρδη στην Ολλανδία την Πέμπτη, αν και δεν κατάφερε να κερδίσει τις περισσότερες ολλανδικές έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτή τη νίκη διεκδίκησε ένας συνασπισμός αριστερών κομμάτων.
Περίπου 360 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δικαίωμα ψήφου για τους 720 βουλευτές που θα υπηρετήσουν στη συνέλευση της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια, 96 από αυτούς από τη Γερμανία.
Η επόμενη εθνική ψηφοφορία της Γερμανίας αναμένεται το φθινόπωρο του επόμενου έτους.
Τα κυβερνώντα κόμματα αναμένεται να τα καταφέρουν άσχημα στην επόμενη μεγάλη εκλογική τους δοκιμασία - τρεις περιφερειακές κάλπες τον Σεπτέμβριο στις ανατολικές πολιτείες της Θουριγγίας, της Σαξονίας και του Βρανδεμβούργου.
Το AfD προηγείται στις δημοσκοπήσεις και στα τρία κρατίδια, αλλά είναι απίθανο να μπει στην κυβέρνηση, καθώς όλα τα άλλα κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να ενταχθούν σε αυτό σε συνασπισμό.

Alice Weidel (Afd): Εξαιρετικά επιτυχημένη η εκστρατεία

Η Alice Weidel, μια από τις ηγέτιδες της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) χαρακτήρισε την προεκλογική εκστρατεία του κόμματός της «εξαιρετικά επιτυχημένη», μετά από μια αρχική πρόβλεψη που προβλέπει ότι το κόμμα θα τερματίσει δεύτερο με 16,5%.
«Οι άνθρωποι έχουν γίνει πιο ευρωσκεπτικιστές συνολικά», είπε εμφανώς ανακουφισμένη.
Ερωτηθείσα από έναν τηλεοπτικό παρουσιαστή πόσο τα σκάνδαλα που έβγαλαν με τους δύο κορυφαίους υποψηφίους του κόμματος — Maximilian Krah και Petr Bystron — είχαν βλάψει το κόμμα, η Weidel είπε ότι μετά από μια «ανώμαλη αρχή» στην προεκλογική εκστρατεία, το AfD ήταν πολύ επιτυχημένο στο τέλος.
Ούτε ο Krah ούτε ο Bystron παρευρέθηκαν στην κεντρική συγκέντρωση του AfD.

Σφοδρές αντιδράσεις από τον CEO του Deutsche Börse - Η άκρα δεξιά απειλεί τις αγορές τις ΕΕ

Ο επικεφαλής του γερμανικού χρηματιστηρίου δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθιά» για την άνοδο της ακροδεξιάς πολιτικής στη χώρα, προειδοποιώντας ότι απειλεί το μέλλον των αγορών της ΕΕ.
«Αν επιτύχουν εκλογικά, αυτό θα ήταν μοιραίο, όχι μόνο για τις δημοκρατίες μας, αλλά και για τη Γερμανία και την Ευρώπη ως βασικά χρηματοοικονομικά κέντρα», δήλωσε ο Theodor Weimer, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Deutsche Börse, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024.
Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία τον περασμένο μήνα δήλωσε στους Financial Times ότι αντιθμετωπίζει το Brexit ως πρότυπο και, εάν εκλεγεί, θα διενεργεί δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ.
Η Alice Weidel, ηγέτης του AfD, επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνησή της θα επιδιώξει να περιορίσει την εξουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε το ίδρυμά μας, πρέπει να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε την ένωση της κεφαλαιαγοράς, αυτό είναι απαραίτητο», είπε ο Weimer, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το αυξανόμενο κύμα λαϊκισμού στην Ευρώπη, χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένα κόμματα. «Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε σε αυτό».
«Δεν μπορούμε να δώσουμε αξιοπιστία στις απαιτήσεις των εξτρεμιστών», είπε ο Weimer, προσθέτοντας: «Η δουλειά μας είναι επίσης να υπερασπιστούμε την ελευθερία και τη δημοκρατία, αυτό ισχύει και για τους επιχειρηματίες».
Το AfD γνώρισε μεγάλη άνοδο στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες, αντανακλώντας την αυξανόμενη οργή για τα υψηλά επίπεδα παράνομης μετανάστευσης και τον χειρισμό της οικονομίας από την κυβέρνηση.
Ωστόσο, το κόμμα χτυπήθηκε από αποκαλύψεις τον περασμένο μήνα ότι ορισμένοι από τους λειτουργούς του συζήτησαν σχέδια απέλασης εκατομμυρίων ανθρώπων με μεταναστευτικό υπόβαθρο από τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με γερμανικά διαβατήρια.
Στον απόηχο των αποκαλύψεων, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε πόλεις και πόλεις σε όλη τη Γερμανία για να διαμαρτυρηθούν για την άνοδο της ακροδεξιάς.
Στοιχεία στην κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις προειδοποιούν όλο και περισσότερο για την απειλή που θέτει το AfD για τη γερμανική οικονομία. Ο Scholz επέκρινε τα σχέδια του AfD για έξοδο από την ΕΕ όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, λέγοντας ότι θα ήταν ο «μεγαλύτερος καταστροφέας πλούτου» στη Γερμανία.
Ο Siegfried Russwurm, επικεφαλής του BDI, του κύριου γερμανικού επιχειρηματικού λόμπι, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Γερμανία ήταν ο κύριος δικαιούχος του διεθνούς εμπορίου, της συνεργασίας και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Το γεγονός ότι ένα ισχυρό πολιτικό κόμμα κερδίζει έδαφος που αμφισβητεί όλα αυτά είναι οικονομικά επικίνδυνο», είπε στους δημοσιογράφους.
«Δεν θέλω να ζω σε μια χώρα όπου το αν είσαι ευπρόσδεκτος εδώ ή όχι εξαρτάται από το πού γεννήθηκαν οι παππούδες σου», είπε. «Δεν μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά ως κοινωνία, πέρα από κάθε οικονομική εκτίμηση».
Ο Weimer είπε: «Το [AfD] γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, λαμβάνει ολοένα και περισσότερη υποστήριξη και νομίζω ότι είναι σημαντικό για όλους μας να πούμε ότι πρόκειται για περιθωριακές ομάδες», προσθέτοντας: «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτό δεν θα αναπτυχθεί ανεξέλεγτα».
Ο Weimer, ο οποίος ηγείται της Deutsche Börse από το 2018, μιλούσε καθώς ο όμιλος ανέφερε καθαρά έσοδα 5 δισ. ευρώ το 2023, αύξηση 17% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Ο Όμιλος Deutsche Börse διαχειρίζεται επιχειρήσεις όπως το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, τον οίκος εκκαθάρισξ Eurex και πέρυσι αγόρασε τη δανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων SimCorp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

  1. ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΜΑΙΪΛ ΣΟΥ constanten72@gmail.com ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΓΙΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΓΕΝΙΚΑ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΠΛΑ ΠΡΟΣ ΥΠΕΝΘΎΜΙΣΗ... ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ ΣΑΣ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ...

      ΥΠΟΘΕΤΩ ΟΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΙΟ ΒΓΑΝΕΙ ΤΟ ΙΜΑΙΪΛ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΟΥ ΣΕ Η/Υ ΚΑΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΟΠΩΣ ΣΑΣ ΕΧΩ ΠΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ...

      Υ.Σ.
      .
      ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΛΛΑ ΑΠΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΞΕΧΝΑΜΕ.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις