ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί ζητούν την παραπομπή σε δίκη του υπουργού Δικαιοσύνης για περιφρόνηση του Κογκρέσου!

 ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί ζητούν την παραπομπή σε δίκη του υπουργού Δικαιοσύνης για περιφρόνηση του Κογκρέσου!

Εισήγηση να παραπεμφθεί

σε δίκη ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ κατέθεσαν οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων, με την οποία του προσάπτουν περιφρόνηση του Κογκρέσου, διότι αρνήθηκε να συνεργαστεί σε έρευνά τους κατά του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οι Ρεπουμπλικανοί απαιτούν εδώ και καιρό τη μαγνητοφώνηση της κατάθεσης που έκανε πέρυσι ο πρόεδρος σε ειδικό εισαγγελέα. Ο υπουργός αρνήθηκε να τους την παραδώσει!

Η εν λόγω κατάθεση έγινε τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο έρευνας για το γεγονός πως ο Τ.Μπάιντεν είχε διατηρήσει στην κατοχή του περίπου είκοσι διαβαθμισμένα έγγραφα αφού είχε αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο μετά τη θητεία του στην αντιπροεδρία (2009-2017).

Στο πόρισμά του για την υπόθεση, ο ειδικός εισαγγελέας στον οποίο είχε ανατεθεί να διενεργήσει την έρευνα εισηγήθηκε να μπει στο αρχείο μεν, αλλά έκανε αμφιλεγόμενα —και από πολιτική σκοπιά εκρηκτικά— σχόλια για την «κακή μνήμη» του «ηλικιωμένου κυρίου» προέδρου.

Εν μέσω εκλογικής χρονιάς, το στρατόπεδο των Δημοκρατικών κατήγγειλε τα «άτοπα» σχόλια του εισαγγελέα —είναι Ρεπουμπλικάνος— και του απέδωσε «πολιτική σκοπιμότητα».

Οι Ρεπουμπλικάνοι όμως αναφέρουν πως με βάση το πόρισμα ο Τ.Μπάιντεν δεν είναι «ικανός» να ασκεί το κορυφαίο αξίωμα.

Έκτοτε, δυο επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων, απαίτησαν να τους δοθεί η μαγνητοφώνηση της κατάθεσης κι όχι απλά οι απομαγνητοφωνήσεις της.

Ο Μ.Γκάρλαντ υπεραμύνθηκε της άρνησής του να παραδώσει την ηχογράφηση επικαλούμενος τον διαχωρισμό των εξουσιών και την ανάγκη το υπουργείο Δικαιοσύνης να «προστατεύει τις έρευνές του», εκφράζοντας «βαθιά απογοήτευση» για το ότι «αυτή η Βουλή των Αντιπροσώπων μετέτρεψε σοβαρή εξουσία του Κογκρέσου σε πολιτικό όπλο», με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Η εισήγηση των Ρεπουμπλικάνων να παραπεμφθεί ο Μέρικ Γκάρλαντ σε δίκη για «απόπειρα παρακώλυσης έρευνας του Κογκρέσου» δεν έχει παρά συμβολική αξία και μόνο: αρμόδιο για να αποφασίσει είναι το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η υποκρισία των Δημοκρατικών ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. 

 Κατ’ αυτούς ο εισαγγελέας που «αποκάλυψε» στο πόρισμά του το διανοητικό πρόβλημα του Τ.Μπάιντεν είναι Ρεπουμπλικανός ενω ο δικαστης Χουαν Μερσοαν που καταδικασε τον Τραμπ πρόσφατα στη Νέα Υόρκη, δεν ενοχλεί καθόλου που ανήκει στο στενό κύκλο των υποστηρικτών των Δημοκρατικών και η κόρη του εργάζεται ως σύμβουλος γι’ αυτούς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις