Κάθε κιλό coltan ενός κινητού κοστίζει 2 ζωές παιδιών

 
Γνωρίζετε ότι το κινητό τηλέφωνό σας σέρνει πίσω του με ένα αόρατο σχοινί ένα μικρό παιδικό φέρετρο;



Εγώ τώρα το πληροφορήθηκα.

Όχι μόνο το κινητό τηλέφωνο, αλλά κάθε προϊόν της σύγχρονης τεχνολογίας σέρνει πίσω του τον θάνατο, τουλάχιστον, ενός μικρού παιδιού!

Εξαρτάται από την ποσότητα της πρώτης ύλης που έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του προϊόντος.

Η πρώτη ύλη ονομάζεται Coltan ή «λευκός χρυσός». Είναι ένα ορυκτό απαραίτητο για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών. Με πρώτη ύλη το Coltan κατασκευάζονται τα

κινητά τηλέφωνα, οι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι τηλεοράσεις plasma, οι κονσόλες των βίντεο παιχνιδιών, οι κάμερες κ.α.

Είναι ένα ορυκτό σπάνιο στη φύση. Το βρίσκουμε σε μικρές ποσότητες στην Ταϊλάνδη, στη Βραζιλία και στην Αυστραλία και σε μεγαλύτερες ποσότητες στην καρδιά της Αφρικής στο Κονγκό.

Σ’ αυτή τη χώρα με τα 70 εκατομμύρια πληθυσμού και τον μέσο όρο ζωής τα 47 χρόνια (λόγω της πείνας και των ασθενειών) οικογένειες ολόκληρες, πατεράδες, μανάδες, παιδιά, παππούδες, γιαγιάδες, παρατάνε τα χωριά τους και τρέχουν μπουλούκια στα ορυχεία του Coltan. Κατασκηνώνουν κοντά στα ορυχεία και δουλεύουν από την αυγή ως τη δύση του ήλιου σε συνθήκες πρωτόγονες. Η αμοιβή τους; Δέκα δολάρια το μήνα!!

 
 Για να θεωρηθείς εκεί πέρα καλός εργάτης και να σιγουρέψεις τη δουλειά σου πρέπει να χώνεσαι στις τρύπες των ορυχείων και να βγάζεις τουλάχιστον ένα κιλό Coltan την ημέρα, του οποίου η τιμή είναι 500 δολάρια. Να παραδίδεις, δηλαδή, στον εργοδότη σου κάθε μέρα ορυκτό αξίας 500 δολαρίων και να εισπράττεις στο τέλος του μήνα μισθό 10 δολαρίων!!

Το χειρότερο είναι ότι στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στα ορυχεία του Coltan πολλοί εργάτες και, κυρίως, τα μικρά παιδιά προσβάλλονται από διάφορες αρρώστιες και χάνουν τη ζωή τους, κυριολεκτικά, μέσα στις τρύπες της γης!

Κάθε κιλό Coltan-λένε στο Κονγκό-κοστίζει τη ζωή δύο μικρών παιδιών!

Και σ’ ανώτερα «πολιτισμένη» ανθρωπότητα!


Πηγή

aixmi

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις