Μόνο ένας, μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση Netanyahu

Μόνο ένας, μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση Netanyahu - Ολονύχτιοι βομβαρδισμοί στη Γάζα, στον «αέρα» η κατάπαυση πυρός 

Η πρόσφατη παραίτηση

του Beni Gantz από την «πολεμική κυβέρνηση» του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu δεν προαναγγέλλει απαραίτητα την άμεση κατάρρευση της κυβέρνησης, λέει ο ειδικός σε θέματα διεθνών υποθέσεων με έδρα το Τελ Αβίβ, Simon Tsipis.
Ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός του Ισραήλ αποτελείται από «δύο θρησκευτικά κόμματα και δύο σιωνιστικά κόμματα», εξηγεί ο Tsipis.
Η αποχώρηση του Gantz αρχικά προκάλεσε ανησυχίες ότι τα «θρησκευτικά κόμματα» μπορεί να αποχωρήσουν από τον συνασπισμό και η αποχώρηση ακόμη και ενός κόμματος από τον συνασπισμό θα πυροδοτούσε την κατάρρευση της κυβέρνησης, προσθέτει ο αναλυτής.

Η πρόσφατη ψήφιση ενός νομοσχεδίου για το σχέδιο εξαίρεσης των Ορθοδόξων Εβραίων, ωστόσο, ουσιαστικά εξασφάλισε ότι τα «θρησκευτικά κόμματα» δεν θα αποχωρήσουν από τον συνασπισμό, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ποιος τελικά μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση Netanyahu; - Μόνο ένας!


Τώρα, ο Gantz προφανώς προσπαθεί να προσελκύσει τον Yoav Gallant, μέλος του κόμματος Likud του Netanyahu και σημερινός Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ που αντιτάχθηκε στο προαναφερθέν νομοσχέδιο.
«Ο Gallant, είναι μέλος του κόμματος του Netanyahu, αλλά καταψήφισε τον νόμο που έφερε ο Netanyahu δημιουργώντας, επί του παρόντος υπάρχει ένα σχίσμα εντός του Likud», σημειώνει ο Tsipis.
01_13.webp
«Αν ο Gantz καταφέρει να φέρει τον Gallant στο πλευρό του, στην αντιπολίτευση, τότε ο Gallant θα έφευγε από την κυβέρνηση», προσθέτει.
«Τότε η κυβέρνηση θα κατέρρεε και θα ανακοινωθούν νέες εκλογές».
Ο Tsipis πρότεινε επίσης ότι η αποχώρηση του Gantz από την ισραηλινή κυβέρνηση είναι απίθανο να έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στο συνεχιζόμενο λουτρό αίματος στη Λωρίδα της Γάζας όσο το ψήφισμα του ΣΑΗΕ που εγκρίθηκε πρόσφατα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο ΟΗΕ επιδιώκουν τώρα να πιέσουν τον Netanyahu να σταματήσει την επιχείρηση στη Γάζα και να συνάψει συμφωνία με τη Hamas, η οποία θα θεωρηθεί ως ήττα από τους Ισραηλινούς, ισχυρίζεται ο Tsipis.
Μια αποτυχία να διαλύσει τη Hamas και να σκοτώσει τους ηγέτες της θα σήμαινε την ήττα του Τελ Αβίβ, που θα γίνει απόλυτη καταστροφή για τον Netanyahu, καταλήγει.

Βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Blinken λέει πως συνεχίζει την προσπάθεια για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να σφυροκοπεί τη νότια Λωρίδα της Γάζας, μετά την περιοδεία στη Μέση Ανατολή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Anthony Blinken, που τόνισε πως συνεχίζει τις προσπάθειες για να επιτευχθεί η σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός του Ισραήλ και της Hamas.
Ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου μετέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι το πυροβολικό και ελικόπτερα εξαπέλυαν εντατικά πλήγματα στον τομέα της Rafah, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θυλάκου, πάνω στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Χθες η λιβανική Hezbollah, σύμμαχος της Hamas, εξαπέλυσε βροχή ρουκετών εναντίον του βόρειου Ισραήλ και διεμήνυσε πως θα κλιμακώσει τις επιθέσεις για να εκδικηθεί τον θάνατο στελέχους του στρατιωτικού της βραχίονα μια ημέρα νωρίτερα, σε ισραηλινό βομβαρδισμό στον νότιο Λίβανο.
Νωρίς σήμερα ήχησαν οι σειρήνες που προειδοποιούν για επίθεση με ρουκέτες για ακόμη μια φορά στο βόρειο Ισραήλ, γνωστοποίησαν οι ένοπλες δυνάμεις.
Γαζα_1.jpg
Ενώ στην Υεμένη, οι αντάρτες Houthi, επίσης σύμμαχοι της Hamas, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση που προκάλεσε σοβαρή ζημιά σε ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο, υποστηρίζοντας πως «συνδεόταν» με το Ισραήλ.
Ολοκληρώνοντας στη Ντόχα την τετραήμερη περιοδεία του στην περιοχή, που συμπεριέλαβε σταθμό στο Ισραήλ, ο κ. Blinken διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του, μαζί με τους άλλους μεσολαβητές (το Κατάρ και την Αίγυπτο) συνεχίζει να εργάζεται για να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Όσο περισσότερο διαρκεί αυτό (σ.σ. ο πόλεμος), τόσο περισσότερος κόσμος θα υποφέρει (...) είναι καιρός να τελειώνουμε με τα παζάρια», δήλωσε.
Προχθές Τρίτη, η Hamas ανακοίνωσε πως επέδωσε στο Κατάρ και την Αίγυπτο την απάντησή της στην πρόταση που παρουσιάστηκε την 31η Μαΐου από τον αμερικανό πρόεδρο Joe Biden.

Το σχέδιο προβλέπει, στην πρώτη του φάση, «άμεση και πλήρη» κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από «πυκνοκατοικημένες περιοχές» της Λωρίδας της Γάζας και απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Δεν το βλέπει η Hamas πως είμαστε εξαντλημένοι;
Σκοτωθήκαμε, καταστραφήκαμε (...)
Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει με κάθε τίμημα.
Δεν μπορούμε άλλο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Abu Shakir, κάτοικος της πόλης της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του θύλακα υπό πολιορκία του ισραηλινού στρατού.
«Αρκετά!
Είμαστε εξαντλημένοι! Κάθε μέρα αναγκαζόμαστε να εκτοπιστούμε, δεν έχουμε ούτε τροφή ούτε νερό για τα παιδιά μας», φώναζε ο Ezedin al-Belpisi στον καταυλισμό Μπουρέιτζ (κεντρικά).

«Πίεση» στο Ισραήλ;

Το περιεχόμενο της απάντησης της Hamas δεν έχει αποκαλυφθεί.
Ο κ. Blinken είπε πάντως στη Ντόχα πως «κάποιες αλλαγές» που ζητεί το κίνημα είναι «πραγματοποιήσιμες», άλλες «όχι».
«Νομίζω πως τα χάσματα μπορούν να γεφυρωθούν», πρόσθεσε.
Ο κ. Blinken είπε ακόμη πως οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν «τις προσεχείς εβδομάδες στοιχεία κλειδιά» για την επαύριον του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων «στέρεων ιδεών» για «τη διακυβέρνηση», για «την ασφάλεια» και την «ανοικοδόμηση» στη Λωρίδα της Γάζας.
Όταν παρουσίασε το σχέδιο, ο αμερικανός πρόεδρος Biden το παρουσίασε ως ισραηλινή πρόταση.
Όμως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δεν έχει πάψει να δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο ωσότου ηττηθεί η Hamas.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Blinken «συνεχίζει να μιλάει περί συμφωνίας του Ισραήλ στην τελευταία πρόταση (για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός), αλλά δεν έχουμε ακούσει κανέναν ισραηλινό αξιωματούχο να εκφράζεται για το θέμα αυτό», σχολίασε τις πρώτες πρωινές ώρες η Hamas σε ανακοίνωσή της.
«Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τον κ. Blinken και την κυβέρνηση Biden να ασκήσει πίεση απευθείας» στο Ισραήλ, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου ενήμερη γι’ αυτήν, στην απάντησή της η Hamas πρότεινε «τροποποιήσεις» στην πρόταση όπως παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο Biden, ιδίως «χρονοδιάγραμμα για τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας».
Το Φόρουμ των Οικογενειών, συλλογικότητα των συγγενών των ομήρων, κάλεσε την κυβέρνηση Netanyahu να κλείσει συμφωνία το ταχύτερο καθώς «οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο» τη ζωή τους.
Γαζα_2_1.JPG
«Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Hamas εξαπέλυσε έφοδο άνευ προηγουμένου στο νότιο Ισραήλ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.194 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Άλλοι 251 άνθρωποι απήχθησαν, εκ των οποίων 116 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 41 πιστεύεται πως είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Σε αντίποινα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, στις οποίες ως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 37.202 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Hamas.
Η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ορκίστηκε να αφανίσει το κίνημα, που χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.
Στη Γενεύη, επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ εκτίμησε χθες ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ιδίως το έγκλημα της «εξόντωσης», στον παλαιστινιακό θύλακο.
Κατηγόρησε επίσης επτά ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Hamas, πως έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

Η μόνιμη αντιπροσωπεία του Ισραήλ στις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη αντέδρασε κατηγορώντας την επιτροπή για «συστηματικές διακρίσεις» σε βάρος του Ισραήλ.
Ο ΟΗΕ δεν παύει να εκφράζει ανησυχία πως θα ξεσπάσει λιμός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τουλάχιστον 1,7 εκατ. από τα 2,4. εκατ. του πληθυσμού έχουν εκτοπιστεί επανειλημμένα εξαιτίας του πολέμου που διανύει τη 251η ημέρα του.
Πάνω από 8.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών στη Λωρίδα της Γάζας διαγνώστηκε πως πάσχουν από οξύ υποσιτισμό και τους προσφέρθηκαν φροντίδες, ανάμεσά τους «1.600 παιδιά με ακραίο οξύ υποσιτισμό», ενώ 28 παιδιά κάτω των 5 ετών —και συνολικά 32 άνθρωποι— πέθαναν από πείνα, αποκάλυψε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις