Κίνηση ματ από τη γαλλική δεξιά: Το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων στο πλευρό της Le Pen με σύνθημα «αλλάζουμε την Ευρώπη» – Τελειώνει ο Macron

 Κίνηση ματ από τη γαλλική δεξιά: Το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων στο πλευρό της Le Pen με σύνθημα «αλλάζουμε την Ευρώπη» – Τελειώνει ο Macron

Ο πρόεδρος του συντηρητικού γαλλικού κόμματος «Les Republicains»

υποστηρίζει τη συγκρότηση συμμαχίας με την ακροδεξιά και πρότεινε ευρεία συμμαχία σε εθνικό επίπεδο μεταξύ των υποψηφίων του κόμματός του με τους υποψήφιους της Εθνικής Συσπείρωσης της Marine Le Pen, στις ερχόμενες εθνικές εκλογές.
Το κόμμα Les Republicains στις Ευρωεκλογές έλαβε ποσοστό 7,3% κερδίζοντας 6 έδρες στη νέα Ευρωβουλή. 
Αθροιστικά με τα ποσοστά της Le Pen και της... ανιψιάς Le Pen είναι σίγουρη η νίκη στις ερχόμενες εκλογές. 
«Λέμε τα ίδια πράγματα, άρα ας σταματήσουμε να κάνουμε μία φανταστική αντιπολίτευση», δήλωσε ο Eric Ciotti στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1.
Μάλιστα τόνισε πώς ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με την Marine Le Pen.
«Έχουμε ανάγκη από μία συμμαχία, παραμένοντας αυτοί που είμαστε, (…) με την Εθνική Συσπείρωση και τους υποψηφίους του», δήλωσε στο κανάλι υιοθετώντας μία επιεικώς επίμαχη στάση και στο εσωτερικό του κόμματός του που θεωρείται κληρονόμος του γκωλισμού.
Ο Eric Ciotti αναγνωρίζει ότι το κεντροδεξιό κόμμα του είναι «πολύ αδύναμο για να αντιταχθεί στο μπλοκ του Γάλλου Προέδρου και στο αριστερό μπλοκ».
Μια συμμαχία με το RN είναι ένας τρόπος για να «αποφύγουμε τον κίνδυνο».

Αποθέωση από Le Pen

Η ντε φάκτο ηγέτης της Εθνικής Συσπείρωσης, Marine Le Pen, χαιρέτισε την απόφαση και αποκάλεσε «θαρραλέα επιλογή» και «αίσθημα ευθύνης» τις δηλώσεις του προέδρου Ciotti.
«40 χρόνια ψευδοκαραντίνας, που είχε ως αποτέλεσμα την ήττα σε πολλές εκλογές, εξαφανίζεται», σχολίασε η Le Pen.
Μετά το συντριπτικό αποτέλεσμα για τον πρόεδρο Macron στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, η Γαλλία μετράει αντίστροφα για τις πρόωρες κοινοβουλευτικές της εκλογές.
Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου, όταν θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος, και στις 7 Ιουλίου, ο δεύτερος.
Οι διεργασίες για πιθανές συνεργασίες και συγκλίσεις έχουν ήδη εκκινήσει ενόψει εκλογών.
Όπως έγραψε το France 24, οι ηγέτες των αριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης συναντήθηκαν την Δευτέρα το βράδυ και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν.
Με την συνεργασία όμως που ανακοινώθηκε, ανάμεσα σε Ciotti και Le Pen, τα πράγματα παίρνουν άλλη τροχιά.
Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση, ιστορική ημέρα για την Γαλλία, ιστορική ημέρα για την ευρωπαϊκή Δεξιά!

Σεισμός στη Γαλλία - Σενάρια παραίτησης Macron εάν νικήσει η Le Pen στις 30/6 

Τεράστια αναταραχή προκλήθηκε νωρίτερα σήμερα Τρίτη 11 Ιουνίου στη Γαλλία, όταν ο γαλλικός σταθμός Europe 1 μετέδωσε ότι ο πρόεδρος, Emmanuel Macron, εξετάζει το σενάριο να παραιτηθεί από το προεδρικό αξίωμα εάν στις επικείμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί στις 30 Ιουνίου, επικρατήσουν οι δυνάμεις της ακροδεξιάς.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε ο Europe 1, ο Macron φέρεται να συζητά με τον στενό του κύκλο το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από τη θέση του Προέδρου της Γαλλίας εάν τα δεξιά κόμματα επικρατήσουν στις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές.
«Η παραίτηση του προέδρου δεν είναι ταμπού. Ναι, σήμερα πρέπει να εξετάσουμε όλα τα σενάρια. Είναι έτοιμος να θυσιάσει το τέλος της πενταετούς θητείας του» ανέφερε ένας εκ των στενών συνεργατών του Γάλλου προέδρου.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, αυτό το «σενάριο ακραίων μέτρων» έχει συζητηθεί από τον ίδιο τον Macron τις τελευταίες εβδομάδες με έναν από τους συνομιλητές του.
Ωστόσο, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ίδιος ο Macron, λίγα λεπτά μετά τις εν λόγω πληροφορίες, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο παραίτησης του, ακόμα κι αν χάσει από το κόμμα της Le Pen.

Macron: Δεν παραιτούμαι

Ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, δήλωσε την Τρίτη (11/6/2024) ότι δεν θα παραιτηθεί «όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα» των επερχόμενων γαλλικών βουλευτικών εκλογών.
«To Σύνταγμα δεν το γράφει National Rally», δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Le Figaro. «Οι θεσμοί είναι σαφείς, το ίδιο και η θέση του προέδρου, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα» τόνισε ερωτηθείς σχετικά με το εάν θα ήταν έτοιμος να παρατηθεί εάν το National Rally νικήσεις στις βουλευτικές εκλογές και του ζητήσει να παραιτηθεί.
Παράλληλα, ο Macron διεμήνυσε ότι θα συμμετέχει άεμσα στην προεκλογική εκστρατεία.

Διαψεύδει η Γαλλική Προεδρία

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα και η Γαλλική Προεδρία, που διέψευσε τις πληροφορίες παραίτησης του Macron.
Σημειώνεται πως στις 12 Ιουνίου, ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του δημόσια εμφάνισε αφού διέλυσε την Εθνοσυνέλευση και ζήτησε πρόωρες εκλογές στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου μετά την ήττα του κόμματός του στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Sell off στα γαλλικά ομόλογα

Τα σενάρια παραίτησης του Macron προκάλεσαν πανικό στη γαλλική αγορά ομολόγων.
Η απόδοση των 10ετών τίτλων, γνωστών ως OATs, σημείωσε άλμα 8 μονάδων βάσης στο 3,31%, θέτοντάς τα σε τροχιά για τη μεγαλύτερη διήμερη αύξηση από τον Μάρτιο του 2020. Το sell off διεύρυνε το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων στις 64 μονάδες βάσης, το υψηλότερο από τον Οκτώβριο σε επίπεδο κλεισίματος.
Οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για αργότερα αυτόν τον μήνα, κινδυνεύουν να μετατραπούν η απόλυτη αναμέτρηση για τις οικονομικές πολιτικές σήμα κατατεθέν του Macron, οι οποίες είχαν καθησυχάσει σε μεγάλο βαθμό τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2017. Ειδικότερα, η κάλυψη των κενών στον προϋπολογισμό θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη αν χάσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης.
«Ήμασταν short στη Γαλλία από την αρχή του έτους λόγω της δημοσιονομικής επιδείνωσης, αλλά μας εξέπληξε επίσης η στρατηγική του Macron», δήλωσε ο Kaspar Hense, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην RBC BlueBay Asset Management. «Οι νέες εκλογές είναι μια στρατηγική υψηλού κινδύνου σε περιόδους αυξημένου γεωπολιτικού κινδύνου κατά κύριο λόγο».
Το μέγεθος των κινήσεων είναι ασυνήθιστο για τα γαλλικά ομόλογα, τα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ρευστών ομολόγων στην ευρωπαϊκή αγορά και παραδοσιακά θεωρούνται υποκατάστατα των bunds (γερμανικά ομόλογα), του ασφαλέστερου περιουσιακού στοιχείου της περιοχής. Η μεταβλητότητα «δείχνει μια αλλαγή στην αντίληψη του κινδύνου για τα OATs», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale SA, Adam Kurpiel.
Η S&P Global Ratings υποβάθμισε τον περασμένο μήνα την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, λέγοντας ότι το έλλειμμα θα παραμείνει πάνω από το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το 2027.
«Το ερώτημα που θέτουμε στον εαυτό μας είναι σε ποιο επίπεδο spreads έρχονται οι εγχώριοι να αγοράσουν;», δήλωσε ο Theophile Legrand από τη Natixis SA. Προηγουμένως, ανέμενε ότι οι Γάλλοι επενδυτές θα έμπαιναν στο παιχνίδι όταν το spread έφτανε τις 60 μονάδες βάσης, αλλά τώρα αναμένει ότι θα εμφανιστούν όταν το χάσμα διευρυνθεί στις 70 μονάδες βάσης.

Macron: Θα κάνουν το σωστό οι Γάλλοι πολίτες

Η απόφαση του Γάλλου προέδρου να προχωρήσει αιφνιδίως στην κήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου και 7 Ιουνίου αποτελεί ένα ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο στοίχημα καθώς μέλημα του είναι να κρατήσει τις δυνάμεις της ακροδεξιάς εκτός εξουσίας, όταν λήξει η δεύτερη προεδρική του θητεία το 2027.
«Είμαι σίγουρος για την ικανότητα του γαλλικού λαού να κάνει τη σωστή επιλογή για τον εαυτό του και για τις μελλοντικές γενιές» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ο Macron.

Παίζει με την φωτιά

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Monde, ο Macron «παίζοντας με την φωτιά, θα μπορούσε να καταλήξει να καεί και να σύρει ολόκληρη την χώρα στην φωτιά.
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ο Macron προειδοποίησε για την άνοδο των εθνικιστών και των λαϊκιστών στη Γαλλία και στην Ευρώπη, αναφέροντας πως τα ακροδεξιά κόμματα στη Γαλλία κατάφεραν να λάβουν σχεδόν το 40% των ψήφων στις ευρωεκλογές.

Έτοιμη για νίκη δηλώνει η Le Pen

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η ηγέτις της γαλλικής ακροδεξιάς Marine Le Pen σήκωσε άμεσα το γάντι των ... πρόωρων εκλογών που πέταξε ο πρόεδρος Emmanuel Macron, δηλώνοντας έτοιμη για μια νέα νίκη μετά τον θρίαμβο των Ευρωεκλογών.
Ειδικότερα, η Le Pen, σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Journal de 20 heures» του TF1, τόνισε πως οι εκλογές αυτές δεν την εξέπληξαν, μιας και ήταν κάτι που «είχαν ζητήσει», όπως μεταδίδει η Liberation.
«Οι Γάλλοι έχουν εκφράσει μια πολύ σαφή αποκήρυξη της πολιτικής του Emmanuel Macron», λέει, η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, το οποίο στις ευρωεκλογές κατάφερε να συγκεντρώσει το 31,47% των ψήφων.
«Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να επιτρέψουμε στο εθνικό στρατόπεδο να επαναφέρει τη Γαλλία σε τροχιά. Για να γίνει αυτό, πρέπει να είμαστε σε θέση να φέρουμε τους ανθρώπους κοντά, να ανοιχτούμε», εκτίμησε.
Η Le Pen, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του RN προανήγγειλε ότι ο Jordan Bardella θα ήταν πρωθυπουργός σε περίπτωση νίκης του κόμματός της, δείχνοντας έτσι βέβαιη για το ενδεχόμενο νίκης της ενάντια στον νυν πρόεδρο.
Όταν ο Gilles Bouleau, ο παρουσιαστής της εκπομπής, την ρώτησε αν θα ήθελε ένα debate με τον Macron, εκείνη απαντήστε καταφατικά, αλλά με καυστικό τρόπο το εξής: «Όσο περισσότερο μιλάει, τόσο περισσότερο κερδίζουμε».

Συστράτευση

Μόλις μία ημέρα αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron προκήρυξε πρόωρες εκλογές υψηλού ρίσκου, οι δύο κορυφαίες ακροδεξιές δυνάμεις της χώρας διερεύνησαν το ενδεχόμενο να συμμαχήσουν εναντίον του σε μια αναμέτρηση που θα αποδειχθεί κρίσιμη για το μέλλον τόσο της Γαλλίας όσο και της ΕΕ, σημειώνει το Politico.
Η Marion Maréchal, η επικεφαλής υποψήφια του κόμματος Reconquest κατά τις ευρωεκλογές της Κυριακής, συναντήθηκε τη Δευτέρα με την υποψήφια πρόεδρο του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, τη θεία της Marine Le Pen, και τον πρόεδρο του κινήματος Jordan Bardella, για να συζητήσουν μια πιθανή συμμαχία.

Ο ρόλος της... ανιψιάς

Η Maréchal, πρώην βουλευτής του Εθνικού Συναγερμού και εγγονή του ιδρυτή του κόμματος Jean-Marie Le Pen, είχε γυρίσει την πλάτη στη θεία της για να ενταχθεί στις τάξεις του Reconquest - ενός κόμματος που ίδρυσε ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Éric Zemmour - ενόψει της προεδρικής κούρσας του 2022.
Αν και το κόμμα της είναι πολύ μικρότερο από τον Εθνικό Συναγερμό και την Κυριακή πέρασε μόλις το όριο του 5% που είναι απαραίτητο στη Γαλλία για την εκλογή ευρωβουλευτών, οι υποστηρικτές της θα μπορούσαν να αποδειχθούν κρίσιμοι.
Από τη νύχτα των εκλογών, η Maréchal, πιέζει το νέο της κόμμα να σχηματίσει συμμαχία με το παλιό της κόμμα. «Το εθνικό στρατόπεδο πέτυχε ένα ιστορικό σκορ», έγραψε η Maréchal σε μια ανάρτηση στο X τη Δευτέρα. «Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης για τη χώρα μας, επιθυμούσα να συναντηθώ με τη Marine Le Pen και τον Jordan Bardella για να αδράξουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε έναν κυβερνητικό συνασπισμό».

Μην είστε δεκανίκι του Macron

Μάλιστα, ο Bardella απηύθυνε χείρα βοηθείας και στα στελέχη του δεξιού κόμματος «Les Republicains».
«Καλώ τους Les Republicains να πάψουν να είναι το πολιτικό δεκανίκι του Emmanuel Macron.
Αν έχεις ιδέα, αν αγαπάς τη χώρα σου, έλα να δουλέψεις μαζί μας» υποστήριξε ο Bardella, τη στιγμή που ο Edouard Philippe πρώην μέλος των «Les Republicains» και πρώην πρωθυπουργός του Macron κάλεσε τα μετριοπαθή πολιτικά κόμματα - από τους Σοσιαλιστές μέχρι τους Συντηρητικούς - να ενώσουν τις δυνάμεις του.
Πρόταση που απέρριψε κατηγορηματικά ο Eric Ciotti, ο επικεφαλής των συντηρητικών Les Republicains (LR) απαντώντας στα σχόλια του Philippe.
Μάλιστα η Le Figaro έγραψε ότι ο Ciotti ήταν ακόμη και ανοιχτός σε τοπικές συμμαχίες με το κόμμα της Le Pen σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες - κάτι που πάντως στελέχη στο κόμμα του είπαν ότι ήταν εκτός συζήτησης.

Συμμαχίες και στην Αριστερά

Την ίδια στιγμή, τα αριστερά κόμματα δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν και να υποδείξουν κοινούς υποψηφίους στις εκλογές, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε επίσημη συμφωνία.
Σε κοινή τους ανακοίνωση αργά τη Δευτέρα, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και η σκληροπυρηνική Ανυπότακτη Γαλλία, καθώς και τα κομμουνιστικά κόμματα δεσμεύτηκαν να «παρουσιάσουν μια εναλλακτική στον Macron και να πολεμήσουν ενάντια στο ρατσιστικό σχέδιο της ακροδεξιάς».
«Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία που κανείς δεν έχει δικαίωμα να χάσει... χρειάζεται να υπάρξει δράση, ένα ηλεκτροσόκ και το πρώτο βήμα θα είναι αυτή η ένωση», δήλωσε ο γερουσιαστής των Πρασίνων Yannick Jadot στο ραδιόφωνο France Inter.
Αν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι δύσκολο να προβλεφθεί, μια νίκη δεν φαίνεται εφικτή για την αριστερά.
Θα μπορούσαν, ωστόσο, να ελπίζουν ότι θα έχουν ρόλο στο ποιος θα οριστεί πρωθυπουργός.















ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις