Αποκάλυψη Politico: Το νέο σχέδιο του Michel για την καταστροφή της Von der Leyen είναι να δώσει τη δουλειά της στον Μητσοτάκη

Αποκάλυψη Politico: Το νέο σχέδιο του Michel για την καταστροφή της Von der Leyen είναι να δώσει τη δουλειά της στον Μητσοτάκη 

 Δολοπλοκίες και μηχανορραφίες επιπέδου εποχής Βυζαντίου

φαίνεται πως λαμβάνουν χώρα στα ανώτατα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τις ευρωεκλογές και ενόψει της διανομής των κορυφαίων θέσεων στην κλίμακα της Κομισιόν.
Όπως φαίνεται, στο επίκεντρο όλων όσα γίνονται είναι η σχέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel με τη μέχρι πρότινος πρόεδρο του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ Ursula von der Leyen.
Ως γνωστόν, μεταξύ τους δεν τα πάνε καθόλου καλά και μάλλον ο ένας επιδιώκει να απαλλαγεί από τον άλλο.
Όμως, αυτό το ιδιότυπο μπρα ντε φερ φαίνεται εσχάτως να αποκτά και ελληνικό ενδιαφέρον, με τον Michel να προορίζει για αντικαταστάτη της Γερμανίδας επικεφαλής της Κομισιόν τον Έλληνα Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ούτως ή άλλως μετά τον εκλογικό κατήφορο αναζητά έξοδο κινδύνου…
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του έγκριτου Politico, η τελευταία μηχανορραφία του Michel έχει ως εξής: να εκθρονίσει τη Von der Leyen και στη θέση της να βάλει τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Όπως αναφέρεται, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσπαθεί να εμπεδώσει στους συναδέλφους του, παντί τρόπω, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να αναλάβει τη δουλειά της Von der Leyen
Σύμφωνα με διπλωμάτες και αξιωματούχους, αυτή είναι ακόμη μια απέλπιδα προσπάθεια να πέσει η Von der Leyen.
«Ο Michel έχει ένα κουτί με μπανανόφλουδες για να κάνει την επικεφαλής της Κομισιόν να γλιστρήσει και σιγά σιγά το αδειάζει» είπε αξιωματούχος της ΕΕ.
Στην καλύτερη περίπτωση αυτό δημιουργεί ενόχληση, στη χειρότερη περίπτωση είναι αποσταθεροποιητικό».
Προσπαθώντας να στρίψει το μαχαίρι ακόμα περισσότερο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διατείνεται στις συνομιλίες του με άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η Δανή πρωθυπουργός Mette Frederiksen θα είναι καλύτερη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Antonio Costa, ο οποίος αρέσει πολύ στη Von der Leyen αλλά το όνομά του αποτελεί πεδίο αστεϊσμών και διακωμώδησης.

Είναι υπεύθυνος

Να σημειωθεί πως o Michel είναι υπεύθυνος για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για τον διορισμό των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του βραχίονα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.
«Δεν υπάρχει κανένας ρόλος για τον Michel σε αυτή τη διαδικασία, εκτός από αυτόν που έχει στο κεφάλι του», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.
Τις ημέρες μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, προέκυψε συναίνεση μεταξύ των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, που συμφώνησαν πως η Von der Leyen πρέπει να έχει μια δεύτερη θητεία και ότι ο Costa θα πρέπει να είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (η τρέχουσα θέση του Michel).
Η καλή προσωπική σχέση μεταξύ των δύο βοήθησε στην οικοδόμηση της συναίνεσης γύρω από το δίδυμο, ειδικά μετά τους καβγάδες μεταξύ του Michel και της Von der Leyen.
Παρ’ όλα αυτά, ο Michel συνεχίζει να αναζητά εναλλακτικές στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες του με ηγέτες της ΕΕ, όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ωστόσο, λέει το Politico, o Μητσοτάκης έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να αναζητήσει δουλειά στις Βρυξέλλες.
Ο Θανάσης Μπακόλας, ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος είναι Έλληνας, χαρακτήρισε το σενάριο Μητσοτάκη και Frederiksen «εντελώς γελοίο. Ούτε μία στο εκατομμύριο».
Ένας από τους αξιωματούχους της ΕΕ, υπερασπιζόμενος τον Michel, είπε ότι είναι φυσιολογικό να προτείνει διαφορετικά ονόματα για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας.
Μερικοί από τους αξιωματούχους υποστήριξαν ότι η συνεχής ανάγκη του Michel για εκδίκηση έρχεται σε αντίθεση με τις ελπίδες για μια γρήγορη συμφωνία.
Να επισημανθεί πως το κεντροδεξιό ΕΛΚ της Von der Leyen ήταν ο αναμφισβήτητος νικητής των ευρωπαϊκών εκλογών, οπότε η επιθυμία των στελεχών του για το ποιος θα καλύψει την προεδρία της Κομισιόν προπορεύεται.
Άλλωστε οι ευρωκράτες στη φούσκα των Βρυξελλών φάνηκε να συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό.
Σε κάθε περίπτωση, οι συνεχείς προσπάθειες του Michel να υπονομεύσει τη δεύτερη θητεία της Von der Leyen έχουν αποδυναμώσει την αξιοπιστία των διαπραγματεύσεων πρόσθεσαν διπλωμάτες και αξιωματούχοι στο Politico.
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη απωθήσει προηγούμενες προσπάθειες του Βέλγου αξιωματούχου, όπως ήταν το αίτημα αναβολής της διαδικασίας για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας για μετά το καλοκαίρι και η προσπάθεια αποκλεισμού της από ένα άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Ιουνίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η Von der Leyen δεν έχει λάβει ακόμη πρόσκληση για το δείπνο των ηγετών την ερχόμενη Δευτέρα.
«Ο επαναδιορισμός της δεν αμφισβητείται προς το παρόν, οπότε όλοι βλέπουν αυτό που είναι: παιδική εκδίκηση.
Μετά το Sofagate έχουμε τώρα το dinnergate. Θλιβερό» είπε διπλωμάτης της ΕΕ.
Έξι διπλωμάτες συμφώνησαν ότι ο Michel πρέπει να επιμείνει στην οργάνωση των υπόλοιπων συναντήσεων των ηγετών της ΕΕ και να αφήσει το πακέτο κορυφαίων θέσεων εργασίας στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.
Καθεμία από τις τρεις κύριες πολιτικές οικογένειες -το ΕΛΚ, οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι- έχουν ορίσει δύο ηγέτες ως πολιτικούς διαπραγματευτές τους για αυτές τις συνομιλίες.
«Τα κόμματα και οι ηγέτες θα τα κανονίσουν μεταξύ τους», είπε διπλωμάτης.
Capture_183.JPG
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

  1. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΓΛΑΝΙΚΗΣ14 Ιουνίου, 2024 09:25

    Τελικά αρχίζω να τον συμπαθώ αυτόν τον Charles Michel. Μακάρι να τον πάρει από δω τον Γκαντέμη και να τον πάει στις Βρυξέλλες. Και εδώ να έρθει μία γνήσια πατριωτική κυβέρνηση. Ίσως γι αυτό λένε οι προφητείες ότι όταν την Ευρώπη θα την θερίζει ο πόλεμος και τα πυρηνικά του Πούτιν, η Ελλάδα θα κρατήσει ουδέτερη στάση και δεν θα δει πόλεμο στο έδαφος της. Έτσι εξηγούνται όλα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις