29 ΜΑΪΟΥ 1453: Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ – «ΣΩΠΑΣΕ ΚΥΡΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΟΛΥΔΑΚΡΥΖΕΙΣ, ΠΑΛΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΙΡΟΥΣ, ΠΑΛΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΘΑ ‘ΝΑΙ»

 



29 Μαϊου 1453:

Σαν σήμερα έγινε η Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Τα οθωμανικά στρατεύματα υπό τον σουλτάνο Μωάμεθ Β’ καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη μετά από πολιορκία 53 ημερών, δίνοντας τέλος στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαϊου 1453.

Το Βυζάντιο ήταν ήδη εξασθενημένο και διαιρεμένο τους τελευταίους δύο αιώνες, σκιά της παλιάς Αυτοκρατορίας. Η Άλωση του 1204 από τους Σταυροφόρους και αργότερα, μετά την επανάκτησή της το 1261, οι πολιτικές και θρησκευτικές έριδες, η αδυναμία βοήθειας από την Δύση, η άσχημη οικονομική κατάσταση και η φυγή ανθρώπινου δυναμικού, οδήγησαν στη σταδιακή εξασθένηση και συρρίκνωση. Η κατάληψη της Καλλίπολης το 1354 από τους Οθωμανούς, η οποία έφερε ορδές φανατικών μουσουλμάνων πολεμιστών στην Ευρώπη, σταδιακά κύκλωσε εδαφικά το Βυζάντιο, το οποίο έγινε το 1373 φόρου υποτελής στον Οθωμανό σουλτάνο. Έτσι, η Άλωση ήλθε ως φυσικό αποτέλεσμα και της αδιάκοπης επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην ευρύτερη περιοχή.

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία μόνο κατ’ όνομα υπήρχε τις παραμονές της Άλωσης. Ήταν περιορισμένη, κυρίως, στην περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη και σε κάποιες σκόρπιες περιοχές, όπως το Δεσποτάτο του Μυστρά. Οι θρησκευτικές έριδες, οι εμφύλιες διαμάχες, οι σταυροφορίες, η επικράτηση του φεουδαρχισμού και η εμφάνιση πολλών και επικίνδυνων εχθρών στα σύνορά της είχαν καταστήσει την πάλαι ποτέ Αυτοκρατορία ένα «φάντασμα» του ένδοξου παρελθόντος της.

Η ηρωική αντίσταση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και μερικών χιλιάδων πολεμιστών δεν ήταν ικανή να σώσει την Βασιλεύουσα, για μια ακόμη φορά από μια εχθρική πολιορκία.

Το Βυζάντιο σ’ εκείνη την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του με την οθωμανική λαίλαπα προ των πυλών του, δεν μπορούσε να ελπίζει παρά μόνο στη βοήθεια της καθολικής Ευρώπης, η οποία όμως ήταν μισητή στους κατοίκους της Κωνσταντινούλης. Η ύπαρξη «Ενωτικών» και «Ανθενωτικών» δίχαζε τους Βυζαντινούς.

Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έκανε μία απέλπιδα προσπάθεια, στέλνοντας πρεσβεία στον πάπα Νικόλαο Ε’ για να ζητήσει βοήθεια. Ο Πάπας έβαλε και πάλι ως όρο την Ένωση των Εκκλησιών, αλλά αποδέχθηκε το αίτημα του αυτοκράτορα να στείλει στην Κωνσταντινούπολη ιερείς, προκειμένου να πείσουν τον λαό για την αναγκαιότητα της Ένωσης.

Οι απεσταλμένοι του Πάπα, καρδινάλιος Ισίδωρος και ο αρχιεπίσκοπος Μυτιλήνης Λεονάρδος, λειτούργησαν στην Αγία Σοφία, προκαλώντας την αντίδραση του κόσμου, που ξεχύθηκε στους δρόμους και γέμισε τις εκκλησίες, όπου λειτουργούσαν οι ανθενωτικοί με επικεφαλής τον μετέπειτα πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο. Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν «Την γαρ Λατίνων ούτε βοήθειαν ούτε την ένωσιν χρήζομεν. Απέστω αφ’ ημών η των αζύμων λατρεία».

Το μίσος για τους Λατίνους δεν απέρρεε μόνο από δογματικούς λόγους. Η λαϊκή ψυχή δεν είχε ξεχάσει τη βαρβαρότητα που επέδειξαν οι Σταυροφόροι στην Πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, ενώ αντιδρούσε στην οικονομική διείσδυση της Βενετίας και της Γένουας, που είχε φέρει στα πρόθυρα εξαθλίωσης τους κατοίκους της Αυτοκρατορίας, αλλά και στην καταπίεση των ορθοδόξων στις περιοχές, όπου κυριαρχούσαν οι καθολικοί.

Αντίθετα, οι Οθωμανοί φαίνεται ότι συμπεριφέρονταν καλύτερα προς τους χριστιανούς. Πολλοί χριστιανοί είχαν υψηλές θέσεις στην οθωμανική διοίκηση, ακόμη και στο στράτευμα, ενώ κυριαρχούσαν στο εμπόριο. Οι χωρικοί πλήρωναν λιγότερους φόρους και ζούσαν με ασφάλεια. Έτσι, στην Κωνσταντινούπολη είχε σχηματισθεί μία μερίδα που διέκειτο ευνοϊκά προς τους Οθωμανούς. Την παράταξη αυτή εξέφραζε ο Λουκάς Νοταράς με τη φράση «Κρειττότερον εστίν ειδέναι εν μέση τη πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν λατινικήν».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

  1. ΟΠΩΣ ΤΟ ΔΕΙ ΚΑΝΕΙΣ....
    ΟΥΤΕ Η ΤΙΑΡΑ ΠΑΝΤΡΟΝΙΤΟ,ΟΥΤΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΧΑΊΒΑΝ ΦΑΚΙΟΛΙ ΗΤΑΝ Η ΣΩΤΉΡΙΑ ΛΥΣΙΣ ΛΟΥΚΆ!

    ΤΟΥ ΕΚΑΝΕ ΜΙΑ ΠΡΌΤΑΣΗ Ο ΜΩΑΜΕΘ;ΜΟΥΡΛΙΑ!

    ΒΛΈΠΕΙ ΤΟ ΓΥΙΟ ΤΟΥ ΚΟΥΚΛΊ ΑΝΗΛΙΚΟ ΑΜΟΥΣΤΑΚΟ,ΡΟΔΑΛΟ,ΚΑΙ ΤΣΟΥΠ!ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΣΕΝΙΚΌ ΧΑΡΕΜΙ ΤΟΥ ΛΈΕΙ ΤΟΥ ΠΡΟΔΟΤΑΡΟΥ ΛΟΥΚΆ ΤΟ ΓΙΑΒΡΙ ΜΠΡΕ;
    ΜΑ ,ΜΟΥ,ΤΙ ΛΕΤΕ ΠΟΛΥΧΡΟΝΕΜΕΝΕ,ΕΓΩ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΑ ΝΑ ΜΠΟΥΚΑΡΕΤΕ,ΔΕΝ ΕΔΩΣΑ ΧΡΉΜΑ ΣΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟ, ΕΔΙΩΧΝΑ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΆ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΟΥΣ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΉΡΙΑ ΙΝΑ ΜΗΝ ΠΙΑΣΟΥΝ ΣΠΑΘΑΝ ΑΝΑ ΧΕΙΡΑΣ,ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΑΝΤΑΜΕΙΒΕΤΕ ΜΕ ΒΙΑΣΜΟΝ ΥΙΟΥ.

    "TAKE IT OR LEAVE IT SUCKER" ΑΝΤΑΠΑΝΤΆ Ο ΟΝΤΩΣ LGBTQ ΜΟΥΧΑΜΕΤΗΣ.

    ΚΟΚΚΑΛΟ Ο ΛΟΥΚΑΣ,ΔΕΝ ΕΔΙΝΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΑΜΠΡΌ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΝΤΕΡΟΥΝ=ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΧΑΡΕΜΙ ΤΟΥΡΚΤΣΟΥΤΣΟΥΝΜΕΡΕΜΕΤ,Ε;
    ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΙ Ο ΓΑΜΨΟΜΥΤΗΣ ΜΟΧΑΜΕΤΗΣ ΘΥΜΩΣΕ ΚΑΙ ΓΑΙΑ ΠΥΡΙ ΜΙΧΘΗΤΩ...

    ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΕ Ο ΜΟΥΧΑΜΕΤΗΣ ΚΑΘΟΤΙ ΈΘΙΓΑΝ ΤΟΝ ΔΗΘΕΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΌ ΕΓΩΙΣΜΌ ΤΟΥ....

    ΚΑΡΑΜΠΙΜΠΕΡΙΜ,ΜΠΙΜΠΕΡΙΜ,ΜΠΙΜΠΕΡΙΜ,ΑΜΑΝ ΣΕΚΕΡΙΜ,ΣΕΚΕΡΙΜ,ΣΕΚΕΡΙΜ,ΕΚΟΨΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΗ ΤΟΥ ΒΛΑΚΑ ΝΟΤΑΡΙΜ!!!!🥁🎶🎵

    ΚΙΜΠΑΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΧΙ ΑΣΤΕΙΑ,ΣΤΟΛΙΖΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΡΑΊ ΜΕ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙΣ ΔΙΑΘΕΣΗ,ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΤΑ ΣΕΠΤΑ ΗΘΗ ΚΙ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΚΟΥΛΟΥΡ ΛΟΚΑΛ ΤΗΣ ΓΥΦΤΟΦΥΛΗΣ ΣΟΥ ΕΜ;

    ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΓΕΝΝΆΔΙΟΣ ΠΑΠΑΤΖΗΣ ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΚΟΥΠΊΔΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΙΜΊΖΕΙ ΤΟ ΠΟΠΟΛΟ ΜΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑ,ΘΑΥΜΑΤΑ,ΚΑΙ ΑΓΡΥΠΝΙΕΣ ΜΕΤΑ ΨΑΛΜΩΝ ΤΥΠΟΥ...

    "Ω ΧΡΙΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΊΑ ΦΥΛΑΤΤΕΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΥΧΡΟΝΕΜΕΝΟ ΜΑΣ ΜΩΧΑΜΕΤΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΈΣΩΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΤΙΝΟΥΣ".

    ΜΟΝΟΝ ΠΟΥ ΟΙ ΛΑΤΊΝΟΙ ΕΙΧΑΝ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΚΡΥΦΗ ΣΥΝΕΝΝΌΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΩΧΑΜΕΤ ΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΡΩΜΑΪΚΉ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΊΑ ΤΟΥΣ ΩΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΉΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΊΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΚΆΜΠΟΣΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ.ΠΟΣΟΥΣ;

    ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΙΠΑΝΕ.ΧΑΖΟΙ ΗΤΑΝ;

    ΡΙΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Εξήντα πέντε επαναστάσεις αιματοκύλισαν το Βυζάντιο στο διάστημα της υπαρξής του. Και εξήντα πέντε τα εκατό από τους λογής λογής αυτοκράτορες θανατώθκαν μαρτυρικά δολοφονημένοι η φαρμακωμένοι και αρκετά γύναια των τριόδων αναγορεύτηκαν αυτοκρατόρισσες .
    Ραδιουργίες, δολοπλοκίες, συνωμοσίες, σφετερισμοί, εκδικήσεις αδίστακτου κυνισμού χαρακτηρίζουν την Ιστορία του Βυζαντίου, όπου οι πατριάρχες ζούσαν σε ίση με τον αυτοκράτορα χλιδή, είχαν περισσότερη απ' αυτόν εξουσία, αυθαίρετοι και ασύδοτοι πάνω απο κάθε νόμο, μαζί με τους παντοδύναμους παρακοιμώμενους ευνούχους που η εκδικητικότητα τους για την θλιβερή τους αναπηρία οργάνωνε την κατωτερική μοχθηρία τους σε ανατριχιαστική εγκληματικότητα". (Γιάννης Σκαρίμπας)
    Έτσι φθάσαμε στην "αποφράδα" μέρα του 1453......
    "ΛΕΓΕΩΝΕΣ ΤΑ ΠΑΛΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΙ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ", λέει ο εθνικός μας Ποιητής Παλαμάς όταν ο Παλαιολόγος
    ΚΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΠΟΥ Η ΠΟΛΗ
    ΠΟΡΝΗ ΣΕ ΜΕΤΑΝΟΙΕΣ ΞΕΝΥΧΤΟΥΣΕ
    ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΕΚΑΡΤΕΡΑΓΕ ΓΙΑ ΝΑ ΡΘΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ" (Κ. Παλαμάς)

    "Ηταν θέλημα θεού για να τουρκέψει η Πόλη" έλεγε ο πρώτος θετός του Σουλτάνου πατριάρχης Γεννάδιος Σχολάριος που δεν δίσταζε να υπερηφανεύεται πως δεν ηταν έλληνας παρά μόνο χριστιανός.
    Αυτή η κορυφή και η δόξα της Ορθοδοξίας δεν σεβάστηκε ούτε και το στεφάνι του γάμου ελληνοχριστιανισμός.
    Και με το δίκιο του ο άνθρωπος, γιατί κατάλαβε πως δεν ταιρειάζει σε έναν χριστιανό να κοιμάται αγκαλιά με κάποιον έλληνα και προτίμησε να παραμείνει πιστός στας Γραφάς.
    Τίιι; Διαζύγιο κατευθείαν και ασυζητητί, τι με περάσετε σκυλοκοίτη;
    Σάματι μου φαίνεται το λιβανίζετε! Ξεχάσατε πως αποκαλεί ο Ιησούς τους έλληνες κυνάρια;..για ξανακοιτάχτε το (κατά Ματθαίον ιε 22-28) και το (κατά Μάρκον ξ 25-30), γιατί εμένα δεν μ' αρέσει να παίζω τον παπά .
    Με ανοιχτά χαρτιά και τίμια,..δεν βλέπετε που το πάνε το πράγμα οι άλλοι στη Δύση μαζί με τους δικούς μας που μας ξέφυγαν κατά κείθε, ξαναθυμήθηκαν τις ρίζες τους και το τραβάνε σώνει και καλά στην διαβολική Αναγέννηση!
    Τρομάξαμε να φάμε το βόδι! και θα φοβηθούμε την ουρά!
    Τέρμα εγώ σας το ξεκαθαρίζω τέτοιους γάμους δεν γουστάρω.
    Προτιμώ σκλάβα και γιουσουφάκι στα χαρέμια του σουλτάνου που είναι μάστορας σ' αυτά, παρά μια θεραπαινίδα κάποιου σοφού. Θυμηθείτε τον σοφό Σολομώντα που τις είχε φτάσει χίλιες με τις παλακίδες μαζί.
    Φτάνει μόνο να μάθω τα γούστα του και θα δείτε τι θα καταφέρω.
    Και για όλους εσάς, μάρτυρας ο Θεός.
    Το Βυζάντιο μας "χάρησε" την Κυριακή της Ορθοδοξίας, τον θρίαμβο του εβραιοχριστιανισμού που "δηλώνει και την τελική κατακρεούργηση του κάθε Ελληνικού. Είναι η ταφόπετρα της Ελληνικής ιδέας", όπως αναφέρει με το ίδιο πνεύμα πολλές φορές στα βιβλία του ο Δάσκαλος Δ. Λιαντίνης.

    Κοσμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις