Μπούμερανγκ γυρίζει στους Δημοκρατικούς η πολιτική δίωξη του Trump – Κατέρρευσε το site για τις δωρεές λόγω... επισκεψιμότητας

Μπούμερανγκ γυρίζει στους Δημοκρατικούς η πολιτική δίωξη του Trump – Κατέρρευσε το site για τις δωρεές λόγω... επισκεψιμότητας  

Σε μεγάλη αποτυχία

εξελίσσεται ήδη η προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης του Joe Biden να βγάλει τον Donald trump εκτός προεδρικής κούρδας μέσω του δικαστικού δρόμου, καθώς οδηγεί σε συσπείρωση των υποστηρικτών του αλλά και αύξηση των δωρεάν ως προς το πρόσωπό του. 
Ενδεικτικά, λίγες ώρες λεπτά μετά την ετυμηγορία των δικαστών, ο ιστότοπος της εκστρατείας του Ρεπουμπλικάνου άρχισε να ανακατευθύνει τους επισκέπτες σε ειδική σελίδα για τη συγκέντρωση κεφαλαίων, παρουσιάζοντάς τον σαν «πολιτικό κρατούμενο». Ο ιστότοπος για τη συγκέντρωση χρημάτων σταμάτησε πάντως να λειτουργεί μερικά λεπτά μετά, λόγω της μαζικής προσέλευσης οπαδών του στην πλατφόρμα δωρεών WinRed. Ο ιστότοπος παρέμεινε εκτός λειτουργίας για περίπου μια ώρα.
«Ο αμερικανικός λαός βλέπει καθαρά πίσω από τη δίκη-παρωδία του αγύρτη Joe BidenΤόσοι πολλοί Αμερικανοί αποφάσισαν να δωρίσουν στην εκστρατεία του προέδρου Trump» που ο ειδικός ιστότοπος γι’ αυτό αδυνατούσε να αντεπεξέλθει και «έπεσε», διαβεβαίωσε η ομάδα που διεξάγει την εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου μέσω X.
Στη συνέχεια το πρόβλημα αποκαταστάθηκε και ο κόσμος συνέχισε να καταχωρεί στην πλατφόρμα χρήματα για την δικαστική και εκλογική μάχη που δίνει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το επιτελείο του, συγκέντρωσε 34,8 εκατ. δολάρια μέσα σε λίγες ώρες, δηλαδή «σχεδόν τα διπλά από την πιο καλή ημέρα (για τις δωρεές) που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα».
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το σύνθημα «ημέρα εθνικής ντροπής για την αμερικανική ιστορία» έγινε viral από τους συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι δεξιοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban και του Ιταλού αντιπροέδρου της κυβέρνησης Matteo Salvini, τάχθηκαν στην υπεράσπισή του.
«Ο Πρόεδρος Trump έβαζε πάντα την Αμερική πρώτα, έθετε σεβασμό σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποίησε αυτόν τον σεβασμό για να οικοδομήσει την ειρήνη», δήλωσε ο κ. Orban στην κοινωνική πλατφόρμα X.
Πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός λαός «θα βγάλει την ετυμηγορία του αυτόν τον Νοέμβριο».
Ο Viktor Orban, ένας από τους πιο ένθερμους Ευρωπαίους συμμάχους του Αμερικανού, επιβεβαίωσε εκ νέου την υποστήριξή του στην προεδρική υποψηφιότητα του Trump για την προεδρία των ΗΠΑ, έχοντάς τον προηγουμένως υποστηρίξει από τον Μάρτιο.
Ο αντιπρόεδρος της Ιταλίας Matteo Salvini, εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στον Donald Trump, προσφέροντας «αλληλεγγύη και πλήρη υποστήριξη» στον καταδικασθέντα πρώην πρόεδρο. Ο Ιταλός ηγέτης του δεξιού κόμματος Lega, χαρακτήρισε τον Trump «θύμα δικαστικής σκευωρίας» και κατηγόρησε την αριστερά ότι «εξοπλίζει όπλα το δικαστικό σύστημα».
Καθώς ο Trump προετοιμάζεται για άλλη μια προεδρική υποψηφιότητα, αυτές οι δηλώσεις υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή του από τις εξέχουσες δεξιές προσωπικότητες στην Ευρώπη, παρά τα νομικά του προβλήματα.

Ξέσπαμα Trump: Άδικη η απόφαση – Άρρωστοι και φασίστες στη συμμορία Biden

«Πολύ άδικη» χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου εναντίον του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, ενώ έκανε λόγο για «συμμορία» του Αμερικανού προέδρου Biden με «άρρωστους» και «φασίστες».
Ο Ρεπουμπλικάνος διαβεβαίωσε πως θα ασκήσει έφεση «σε αυτήν την απάτη», απευθυνόμενος σε πλήθος δημοσιογράφων και λιγοστούς υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον ουρανοξύστη του για να τον ακούσουν, μία ημέρα μετά την ιστορική καταδίκη του.
Μίλησε με ένταση χωρίς να διαβάζει τη δήλωσή του, ενώ αναφέρθηκε και στη μετανάστευση: «Φτάνουν (οι μετανάστες) απ’ όλον τον κόσμο στη χώρα μας και εμείς έχουμε έναν πρόεδρο και μια συμμορία από φασίστες που δεν θέλουν να κάνουν τίποτα για το θέμα αυτό», είπε.
Έπειτα από έξι εβδομάδες καταθέσεων στο ποινικό δικαστήριο του Μανχάταν, οι 12 ένορκοι τον έκριναν ένοχο και για τις 34 κατηγορίες που αντιμετώπιζε, για τα χρήματα που καταβλήθηκαν το 2016 στην πρώην πορνοστάρ Stormie Daniels προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή της, καθώς εκείνη έλεγε ότι είχαν μια ερωτική επαφή πολλά χρόνια νωρίτερα, το 2006.
«Είδατε τι συνέβη σε ορισμένους από τους μάρτυρες που ήταν με τη δική μας πλευρά, κυριολεκτικά τους σταύρωσαν». Αν μπορούν να το κάνουν αυτό σε μένα, μπορούν να το κάνουν σε οποιονδήποτε», συνέχισε, χειροκροτούμενος από τους υποστηρικτές του», υπογράμμισε.
Ολοκλήρωσε τη δήλωσή του, που κράτησε 33 λεπτά, χωρίς να δεχτεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.
«Η αληθινή ετυμηγορία θα εκδοθεί στις 5 Νοεμβρίου, από τον αμερικανικό λαό», είχε δηλώσει χθες 30/5 ο Donald Trump, μετά την ανακοίνωση της απόφασης των ενόρκων. «Είμαι πολιτικός κρατούμενος», είπε στη συνέχεια, κάνοντας έκκληση για δωρεές στην προεκλογική εκστρατεία του.

Biden: Ο Trump απειλεί τη δημοκρατία μας

Ο Donald Trump «απειλεί τη δημοκρατία μας», υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).
«Πρώτα αμφισβήτησε το εκλογικό σύστημά μας. Στη συνέχεια, αμφισβήτησε το δικαστικό σύστημά μας. Και τώρα μπορείτε να τον σταματήσετε», πρόσθεσε, παραπέμποντας τους followers του σε έναν ιστότοπο συλλογής δωρεών για την προεκλογική εκστρατεία του.

Τι σημαίνει η ετυμηγορία για τον Donald Trump

Η καταδίκη του Donald Trump «πάγωσε» ακόμη και τους Δημοκρατικούς.
Διότι ήρθε από μία «μπλε» Πολιτεία, τη Νέα Υόρκη, όπου οι δικαστές θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έδρασαν με πολιτικά κίνητρα.
Το δικαστήριο έκρινε τον Trump ένοχο για 34 κακουργήματα, καθένα εκ των οποίων επισύρει ποινή φυλάκισης 4 ετών, γεγονός που εγείρει ερωτήματα ενόψει και των επικείμενων εκλογών για τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου.
Ωστόσο, τίποτα δεν έχει τελειώσει… Σαφώς ο Trump θα ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες ή και περισσότερο.
Το επιτελείο του Trump υποστήριξε ότι θα μπορούσε να αντεπεξέλθει σε μια ένοχη ετυμηγορία - ότι μια καταδίκη σε μια υπόθεση που διώκεται από έναν Δημοκρατικό σε μια πολιτεία «μπλε» είχε ήδη αποτιμηθεί στο πολιτικό του έρεισμα στο αμερικανικό κοινό.
Για εβδομάδες, ακόμη και όταν η δίκη και οι βαρετές λεπτομέρειες της εκτυλίσσονταν, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι είχε προβάδισμα.
Αλλά μια καταδίκη ρίχνει τον Trump σε εντελώς αχαρτογράφητη περιοχή, με τουλάχιστον ορισμένες δημοσκοπήσεις να υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να πληρώσει ένα τίμημα τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το Politico, υπάρχουν πέντε αποσπάσματα από την ετυμηγορία που θα πρέπει κανείς να εστιάσει ώστε να εκτιμήσει τι θα μπορούσε να σημαίνει για την εκστρατεία του καταδικασμένου πλέον πρώην προέδρου.
Η ετυμηγορία μπορεί να έχει σημασία στο περιθώριο (και τα περιθώρια μπορεί να έχουν σημασία).
Η ετυμηγορία δεν πρόκειται να πει στους Αμερικανούς τίποτα που δεν γνωρίζουν ήδη για τον Trump.
Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης αναφέρθηκαν ευρέως πριν ακόμη ξεκινήσει η δίκη.
Σε ένα ολοένα και πιο πολωμένο πολιτικό περιβάλλον, ο αριθμός των πραγματικά αναποφάσιστων ψηφοφόρων είναι μικρός και οι περισσότεροι Αμερικανοί, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, θεωρούν την υπόθεση της Stormy Daniels ως λιγότερο σοβαρή από τις άλλες νομικές υποθέσεις του Trump.
Αλλά σε μια προεδρική εκλογή που είναι πιθανό να είναι κοντά, ακόμη και ένας οριακός αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι σημαντικός.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα τραβήξουν ξαφνικά έναν μοχλό για τον Trump.
Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο κάποιοι απομακρύνονται από τον υποτιθέμενο υποψήφιο — ψηφίζοντας τρίτο μέρος ή κανέναν.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μια έρευνα του Πανεπιστημίου Quinnipiac διαπίστωσε ότι ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών του Trump, το 6% δήλωσε ότι θα ήταν λιγότερο πιθανό να τον ψηφίσει εάν καταδικαζόταν.
Εάν οι εκλογές τελικά οδηγήσουν στον Trump στο να είναι υποψήφιος - κάτι που λειτούργησε γι 'αυτόν το 2016 και όχι τέσσερα χρόνια αργότερα - μια καταδίκη θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως καύσιμο της επανεκλογής.
Ο Trump προσπαθεί ήδη να σχεδιάσει τη σύνδεση μεταξύ της δίκης και των εκλογών στο μυαλό των πιο ένθερμων υποστηρικτών του.
Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους μετά την ετυμηγορία – τη χαρακτήρισε "στημένη" και "ντροπή" – είπε: "Η πραγματική ετυμηγορία θα είναι στις 5 Νοεμβρίου από τον κόσμο".

Προσοχή στις πρόωρες δημοσκοπήσεις

Αναμένετε από τους δημοσκόπους να δημοσιεύσουν μια σειρά από πρόωρες δημοσκοπήσεις.
Αλλά χρειάζεται προσοχή.
Οι πρώτες αναγνώσεις είναι απίθανο να είναι σταθεροί δείκτες για το πού θα βρίσκεται το έθνος σε μήνες από τώρα.
Μέχρι αυτό το σημείο, η δημοσκόπηση για το πώς μια ετυμηγορία θα μετακινούσε ή όχι τις ψήφους τον Νοέμβριο ήταν απλώς υποθετική για μια δίκη που δεν μεταδόθηκε τηλεοπτικά και που το κοινό δεν είχε παρακολουθήσει σχεδόν καθόλου: το 55% των ψηφοφόρων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι έδιναν ελάχιστα έως καθόλου προσοχή.
Σε αυτό αρκεί να λάβει κανείς υπόψιν ότι η δίκη έλαβε χώρα πολύ πριν από το πρώτο προεδρικό debate τον Ιούνιο, το συνέδριο οποιουδήποτε κόμματος ή την εκστρατεία μετά την Εργατική Πρωτομαγιά.
Και οι πρώτες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά τα μεγάλα ειδησεογραφικά γεγονότα τείνουν να είναι γρήγορες– καθιστώντας αναξιόπιστες τις μετρήσεις της πραγματικής γνώμης εκείνη τη στιγμή.
Η κοινή γνώμη μπορεί επίσης να αλλάξει δραματικά.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως άλλαξε γνώμη αμέσως μετά την εξέγερση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.
Μέρες μετά την εξέγερση, πολλοί παραδοσιακοί Ρεπουμπλικάνοι απομακρύνθηκαν από τον Trump, θεωρώντας τον κατεστραμμένο, ενώ μεγάλες εταιρείες και οι επωνυμίες μείωσαν τις δωρεές σε εκπροσώπους που είχαν καταψηφίσει την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020.
Αυτή η απάντηση δεν κράτησε.
Μήνες αργότερα, οι δημοσκοπήσεις σταθεροποιήθηκαν ακριβώς από εκεί που ξεκίνησαν, γύρω από τις μακροχρόνιες γραμμές μάχης των ανταρτών.
Επιπλέον, η καταδίκη θα παράσχει ένα άλλο σημείο καμπής που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει το εκλογικό τοπίο για άλλη μια φορά, καθώς η πραγματικότητα της μοίρας του Trump μπαίνει πιο βαθιά στο εκλογικό σώμα.

Ο ρόλος του Alvin Bragg

Όταν μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου στην οδό 100 Center Street την Πέμπτη, δείχνοντας το πρόσωπό του εκεί για πρώτη φορά, ο πρώτος ανώτατος εισαγγελέας στο Μανχάταν δεν είχε μιλήσει για την υπόθεση για μήνες. «Μιλάω για αυτό το θέμα μόνο στις δικαστικές καταθέσεις και στο δικαστήριο.
Αυτό κάνουμε», είπε ο Alvin Bragg στο POLITICO πριν ξεκινήσει η δίκη.
Αλλά ο Bragg είχε κάνει εκστρατεία με την υπόσχεση να αντιμετωπίσει τον Trump.
Αυτό ήταν αρκετό για να κερδίσει ένα ανταγωνιστικό προκριματικό πριν από τρία χρόνια, προτού δεχθεί την κριτική από ορισμένους συναδέλφους του Δημοκρατικούς - και έναν πρώην εισαγγελέα, για τον χειρισμό των ερευνών κατά του Trump.
Η δικαίωσή του ήρθε την Πέμπτη, με τον Bragg να γίνεται ο πρώτος εισαγγελέας που αντιμετωπίζει πρώην πρόεδρο και πιθανότατα να εδραιώνει την ιδιότητά του ως δημοκρατικού λαϊκού ήρωα.
Ο Bragg, που είναι μαύρος, αποκαλείται από τον Trump «εκφυλισμένος ψυχοπαθής που πραγματικά [sic] μισεί τις ΗΠΑ!» και ένα «ζώο».
Τώρα, ο Bragg μπορεί να γράψει το δικό του πολιτικό δελτίο, έχοντας κερδίσει την υπόθεσή του και στις 34 κατηγορίες.
«Αν και αυτός ο κατηγορούμενος μπορεί να μην μοιάζει με κανέναν άλλον στην αμερικανική ιστορία, φτάσαμε σε αυτή τη δίκη και τελικά σήμερα σε αυτήν την ετυμηγορία με τον ίδιο τρόπο όπως κάθε άλλη υπόθεση», είπε ο Bragg.

Σε πανικό οι Δημοκρατικοί

Οι σύμμαχοι του προέδρου Joe Biden δεν είναι στην ίδια πλευρά σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσουν την ένοχη ετυμηγορία του Trump.
Κάποιοι πορεύονται προσεκτικά, εκδίδοντας σύντομες και απλές δηλώσεις σχετικά με το νομικό σύστημα που παρέχει λογοδοσία.
Άλλοι εκμεταλλεύονται την απόφαση ώστε να χαρακτηρίσουν τον πρώην πρόεδρο ως ανίκανο να αναλάβει ξανά το αξίωμα.
Ο κυβερνήτης του Ιλινόις, JB Pritzker, υποστηρικτής του Biden, καταφέρθηκε κατά του Trump σε μια δήλωση, αποκαλώντας τον πρώην πρόεδρο «ρατσιστή, ομοφοβικό, μοχθηρό και απειλή για αυτή τη χώρα» και λέγοντας ότι «μπορεί τώρα να προσθέσει έναν ακόμη τίτλο στον τίτλο του — εγκληματίας».
«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος», συνέχισε ο Pritzker, «Ο Donald Trump δεν θα γίνει ποτέ ο 47».
Ωστόσο, η γερουσιαστής Elizabeth Warren (D-Mass.), μέλος του εθνικού συμβουλευτικού συμβουλίου της εκστρατείας του Biden και σκληρή επικριτής του Trump, προειδοποίησε να μην πολιτικοποιηθεί η πρώτη ποινική καταδίκη ενός πρώην προέδρου.
«Είμαι περήφανη που το δικαστικό μας σύστημα λειτούργησε», είπε ο Elizabeth Warren στο POLITICO.
«Αυτό δεν έχει να κάνει με την πολιτική και δεν πρέπει να αφορά την πολιτική».
Ωστόσο, είπε, «δεν είναι στιγμή υπερηφάνειας για κανέναν στο έθνος μας που ένας άνδρας που εκλέγεται πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών καταδικάζεται τώρα για 34 κακουργήματα.
Είναι μια θλιβερή μέρα για τη χώρα μας».

Το δύσκολο μονοπάτι του Biden

Όταν η εκστρατεία του Biden έστειλε τον ηθοποιό Robert De Niro σε μια εμφάνιση μπροστά στο δικαστήριο, εξελίχθηκε σε μια αναμέτρηση μεταξύ του De Niro και των υποστηρικτών του MAGA, με αποτέλεσμα ο πρώην σύμβουλος του Barack Obama, David Axelrod, να γράψει ότι «όποιος στα κεντρικά γραφεία του Biden σκηνοθέτησε την παράσταση του De Niro την Τρίτη μάλλον θα έπρεπε να το είχε αφήσει στην άκρη».
Την Πέμπτη, η ανταπόκριση από την εκστρατεία του Biden ήταν πιο μετρημένη.
Ο Michael Tyler, διευθυντής επικοινωνίας για την εκστρατεία επανεκλογής του Biden, είπε: «Ο Trump πάντα πίστευε λανθασμένα ότι δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ συνέπειες για την παράβαση του νόμου για δικό του προσωπικό όφελος.
Αλλά η σημερινή ετυμηγορία δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο αμερικανικός λαός αντιμετωπίζει μια απλή πραγματικότητα.
Υπάρχει ακόμη μόνο ένας τρόπος για να κρατήσετε τον Trump έξω από το Οβάλ Γραφείο: στην κάλπη. Καταδικασμένος ή όχι, ο Trump θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για πρόεδρος».
Αυτό δεν είναι ακριβώς μια επίθεση κατά του Trump.
Ωστόσο, όπως ανταποκρίνεται στο μέλλον, η ομάδα του Biden αντιμετωπίζει τώρα το δικό της πρόβλημα.
Η εμπλοκή του νομικού και του πολιτικού κόσμου θα στραφεί στον Biden την επόμενη εβδομάδα, όταν ο γιος του Hunter θα δικαστεί με κατηγορίες για όπλα στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ.
Λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της δίκης του Trump, θα δώσει στους Ρεπουμπλικάνους την ευκαιρία να παραβιάσουν - ή, τουλάχιστον, να προσπαθήσουν να κάνουν μια σύγκριση μεταξύ των δύο δικών.

Υπαρκτός ο κίνδυνος εμφυλίου

Μόλις πρόσφατα το ΒΝ έγραψε για μία ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση, που αποκάλυπτε πως το 41% ​​των Αμερικανών ανησυχεί ότι ένας εμφύλιος πόλεμος θα μπορούσε να ξεσπάσει κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του 16% που λέει ότι ο εμφύλιος πόλεμος είναι «πολύ πιθανός» στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Το 49% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι είναι πιθανός νέος εμφύλιος πόλεμος τα επόμενα πέντε χρόνια, με μόλις το 20% να δηλώνει ότι είναι «Καθόλου πιθανό». Ένα επιπλέον 10% είναι αβέβαιο για το μέλλον. «Η πιθανότητα η Αμερική να αντιμετωπίσει έναν νέο εμφύλιο πόλεμο σύντομα δεν είναι πολύ τραβηγμένη για πολλούς ψηφοφόρους», είπαν οι δημοσκόποι για την έρευνά τους.
Όσο και αν αυτό το εύρημα της έρευνας της Rasmussen Reports προκαλεί εντύπωση, έχει μία βάση. Στην πραγματικότητα, το εν λόγω ποσοστό θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερο· και αυτό διότι ακόμη και οι Αμερικανοί έχουν κουραστεί από την υποκρισία και τις μεθοδεύσεις.
Μιλώντας με έναν συγγενή μου που μένει δεκαετίες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, μου περιέγραψε τον αναβρασμό των πολιτών και την βαθιά απογοήτευση για την κατάπτωση τόσο της αμερικανικής, όσο και της καναδικής κοινωνίας. Μου ανέφερε χαρακτηριστικά, «είμαι τυχερός που πρόλαβα τα καλά χρόνια της Αμερικής, τα παιδιά μου δεν θα δουν ποτέ αυτά τα χρόνια εδώ».
Κάποτε όλοι απευχόμασταν να βγει πρόεδρος ο Donald Trump. Πλέον, με αυτά που βλέπουμε, παρακαλάμε να βγει ο Ρεπουμπλικάνος ή ο οποιοσδήποτε άλλος, καθώς η σάπια ηγεσία των ΗΠΑ του Biden, έχει καταφέρει να οδηγήσιε σε παρακμή όχι μόνο τη χώρα, αλλά και τη Δύση συνολικά.
Και σίγουρα αποτελεί άθλο της Ουάσινγκτον, η ανακύρηξη ως «αντιστασιακού» για έναν δισεκατομμυριούχο συστημικό όπως ο Donald Trump.
Αυτή η απελπισία είναι διάχυτη, ακόμη και σε γραφικές δηλώσεις, όπως αυτή της Αμερικανίδας βουλευτού που ανέφερε ότι τρέμει έναν εμφύλιο πόλεμο αν εκλεγεί ξανά ο Trump. Η Maxine Waters, σε μία προσπάθεια να «τρομάξει» τους πολίτες για να μην ψηφίσουν τον Ρεπουμπλικάνο, δήλωσε πως ο Donald Trump «είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος».
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο MSNBC, η ηλικιωμένη πολιτικός ερωτήθηκε για το εάν ο πρώην πρόεδρος Trump θα δεχόταν τα αποτελέσματα των εκλογών του 2024 στην περίπτωση που έχανε. Ωστόσο, κάτι πρέπει να έσπασε στο μυαλό της, γιατί αυτό που βγήκε από το στόμα της ήταν έκπληξη για πολλούς: «Αυτό τον άνθρωπο καλύτερα να τον προσέχουμε. Θα σας πω τι θα κάνω: θα ρωτήσω το υπουργείο Δικαιοσύνης και θα ζητήσω από τον πρόεδρο να μας πει τι κάνει για να προστατεύσει αυτή τη χώρα. Θέλω να μάθω για όλες εκείνες τις δεξιές οργανώσεις με τις οποίες συνδέεται, οι οποίες εκπαιδεύονται στους λόφους και στοχοποιούν… Ξέρετε σε ποιες κοινότητες πρόκειται να επιτεθούν».
Μάλιστα.

Πώς το κατέφερε όμως το βαθύ κράτος των ΗΠΑ να κάνει «αντιστασιακό» ακόμη και έναν άκρως συστημικό όπως είναι ο Trump;
Αυτό το βαθύ κράτος βάζει όλων των ειδών τα εμπόδια για να μην κερδίσει ο Trump το 2024, ενώ πλέον ξεκάθαρα είναι το φαβορί. Μάλιστα, σε ορισμένα παραδείγματα, ακόμη και δικτατορική χώρα δεν θα εμπόδιζε τόσο εξόφθαλμα τη νίκη ενός πολιτικού αντιπάλου. Από γελοία δικαστήρια με πορνοστάρ (όταν κάπουτε ο πλανήτης αστειευόταν με τους «λεκέδες» του Bill Clinton), μεθοδεύσεις κάθε είδους στη Δικαιοσύνη (το γνωστό παραμύθι πως οι ΗΠΑ είναι «ναός της Δημοκρατίας»), μέχρι προσπάθειες για fast track δικαίωμα ψήφου σε νεοεισερχόμενους μετανάστες και ανεκδιήγητη προπαγάνδα μέσω συστημικών καναλιών (βλέπε CNN).
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ένα σύστημα, ένα βαθύ κράτος που δεν ανέχεται να χάσει την εξουσία.
Εύλογα θα ρωτήσει διερωτηθεί κάποιος «μα αν ισχύουν όλα αυτά, πως κέρδισε το 2016 ο Trump την πολεμοχαρή Hillary;». Το 2016, μετά και την προεδρία Obama, οι δημοκρατικές μέθοδοι υπήρχαν ακόμη, στα αποτελειώματά τους. Και τότε οι Δημοκρατικοί εφάρμοσαν μία εκστρατεία εκφοβισμού της κοινωνίας τύπου «αν βγει ο Trump έρχεται το τέλος του κόσμου» (όπως π.χ. έκανε η ΝΔ το 2014 εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ), ωστόσο υπήρχαν ακόμη ψήγματα Δημοκρατίας.
Τούτου λεχθέντος, ερχόμαστε τώρα στο μεγάλο πρόβλημα. Έκτοτε, ειδικά μετά και την πανδημία, η ελίτ έχει αποθρασυνθεί. Είτε μιλάμε για την Ουάσινγκτον, είτε για την CIA, είτε για τους εταιρικούς κολοσσούς, είτε για τα ηγετικά κράτη της ΕΕ, είτε για οποιονδήποτε είχε μέχρι πρόσφατα, τον μανδύα του «δημοκρατικού».
Και λόγω όλων των παραπάνω, οι πολίτες έχουν κουραστεί. Είτε μιλάμε για πολίτες των ΗΠΑ, είτε για Ευρωπαίους, είτε για Ασιάτες, είτε οποιονδήποτε πολίτη του κόσμου.
Ο μόνος λόγος που μιλάμε για εμφύλιο στις ΗΠΑ και όχι για συμμετοχή των Αμερικανών στο παγκόσμιο reset που αναπόφευκτα θα έρθει εξαιτίας του παρηκμασμένου οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού μοντέλου, είναι επειδή αυτή η χώρα είναι η πιο καλοκουρδισμένη μηχανή σε ό,τι αφορά στην προπαγάνδα.
Το βλέπουμε εξάλλου επί δεκαετίες: έστησαν τέλεια πολέμους και διέλυσαν ιστορικές χώρες, εισχώρησαν με άψογο τρόπο στα εσωτερικά πολιτικά κρατών και κατέστρεψαν τον κοινωνικό ιστό, επηρεάζουν καθολικά ότι γίνεται στην Ευρώπη. Άρα αυτό σημαίνει πως έχουν ακόμη πολλούς με το μέρος τους, για λόγους συμφερόντων.
Ακόμη όμως και αυτοί, κάποια στιγμή θα ξυπνήσουν· γιατί ο πλανήτης έχει κουραστεί πλέον με τις ΗΠΑ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις