Η ΕΕ υπογράφει σύμβαση αγοράς εμβολίου έως και 40 εκατομμύρια δόσεις κατά του ιού της γρίπης των πτηνών

 

Η ΕΕ υπέγραψε σύμβαση

με τη φαρμακευτική εταιρεία CSL Seqirus για έως και 40 εκατομμύρια δόσεις ενός νέου εμβολίου για τη γρίπη των πτηνών. Η Φινλανδία θα λάβει την πρώτη παρτίδα. Επειδή ο ιός δεν κυκλοφορεί μεταξύ των ανθρώπων, δεν μπορούν να διεξαχθούν μελέτες αποτελεσματικότητας. Ίσως όμως το νέο εμβόλιο να λειτουργήσει.

Αυτή την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (HERA) θα υπογράψει νέα σύμβαση με τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία CSL Seqirus για την προμήθεια εκατοντάδων χιλιάδων δόσεων νέου εμβολίου κατά της γρίπης των πτηνών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της πύλης ειδήσεων Politico την Πέμπτη, το εμβόλιο της γρίπης H5N1 προορίζεται να «προστατεύσει τους ανθρώπους από την τελευταία θανατηφόρα γρίπη των πτηνών». Αντίστοιχα, η Φινλανδία θα λάβει την πρώτη παρτίδα των 640.000 φιαλιδίων την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει το RT.de.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε στο Politico ότι η HERA θα συνάψει τη σύμβαση με την CSL Seqirus για λογαριασμό 15 κρατών μελών. Περιλαμβάνει την επιλογή αγοράς έως και 40 εκατομμυρίων φιαλιδίων για τέσσερα χρόνια. Στη Φινλανδία, οι εργαζόμενοι σε φάρμες βιζόν κινδυνεύουν ιδιαίτερα να μολυνθούν από τον ιό της γρίπης των πτηνών «από μολυσμένα ζώα», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. Για το λόγο αυτό, η πρώτη παρτίδα των εμβολίων θα παραδοθεί εκεί γρήγορα.

Η HERA είχε ήδη επικοινωνήσει με την CSL Seqirus το 2023. Η αρχή της ΕΕ λέγεται ότι ζήτησε από την εταιρεία να «προσαρμόσει το εμβόλιο της για τη ζωονοσογόνου γρίπης στην κυρίαρχη γρίπη των πτηνών». Σε αντάλλαγμα, η CSL Seqirus ζήτησε ελάχιστη εγγύηση πωλήσεων. Άλλωστε, το συμβόλαιο έπρεπε να είναι επικερδές για την εταιρεία, πήγε το σκεπτικό. Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, το τροποποιημένο «εμβόλιο κατά της ζωονοσογόνου γρίπης» της φαρμακευτικής εταιρείας εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και εγκρίθηκε ως εμβολιασμός δύο δόσεων. Η δεύτερη δόση θα πρέπει να χορηγείται με διαφορά τουλάχιστον τριών εβδομάδων.

 Εν τω μεταξύ, οι φινλανδικές υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι το εμβόλιο της γρίπης των πτηνών προοριζόταν για μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων. Οι αρχές λένε ότι η καταστολή στη Φινλανδία θα μπορούσε να είναι μια παγκόσμια πρωτιά, σύμφωνα με μια αναφορά στο Statnews.com την Τετάρτη. Η χώρα θέλει κυρίως να προσφέρει τα εμβόλια σε άτομα υψηλού κινδύνου μόλυνσης από τη γρίπη των πτηνών. Η γρίπη των πτηνών λέγεται ότι εξαπλώνεται επί του παρόντος μεταξύ των άγριων ζώων. Ως εκ τούτου, οι ανησυχίες για την απειλή για τον άνθρωπο αυξάνονται.

Το εμβόλιο θα διατεθεί σε πτηνοτρόφους, κτηνιάτρους, επιστήμονες που ερευνούν τον ιό και άτομα που εργάζονται σε φάρμες γουναρικών. Σε αυτό το σημείο, οι επιστήμονες υποθέτουν μόνο ότι το εμβόλιο Seqirus προστατεύει από τη γρίπη των πτηνών. Επειδή ο ιός δεν κυκλοφορεί μεταξύ των ανθρώπων, δεν μπορούν να διεξαχθούν μελέτες αποτελεσματικότητας.

Το Statnews εξήγησε:

«Οι ερευνητές δεν μπορούν να διεξάγουν παραδοσιακές μελέτες αποτελεσματικότητας με τέτοια προϊόντα επειδή ο ιός δεν κυκλοφορεί μεταξύ των ανθρώπων, επομένως εγκρίνονται τυπικά με βάση αυτές τις μελέτες ανοσογονικότητας».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις