Ευρωπαϊκό φιάσκο με τα ρωσικά assets: Τρόμος για τον οικονομικό πόλεμο του Putin, αναγκαίο «φρένο» στην κλοπή του αιώνα

Ευρωπαϊκό φιάσκο με τα ρωσικά assets: Τρόμος για τον οικονομικό πόλεμο του Putin, αναγκαίο «φρένο» στην κλοπή του αιώνα 

Ένα ακόμη σχέδιο της Δύσης

ναυάγησε καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δεν έλαβαν απόφαση αναφορικά με τη χρήση των κερδών από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, παρά την αισιοδοξία η οποία είχε εκφραστεί από τον διεθνή Τύπο, αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για μία κίνηση που ισοδυναμεί με κλοπή - παραβιάζει τα συναλλακτικά ήθη του διεθνούς εμπορίου αλλά το διεθνές δίκαιο όσον αφορά το κατοχυρωμένο δικαίωμα της ιδιοκτησίας.
Ειδικότερα, όπως είπε ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, τα ρωσικά assets είχε συμφωνηθεί σε πολιτικό επίπεδο να χρησιμοποιηθούν χάριν της Ουκρανίας.
«Σήμερα εγκρίναμε τους κανονισμούς και την πρότασή μου να χρησιμοποιηθεί το 90% των κερδών για τις στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης.
Δεν θα αρνηθώ ότι είχαμε έντονες συζητήσεις σχετικά με αυτή τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, η έγκριση της οποίας αντιμετωπίζει ορισμένα εμπόδια στον δρόμο προς την απαραίτητη ομοφωνία».
Σύμφωνα με τον Borrell, οι χώρες της ΕΕ πρέπει ομόφωνα να συμφωνήσουν για τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για την Ουκρανία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης, μέσω του οποίου η κοινότητα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την αγορά όπλων για το Κίεβο.
«Οι ηγέτες μας είχαν συνάψει μια πολιτική συμφωνία τον Μάρτιο, η οποία ακόμη δεν είναι σε ισχύ.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία να κρατηθεί δέσμια από άλλες αποφάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό το θέμα, δεδομένου του επείγοντος της κατάστασης
Η Ουκρανία χρειάζεται όπλα τώρα, όχι σε έναν χρόνο. Έχουμε ήδη καθυστερήσει».
Ο Borrell σημείωσε ότι μια χώρα εμποδίζει τη λήψη της απόφασης, αλλά δεν την κατονόμασε.
«Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αποφάσεις, αλλά το μπλοκάρισμα μιας απόφασης θα πρέπει να είναι ανάλογο με το θέμα που διακυβεύεται», πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ τόνισε ότι γενικά έχουν μπλοκαριστεί επτά νομικά έγγραφα στο Συμβούλιο της ΕΕ, γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει τη διάθεση 5 δισ. ευρώ για όπλα στην Ουκρανία.
Μετά την έναρξη μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία έχουν παγώσει περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Νωρίτερα, το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε ψήφισμα που υποχρεώνει όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αρχίσουν να μεταφέρουν έσοδα από την επανεπένδυση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) δύο φορές το χρόνο, η οποία στη συνέχεια θα κατευθύνει το 90% αυτών των κεφαλαίων σε όπλα για το Κίεβο.
Το υπόλοιπο 10% θα δοθεί σε προγράμματα οικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία.
Η ΕΕ αναμένει να εισπράττει 2,5-3 δισ. ευρώ ετησίως με αυτόν τον τρόπο. Η πρώτη απόσυρση έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2024.
Η ΕΕ έχει επί του παρόντος δεσμευμένα κρατικά ρωσικά περιουσιακά στοιχεία περίπου 210 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov δήλωσε ότι η Ρωσία θα δώσει παρόμοια απάντηση σε περίπτωση παράνομης χρήσης των περιουσιακών στοιχείων της από δυτικές χώρες, έχει τους πόρους για αυτό.

Εμπλοκή και στη συμφωνία των G7

Νωρίτερα, οι επικεφαλής των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών στη συνεδρίαση της G7 δεν έλαβαν τελική απόφαση αναφορικά με τη χρήση των κερδών από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, παρά την αισιοδοξία η οποία είχε εκφραστεί από τον διεθνή Τύπο αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για μία κίνηση που ισοδυναμεί με κλοπή - παραβιάζει τα συναλλακτικά ήθη του διεθνούς εμπορίου αλλά το διεθνές δίκαιο όσον αφορά την ασφάλεια της ιδιοκτησίας.
Χαρακτηριστικά οι Financial Times σε δημοσίευμά τους (25/5) ανέφεραν ότι υπάρχει μια πρώτη συμφωνία σε ένα draft του κειμένου το οποίο είχε κατατεθεί από τους ηγέτες της ομάδας των G7.
Η προσπάθεια αυτή όμως δεν τελεσφόρησε καθώς οι χώρες της G7 που ανήκουν στους BRICS όπως η Ινδία και η Βραζιλία δεν θέλουν να δημιουργηθεί ένα τέτοιο προηγούμενο όπου τα συναλλαγματικά αποθέματα μία χώρας και άλλα περιουσιακά στοιχεία να βρίσκονται στο έλεος μονομερών κυρώσεων.
Η oμάδα των Επτά (G7) σημειώνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τη χρήση των κερδών από τα παγωμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία, ανέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών της G7 και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών σε κοινή δήλωση μετά από συνάντηση στην Stresa το βόρεια Ιταλία το Σάββατο 25 Μαϊου 2025.
«Σε συνέχεια της δήλωσης των ηγετών της G7 της 24ης Φεβρουαρίου 2024, σημειώνουμε πρόοδο στις συζητήσεις μας για 4 πιθανά σενάρια για να προωθήσουμε τα κέρδη που προκύπτουν από ακινητοποιημένα ρωσικά κρατκάπεριουσιακά στοιχεία προς όφελος της Ουκρανίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το αντίστοιχο μας νομικά συστήματα, με σκοπό την παρουσίαση επιλογών για την παροχή πρόσθετης οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία στους ηγέτες μας ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Απουλίας τον Ιούνιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως ο Vladimir Putin υπέγραψε διάταγμα που ορίζει αποζημίωση για τυχόν απώλειες σε περίπτωση κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη.
Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο του διατάγματος που δημοσιεύτηκε στη ρωσική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ορίζει πως «κάθε Ρώσος πολίτης έχει το δικαίωμα να προσφύγει δικαστικά για να διαπιστωθεί το γεγονός της αδικαιολόγητης στέρησης δικαιωμάτων του σε ιδιοκτησία του, κατόπιν απόφασης κράτους ή δικαστικού σώμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της ΕΕ, και να διεκδικήσει αποζημίωση σε περίπτωση απωλειών».
Η δε Ρωσική Ομοσπονδία ή η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να ενεργήσει ως κάτοχος δικαιωμάτων.
Για να υπάρξει αποζημίωση, καθίσταται δυνατή η κατάσχεση της περιουσίας και στη συνέχεια η μεταβίβασή της στον πληγέντα.
Υπενθυμίζεται πως η ιταλική Unicredit και άλλη μία αμερικανική τράπεζα έχουν ήδη υποστεί σκληρές συνέπειες...
Όπως σημειώνει το Ria Novosti, η ρωσική κυβέρνηση πρέπει, εντός τεσσάρων μηνών, να τροποποιήσει τους νόμους που είναι απαραίτητοι για την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος.
Τον Απρίλιο ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden υπέγραψε νόμο που δίνει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ το δικαίωμα να κατάσχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Αμερική και να τα «αξιοποιήσει» για τις ανάγκες ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
Ο λεγόμενος νόμος REPO επιτρέπει στον αρχηγό του κράτους να αποφασίζει για τη δήμευση χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.
Η ενέργεια του Putin συμπίπτει επίσης με τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7 στη Στρέζα της Ιταλίας, όπου συζητούν αμερικανικό σχέδιο για αποστράγγιση της αξίας παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Η πρόταση των ΗΠΑ προβλέπει αξιοποίηση μελλοντικών εσόδων που θα προκύψουν από κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας ύψους 280 δισ. δολ. - τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται δεσμευμένα στην Ευρώπη - ούτως ώστε να παρασχεθεί οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Η πρόταση θα μπορούσε να αποφέρει κρίσιμη χρηματοδότηση έως και 50 δισ. δολ. για το Κίεβο.
Οι ηγέτες της G7 πρόκειται να λάβουν τελική απόφαση στη σύνοδο κορυφής στις 13-15 Ιουνίου.

Αλλαγή της νομικής αρχιτεκτονικής

«Λόγω της κατάστασης που διαμορφώνεται, θα πρέπει να αλλάξει ολόκληρη η νομική αρχιτεκτονική» δήλωσε ο Paul Feldberg, συνεργάτης και επικεφαλής της White Collar Defense, Investigations & Compliance του Brown Rudnick στο Λονδίνο.
Άλλες πηγές αναφέρουν: «Δεν υπάρχει άμεσα προφανής τρόπος για τις τράπεζες να προστατευθούν από μελλοντικές διεκδικήσεις και ενέργειες τύπου clawback».
Ο όρος clawback ή claw back αναφέρεται σε οποιαδήποτε χρήματα ή οφέλη που έχουν δοθεί, αλλά απαιτείται να επιστραφούν (clawback) λόγω ειδικών συνθηκών ή γεγονότων, όπως τα χρήματα που ελήφθησαν ως αποτέλεσμα οικονομικού εγκλήματος, ή όπου υπάρχει πρόβλεψη στην αποζημίωση στελεχών.

Το σχέδιο των ΗΠΑ

Η αλήθεια είναι πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να λάβουν ένα ακόμη πιο ακραίο μέτρο δίνοντας όλα τα ρωσικά κεφάλαια στην Ουκρανία, όχι μόνο το κέρδος και τους τόκους.
Τον περασμένο μήνα, η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen τάχθηκε σθεναρά υπέρ της ιδέας.
«Είναι απαραίτητο και επείγον για τον συνασπισμό μας να βρει έναν τρόπο να ξεκλειδώσει την αξία αυτών των ''παγωμένων'΄περιουσιακών στοιχείων για να υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη αντίσταση και τη μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», είπε η Yellen.
Η νομοθεσία για την κλοπή των ρωσικών assets και τη μεταφορά τους στην Ουκρανία έχει εισαχθεί στο Κογκρέσο και έχει λάβει δικομματική υποστήριξη, αλλά τα νομοσχέδια δεν έχουν ακόμη κυρωθεί.
Περίπου 67 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας διακρατούνται στις ΗΠΑ, ενώ πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια διατηρούνται στην Ευρώπη.

Διακυβεύονται πολλά

«Αν για τις Ηνωμένες Πολιτείες διακυβεύονται ελάχιστα συμφέροντα, τότε για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ισοδυναμούσε με πυροβολισμό στα πόδια», είπε ο αναλυτής Armin Steinbach.
Σύμφωνα με τον ειδικό, τα αντίποινα της Μόσχας θα επηρεάσουν πρωτίστως τις ευρωπαϊκές χώρες.
Πρώτον, η ΕΕ διαθέτει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε ρωσικά συναλλαγματικά αποθεματικά, τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ το ποσό που κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σημείωσε ο Steinbach.
Δεύτερον, η απόσυρση ρωσικών κεφαλαίων θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ΕΕ ως εγγυητή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και του συναφούς διεθνούς δικαίου, γεγονός σύμφωνα με τον συγγραφέα, δεν ανησυχεί πραγματικά τις ΗΠΑ.
«Αυτό καθιστά την Ευρώπη τον πιο πιθανό στόχο για αντίποινα», προειδοποίησε ο αναλυτής.
Μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, η ΕΕ και οι χώρες της G7 πάγωσαν σχεδόν το ήμισυ των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων, ύψους περίπου τριακοσίων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι Βρυξέλλες συζητούν τρόπους χρήσης των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας .
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η λήψη τέτοιων αποφάσεων «θα ήταν ένα ακόμη βήμα για την παραβίαση όλων των κανόνων και κανόνων του διεθνούς δικαίου».
Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «κλοπή» το «πάγωμα» των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η ΕΕ στοχεύει όχι μόνο τα κεφάλαια ιδιωτών, αλλά και τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Μόσχας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις