Οργανισμός Μετανάστευσης κατά Ουγγαρίας: Ο φράχτης εντείνει το πρόβλημα

http://www.protothema.gr/Images/ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC4yMDEuMTAuMjMwL3Byd2ViZGF0YS9maWxlcy8xLzIwMTUvMDgvMjgvb3VnZ2FyaWEtZnJheHRpcy1lbmEuanBn&t=0&w=820&h=457&a=Center

Η Ουγγαρία εντείνει το πρόβλημα της διακίνησης ανθρώπων με το σχέδιό της να κατασκευάσει έναν φράχτη προκειμένου να περιορίσει την είσοδο μεταναστών και προσφύγων στη χώρα, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης (IOΜ).
Η Ουγγαρία κατασκευάζει έναν φράχτη ύψους 3,5 μέτρων κατά μήκος των
συνόρων της με τη Σερβία, έκτασης 175 χλμ., ακολουθώντας μια σκληρή γραμμή σε αυτό που ο δεξιός πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν θεωρεί πως συνιστά απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, την ευημερία και την ταυτότητα.
Ο IOM λέει πως 1.500-2.000 άνθρωποι παίρνουν κάθε μέρα τον δρόμο που οδηγεί, μέσω της Ελλάδας, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Σερβίας, στην Ουγγαρία και πως υπάρχει μια "ρεαλιστική πιθανότητα" ο αριθμός αυτός να αυξηθεί στους 3.000 καθημερινά.
"Η άποψή μας για τον τοίχο που κατασκευάζεται είναι πως αποτελεί μια έμμεση επιδότηση για τους διακινητές. Αν φτιάξεις έναν φράχτη, τότε απλώς θα χρεώσουν περισσότερα χρήματα τους ανθρώπους που μεταφέρουν ώστε να παρακάμψουν τον φράχτη", δήλωσε ο εκπρόσωπος του IOM Τζόελ Μίλμαν σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
"Διάφορες χώρες το κάνουν αυτό όλη την ώρα για να ευχαριστήσουν τα εκλογικό τους σώμα στο εσωτερικό – φαίνεται σκληρό, φαίνεται προνοητικό, μοιάζει σαν να λαμβάνεις σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες του κόσμου ότι οι μετανάστες είναι πάρα πολλοί. Κτίζουν, λοιπόν, έναν φράχτη. Έχουμε εμπειρία δεκαετιών που δείχνει πως αυτό δεν έχει σταματήσει το πρόβλημα όπως νομίζουν".
Στο μεταξύ, ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Fidesz δήλωσε σήμερα πως η Ουγγαρία σχεδιάζει να τροποποιήσει σειρά νόμων την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να περιορίσει την πίεση που ασκεί η μετανάστευση στη χώρα, περιλαμβανομένης και της χρήσης του στρατού, αν χρειαστεί, για να βοηθήσει την αστυνομία κοντά στα νότια σύνορα.
Ο Γκερκγέλι Γκουλίας δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως οι αλλαγές θα επηρεάσουν συνολικά 13 νόμους, μερικοί από τους οποίους για να εγκριθούν χρειάζονται την υποστήριξη των δύο τρίτων των βουλευτών, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τις προτάσεις.
Οι προτεινόμενες αλλαγές, οι οποίες, αν γίνουν δεκτές, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τα μέσα Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνουν τη δημιουργία ειδικών ζωνών διέλευσης κοντά στα σύνορα με τη Σερβία προκειμένου να ανακοπούν οι μετανάστες ενόσω θα εξετάζονται τα αιτήματά τους για χορήγηση ασύλου.
Περιλαμβάνουν επίσης αυστηρότερες ποινές για την παράνομη διέλευση των συνόρων και την πρόκληση ζημιών στον φράχτη που κατασκευάζει η Ουγγαρία προκειμένου να αναχαιτίσει την εισροή μεταναστών.



ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις