«Η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός» λέει ο υπάλληλος της Μotor Οil

 

Ειδική επισήμανση

του Γκίκα Μαγιορκίνη για τις εγκύους και τα παιδιά

Στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο» βρέθηκε καλεσμένος ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ μίλησε για την έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη στην χώρα μας, ενώ τόνισε ότι βασικό στοιχείο πρόληψης είναι ο εμβολιασμός.

«Υπάρχει έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη στην Ελλάδα καθώς και σε όλη την Ευρώπη και να επισημάνουμε ό,τι ο κοκκύτης δεν είναι ιός αλλά ένα βακτήριο. Αυτό σημαίνει ό,τι μπορεί να θεραπευτεί με αντιβιώσεις ενώ το βασικό στοιχείο της πρόληψης του γίνεται εδώ και χρόνια μέσω του εμβολίου» τόνισε ο καθηγητής.

«Κατά καιρούς υπάρχουν εξάρεις κοκκύτη», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης «ενώ αυτή η φορά είναι μια από αυτές, ωστόσο δεν είναι στα επίπεδα του βλέπαμε προ της πανδημίας, το οποίο και δεν το γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος ό,τι τα κρούσματα ήταν χιλιάδες:

«Αυτό που συστήνεται είναι οι έγκυες γυναίκες στην 25η με 26η εβδομάδα κύησης μέχρι το τέλος να κάνουν έναν αναμνηστικό εμβολιασμό ώστε να πάρει το μωρό τα αντισώματα που θα παράξει η μητέρα και να προστατευθεί τους πρώτους μήνες μέχρι να αναπτύξει ανοσία από τα εμβόλια που θα γίνουν στο 2ο 3ο μήνα, αφού θα έχουν γεννηθεί».

Όσον αφορά τα συμπτώματα ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε: « Τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια σε αρχικές φάσεις, δηλαδή συνήθως εάν κάποιος δεν έχει κάνει καθόλου εμβόλιο, αυτό που παρουσιάζει είναι ένα συνάχι και ίσως να μην έχει και καν πυρετική κίνηση. Και μετά από τις πρώτες 2 εβδομάδες αρχίζει ένας εντονότατο βήχας, παροξυσμός, δηλαδή βήχει για αρκετά λεπτά μέχρι που μπορεί να κάνει και εμετό. Στα παιδάκια μπορεί να είναι τόσο βαρύς ο βήχας που μπορεί να καταλήξουν και γι’ αυτό είχαμε και θανάτους από το συγκεκριμένο βακτήριο σε κάποια μωρά».

Τέλος τόνισε ο καθηγητής ό,τι :«Αυτό που συστήνουμε είναι ο εμβολιασμός των εγκύων και των παιδιών. Όλες οι έγκυες θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τους γυναικολόγους τους για να κάνουνε το εμβόλιο τη σωστή χρονική στιγμή, ώστε να προστατεύσουν τα μωράκια όσο το δυνατόν περισσότερο ενώ πρέπει να τονιστεί ό,τι η κάλυψη του εμβολίου είναι αρκετά υψηλή».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις