ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ....ΟΛΟΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Πλημμυρίζει τις αγορές το ρωσικό πετρέλαιο – Κανείς δεν ελέγχει τις κυρώσεις, η Ευρώπη κάνει τα «στραβά μάτια» υπό το φόβο της ενεργειακής κρίσης 

 Πραγματικά αλωνίζουν

τις διεθνείς θάλασσες τα ρωσικά δεξαμενόπλοια με το ρωσικό πετρέλαιο, ακολουθώντας την «ασφαλή» διαδρομή μεταφοράς σε άλλα τάνκερ.
Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ελέγξουν το τεράστιο δίκτυο των ρωσικών θαλάσσιων μεταφορών, ενώ η Ευρώπη κάνει «στραβά μάτια» υπό το φόβο της ενεργειακής κρίσης.
Έτσι, έχει απομείνει μόνο το πρακτορείο… Bloomberg να ελέγχει τις ροές του ρωσικού πετρελαίου.
Μία περίπτωση είναι το SCF Primorye, το οποίο βρίσκεται σε καθεστώς κυρώσεων από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ από τον Οκτώβριο.
Το τάνκερ δεν φόρτωσε πετρέλαιο για περίπου έξι μήνες.
Αλλά στα τέλη Απριλίου, το δεξαμενόπλοιο πήγε στο λιμάνι Νοβοροσίσκ της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας και συνέλεξε ένα φορτίο αργού Urals πριν ξεκινήσει ένα ταξίδι 7.500 μιλίων σε μια τοποθεσία περίπου 70 μίλια ανατολικά της Σιγκαπούρης.

Τεράστια τα έσοδα για το Κρεμλίνο

Η Ρωσία έχει στείλει περίπου 3,4 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως μέχρι στιγμής φέτος, αξίας περίπου 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο σημείο εξαγωγής, και η αντιμετώπιση των δυτικών κυρώσεων ήταν μέρος αυτού.
Οι εισπράξεις του πετρελαίου στον κρατικό προϋπολογισμό αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50% τον Μάιο από πέρυσι, καθώς οι τιμές του αργού αυξήθηκαν και το έθνος προσαρμόστηκε στα μέτρα.
Εντούτοις, τα παραδοσιακά logistics στα οποία εμπλέκεται η SCF Primorye δείχνουν ότι υπάρχουν εμπόδια στο εμπόριο, αναφέρει το Bloomberg.
Λίγο καιρό αφότου έφτασε ανατολικά της Σιγκαπούρης, το δεξαμενόπλοιο μήκους 900 ποδιών εξαφανίστηκε από το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης ή AIS, όπου τα εμπορικά πλοία μεταδίδουν τις τοποθεσίες και τους προορισμούς τους για λόγους ασφαλείας.
Το AIS μπορεί να απενεργοποιηθεί από το πλήρωμα ενός πλοίου.
Ωστόσο, μετά την εξαφάνισή του, οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι το πλοίο μετέφερε το φορτίο του σε ένα άλλο σκάφος, το Ocean Hermana, στις 3 Ιουνίου.
Η μυστική μεταφορά θεωρητικά θα βοηθούσε όποιον αγοράζει το πετρέλαιο να αποστασιοποιηθεί από το να συναλλάσσεται με ένα πλοίο που υπόκειται σε κυρώσεις, υπό τον κίνδυνο περαιτέρω ενεργειών από το Υπουργείο Οικονομικών.
Η αναγνώριση του πλοίου παραλαβής καθιστά δύσκολη την απόκρυψη της προέλευσης του φορτίου.
Η SCF Primorye, η οποία κατείχε περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, ανήκει στη ρωσική κρατική εταιρεία πετρελαιοφόρων Sovcomflot PJSC.

Μόνο το Bloomberg ελέγχει τις ροές

Τα δύο σκάφη αναγνωρίστηκαν από το Bloomberg με βάση τις διαστάσεις, τη διαμόρφωση του καταστρώματος και το χρώμα τους.
Οι ταυτότητες και των δύο επιβεβαιώθηκαν από την TankerTrackers.com Inc., η οποία ειδικεύεται στην ερμηνεία δορυφορικών εικόνων για τον εντοπισμό δεξαμενόπλοιων που παρακάμπτουν κυρώσεις.
Το Ocean Hermana είναι περίπου 20 ετών και με άγνωστο ασφαλιστή.
Έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της πρόσφατης ιστορίας της μεταβαίνοντας μεταξύ τοποθεσιών γύρω από τη Σιγκαπούρη και το στενό της Μαλάκα και λιμάνια στην Κίνα.
Η Equasis, μια βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε για την προώθηση της ασφαλούς ναυτιλίας, υποδεικνύει ότι ο χειριστής της είναι μια εταιρεία που ονομάζεται Sygnius Ship Management Pvt στην Καλκούτα.
Η εταιρεία είπε μέσω email ότι αυτό ήταν λάθος και ότι ο μόνος της ρόλος ήταν ως πράκτορας πληρώματος του σκάφους.
Το εάν το φορτίο θα παραδοθεί τελικά σε διυλιστήριο —πιθανότατα στην Κίνα δεδομένης της τοποθεσίας μεταφοράς— θα προσφέρει ενδείξεις για το πόσο εύκολα η Ρωσία θα μπορούσε να επαναλάβει τη διαδικασία με τα άλλα πλοία της που έχουν επιβληθεί κυρώσεις.
Από τον Οκτώβριο, σχεδόν και τα 40 δεξαμενόπλοια που επιβλήθηκαν κυρώσεις από την OFAC απέτυχαν να φορτώσουν φορτία και μόνο ένα έχει αφαιρεθεί από τον κατάλογο των καθορισμένων πλοίων.
Δεν ανήκουν όλα στη Sovcomflot.
Το Bloomberg παρακολούθησε τις κινήσεις του SCF Primorye στο AIS και στη συνέχεια, όταν εξαφανίστηκε από αυτό το σύστημα, εξέτασε τροποποιημένα δεδομένα Copernicus Sentinel, τα οποία υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με το πρόγραμμα περιήγησης EO από το Sentinel Hub.
Το SCF Primorye έχει τώρα ξανάρχίσει το ταξίδι του, κατευθυνόμενο βορειοανατολικά μέσω της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και δείχνοντας ένα βύθισμα που δείχνει ότι είναι τώρα άδειο.
Το τελευταίο σήμα από το Ocean Hermana ήταν στις 10 Ιουνίου, εκεί κοντά όπου έγινε η μεταφορά του φορτίου.
Ένα άλλο σκάφος που βρίσκεται υπό κυρώσεις, το Bratsk, ακολουθεί ήδη το δρομολόγιο του SCF Primorye.
Τώρα βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό, μεταφέροντας ένα φορτίο αργού πετρελαίου Urals που φόρτωσε στο Novorossiysk στις 23 Μαΐου και πρόκειται να φτάσει στα ανοιχτά της Σιγκαπούρης στις 17 Ιουνίου.
Ενδέχεται να ακολουθήσουν περισσότερα τάνκερ που υπόκεινται σε κυρώσεις που ανήκουν στη ρωσική Sovcomflot PJSC.
Άλλα επτά εξαφανίστηκαν από τον εντοπισμό μετά την είσοδό τους στη Μαύρη Θάλασσα.
Πιθανότατα είναι ακόμα εκεί, καθώς οι κανονισμοί απαιτούν από αυτούς να στέλνουν αυτοματοποιημένα σήματα θέσης κατά τη διέλευση των Τουρκικών Στενών, καθιστώντας δύσκολο για αυτούς να έχουν πλεύσει στη Μεσόγειο χωρίς να εντοπιστούν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

  1. "ΤΗΕ ΒΕST NAME"
    Oλοι το θελουν και ολοι κανουν τα στραβα ματια- μονο κατι ΜΑΛΑΚΕΣ εκει στη μεσογειο κανουν οτι τους πουνε γιατι ειναι στα 4 και πουλημενοι- γιατι ΟΛΟΥΣ τους βολευει να γυρναει παντου το ρωσικο πετρελαιο, αλλιως θα ειχε παει τωρα στα 150$ το βαρελι και θα γινοτανε της πουτανας στην ευρωπη με τις τιμες και οτι αλλο θα ειχε σχεση με το πετρελαιο.
    Σε αυτους τους μαλακες βαλε και το μπλουμπεργκ, γιατι ετσι και μεινει χωρις πετρελαιο η ευρωπη να δω τι μαλακιες θα λενε μετα οι κυριοι του μπλουμπεργκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις