Η τοπογραφία των συναισθημάτων

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Χαρά, λύπη, θυμός, ευτυχία. Ως ανθρώπινα όντα, βιώνουμε μια παλέτα συναισθημάτων που...


πολύ συχνά, μπορεί να μας κάνουν να αισθανόμαστε "γαργαλητό στο στομάχι", "μούδιασμα", "πίεση στον αυχένα", "κοκκίνισμα" ή "ευεξία από την κορφή ως τα νύχια".

Μια ομάδα Φινλανδών επιστημόνων, αποπειράθηκε να χαρτογραφήσει με περισσότερη ακρίβεια, τον βιολογικό αντίκτυπο κάθε συναισθήματος στο ανθρώπινο σώμα, στην μελέτη με τίτλο Bodily maps of emotions, που εκδόθηκε πρόσφατα.

Η έρευνα διεξήχθη με τη συμμετοχή 773 ανθρώπων από τη Φινλανδία και την Ταϊβαν, όπου κλήθηκαν να παρακολουθήσουν ειδικό οπτικοακουστικό υλικό, ιστορίες και λέξεις που προκαλούν διάφορα συναισθήματα. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εντοπίσουν τα σημεία του σώματος που ένιώθαν περισσότερο ή λιγότερο δραστήρια σε κάθε ερέθισμα, σημειώνοντάς τα σε ένα ομοίωμα ανθρώπινου σώματος.


Στη φωτογραφία, απεικονίζονται με μαύρο χρώμα, που αλλάζει σε κόκκινο και κίτρινο, τα σημεία του σώματος με έντονη δραστηριότητα, ενώ με γαλάζιο και μπλε, τα σημεία που η δραστηριότητα απουσιάζει, για κάθε ένα από τα συναισθήματα της έρευνας.

Οι επιστήμονες αν και έλαβαν υπόψη τους παράγοντες όπως την καταγωγή ή τις πολιτισμικές επιρροές που ίσως να έπαιζαν ρόλο στον αντίκτυπο που έχουν τα συναισθήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, τα ευρήματα της έρευνας, έδειξαν ότι η πλειοψηφία των σωματικών αντιδράσεων έχει μια παγκοσμιότητα, έναν κανόνα, που δεν επηρεάζεται από την καταγωγή.


lifo

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις