Ιατρικό θαύμα: Έγινε η πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου

http://www.protothema.gr/files/1/2015/11/17/fireman7.jpg

Για ένα ιστορικό επίτευγμα κάνει λόγο, ένας από τους γιατρούς που ανέλαβε την ολική μεταμόσχευση προσώπου του 41χρονου Patrick Hardison ο οποίος έκαψε το πρόσωπό του στην προσπάθειά του να σώσει μία γυναίκα μέσα από το σπίτι της που είχε τυλιχθεί στις φλόγες.
Τα εγκαύματα που υπέστη ο 41χρονος ήταν τρίτου βαθμού και καταστράφηκαν όλοι
οι ιστοί του προσώπου του με αποτέλεσμα να μην μπορεί ούτε να ανοιγοκλείσει τα βλέφαρά του.
Όπως λέει ο ίδιος: «Ήμουν σχεδόν τυφλός. Μπορούσα να δω μόνο ένα μικρό κομμάτι».
http://www.protothema.gr/files/1/2015/11/17/fireman5.jpg
Έτσι η μόνη λύση ήταν η μεταμόσχευση προσώπου. Χρειάστηκε ουσιαστικά ένας χρόνος μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος δότης που θα ήταν συμβατός και να μειωθεί ο κίνδυνος να απορριφθεί από το σώμα του πυροσβέστη ο νέος ιστός.
Ο Patrick Hardison έκανε τελικά την επέμβαση και το δέρμα του αντικαταστάθηκε με αυτό του άτυχου 26χρονου ποδηλάτη από τη Νέα Υόρκη David Rodebaugh, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν χτύπησε το κεφάλι του καθώς έκανε ποδήλατο μετά από σύγκρουση με πεζό.
Η... μαραθώνια επέμβαση κράτησε 26 ώρες και χρειάστηκαν 100 χειρούργοι για να αντικαταστήσουν τα αυτιά, το πηγούνι, τα μάγουλα, τη μύτη και τα βλέφαρα του Hardison με αυτά του δότη.
http://www.protothema.gr/files/1/2015/11/17/fireman6.jpg
Ο ίδιος θα πρέπει να παίρνει εφ' όρου ζωής ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να μην απορρίψει το ανοσοποιητικό σύστημά του το ξένο μόσχευμα.
ε λίγους μήνες θα πρέπει να κάνει μια ακόμη διορθωτική επέμβαση για να αφαιρέσει δέρμα γύρω από τα μάτια και τα χείλη του.
Η πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου έγινε το 2010 σε έναν Ισπανό αγρότη, στον οποίο είχαν αντικατασταθεί η μύτη και τα χείλη, αλλά όχι τα αυτιά και η κορυφή του κρανίου.
http://www.protothema.gr/files/1/2015/11/17/fireman1.jpg
Η πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου στον κόσμο είχε γίνει το 2005, σε μια Γαλλίδα, της οποίας το πρόσωπο είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από ένα σκύλο που την είχε δαγκώσει.
Από τότε, περισσότερες από 20 μερικές ή ολικές μεταμοσχεύσεις προσώπου έχουν γίνει σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Στην περίπτωση του Χάρντισον σημειώθηκε νέο ρεκόρ, όσον αφορά την έκταση του ιστού που μεταμοσχεύθηκε.




ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις