Τζιχαντιστές και στην Τουρκία! Κατέστρεψαν άγαλμα του Αριστοτέλη

http://www.onalert.gr/image/?w=630&src=/files/Image/ONALERTPHOTOS/ELLINOTOYRKIKA/aristotelis%20assos.jpg

Άγαλμα του φιλόσοφου Αριστοτέλη, που βρισκόταν στην είσοδο της αρχαίας (ελληνικής) πόλης Άσσος στην Τουρκία, που σήμερα ονομάζεται Μπεχραμκαλέ, στο Τσανάκκαλε, ακριβώς απέναντι από τη Λέσβο, κατέστρεψαν, γράφει η εφημερίδα Milliyet, ενώ στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Taraf, με τον τίτλο «Επίθεση τύπου ISID-ISIL στο
άγαλμα του Αριστοτέλη»!
Το άγαλμα, που καταστράφηκε στο πρόσωπο και στο χέρι, εστάλη από την επαρχία του Μπεχραμκαλέ στη Σμύρνη, όπου θα επισκευαστεί από γλύπτη και στη συνέχεια θα επιστραφεί και θα τοποθετηθεί στην προηγούμενη θέση του.Το άγαλμα έχει κατασκευαστεί πριν μερικά χρόνια από το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας και τοποθετήθηκε στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου για να καλωσορίζει τους επισκέπτες ( φωτογραφία).
Ή αρχαία Άσσος ιδρύθηκε από Αιολείς από τη Μήθυμνα της Λέσβου, τον 10ο αιώνα π.Χ. στις βόρειες ακτές του Αδραμυττηνού Κόλπου Οι έποικοι έχτισαν ένα δωρικό ναό της Αθηνάς στην κορυφή του βράχου το 530 π.Χ. Από αυτόν τον ναό ο Ερμείας από τον Αταρνέα, μαθητής του Πλάτωνα, κυβέρνησε την Άσσο, την Τρωάδα και τη Λέσβο για ένα χρονικό διάστημα, στο οποίο η πόλη γνώρισε την μεγάλη ευημερία της. Παραδόξως, σημειώνεται στην Βικιπαίδια, ο Ερμείας ήταν πραγματικά ο δούλος του άρχοντα του Αταρνέως. Υπό την ηγεμονία του, ενθάρρυνε τους φιλοσόφους να προσέλθουν στην πόλη.
Η παρουσία του Αριστοτέλη στην πόλη
Έτσι, το 348 π.Χ. ο Αριστοτέλης πήγε στην πόλη αυτή και παντρεύτηκε την ανιψιά του βασιλιά Ερμείου, την Πυθία, πριν φύγει για τη Λέσβο, τρία χρόνια αργότερα στο 345 π.Χ. Στην Άσσο, ο Σταγειρίτης φιλόσοφος (που εγκατέλειψε την πλατωνική ακαδημία Αθηνών και ήλθε εδώ με τον Ξενοκράτη), ίδρυσε μια νέα ακαδημία. Εκεί ο Αριστοτέλης ηγήθηκε μιας ομάδας φιλοσόφων και έκαναν καινοτόμες έρευνες στην ζωολογία και την βιολογία. Αυτή η «χρυσή περίοδος» της Άσσου τελείωσε αρκετά χρόνια αργότερα, όταν έφτασαν οι Πέρσες, οι οποίοι στη συνέχεια βασάνισαν τον Ερμεία μέχρι θανάτου (341 π.Χ.). Ο Αριστοτέλης, που βρισκόταν τότε στην Αθήνα, έγραψε έναν ύμνο προς τιμήν του αδικοχαμένου φίλου του Ερμεία, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στους Αθηναίους να τον κατηγορήσουν για "ασέβεια", επειδή οι ύμνοι γράφονταν και απευθύνονταν μόνο στους θεούς. Ο Αριστοτέλης θορυβημένος και φοβούμενος μην έχει την ίδια μεταχείριση με τον φιλόσοφο Σωκράτη δέχτηκε την πρόταση του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β΄ να διδάξει τον υιό του Αλέξανδρο και εγκατέλειψε την Αθήνα.
Να σημειωθεί ότι ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε επίσης την πόλη κατά το 3ο ιεραποστολικό ταξίδι του μέσω της Μικράς Ασίας, το οποίο ήταν μεταξύ 53-57 μ.Χ., στο δρόμο του για την Λέσβο. Από αυτό το χρονικό διάστημα, η Άσσος συρρικνώθηκε σε ένα μικρό χωριό. Πάνω στα ερείπια της αρχαίας ελληνικής πόλης βρίσκεται η σημερινή Behramkale που είναι ακόμη και σήμερα λιμάνι της Τρωάδος. Σώζονται ακόμη και σήμερα τα ερείπια του ναού της Αθηνάς.
Προτομές της Αθηνάς και του Ιανού στη Λαοδικεία
Στο μεταξύ για σε ανακάλυψη προτομών της Θεάς Αθηνάς και του Ιανού στο πλαίσιο ανασκαφών στη Λαοδικεία (φωτογραφία) αναφέρεται η αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα Hurriyet Daily News.



ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις