Η σκιά του «αντιρατσισμού» σκεπάζει τα γήπεδα της Ευρώπης

ΚΟ: Κι όμως! Ως «ναζιστικό χαιρετισμό» χαρακτήρισε ένα ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι την πρωτότυπη χειρονομία με την οποία, πανηγύρισε ο μαύρος Γάλλος ποδοσφαιριστής Νικολά Ανελκά, το πρώτο του γκολ στον αγώνα της Γουέστ Μπρομ με την Γουέστ Χαμ για την Πρέμιερ Λίγκ της Αγγλίας.

Ένας πανηγυρισμός που μπορεί να του στοιχίσει αποκλεισμό 10 αγωνιστικών! Ο Ανελκά - ο οποίος είναι μουσουλμάνος - ακούμπησε το χέρι του στο μπράτσο του, κάνοντας τον χαιρετισμό "quenelle", του γνωστού μαύρου κωμικού Ντιεντονέ Εμπαλά Εμπαλά (Dieudonné MBala MBala), που θεωρείται «αντισημιτικού χαρακτήρα». Για την χειρονομία έγραψε ο ΚΟ εδώ και ίσως ξαναγράψει.
Το εξωφρενικό όμως, που ακούστηκε, ήταν ότι - ούτε λίγο ούτε πολύ – ένας μαύρος κωμικός ενέπνευσε έναν μαύρο (και μουσουλμάνο) ποδοσφαιριστή να κάνει «ναζιστικό χαιρετισμό»!!! Ειλικρινά, δεν ξέρω τι άλλο θα ακούσουμε στο τρελοκομείο που λέγεται ‘πολιτικά ορθή’ και «αντιρατσιστική» Δύση…. 

Ο Ανελκά (ο οποίος κατάγεται από την Μαρτινίκα της Καραϊβικής), έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Εμπαλά Εμπαλά - ο οποίος θεωρείται «φανατικός αντισημίτης» στην Γαλλία - και στο twitter o παίκτης της Γούεστ Μπρομ έγραψε ότι προέβη σε αυτή την πράξη, ως μια αφιέρωση στον φίλο του. Πόσταρε μάλιστα και φωτογραφία με τον Μπαράκ Ομπάμα να πράττει αναλόγως.
Το "quenelle" στην πραγματικότητα είναι ένα φαγητό, κάτι σαν τα δικά μας γιουβαρλάκια και ο Dieudonne πιστεύεται ότι το εφεύρε ως χαιρετισμό το 2009, ως μέρος της προεκλογικής εκστρατείας του αντι-σιωνιστικού κόμματός του.
Το "quenelle" είναι μια έκφραση οργής ή διαμαρτυρίας - ολίγον «χυδαία» - ενάντια στην ελίτ. Ο χαιρετισμός για πολλούς, θα μπορούσε να γίνει ένα «παγκόσμιο σύμβολο εξέγερσης».
Εδώ στην φωτογραφία, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών (και σφόδρα σιωνιστής) Manuel Valls δέχτηκε να φωτογραφηθεί με μια ομάδα νέων Γάλλων. Εν αγνοία του, οι νεαροί έκαναν το "quenelle" δείχνοντας τι σκέφτονται γι’ αυτόν... Αυτή η φωτογραφία με τον χαμογελαστό και ανυποψίαστο Valls στη μέση, έφερε γέλιο σε ολόκληρη τη Γαλλία και έκανε το σημάδι της διαμαρτυρίας ακόμα πιο δημοφιλές.


Κρίνοντας από τα πολυάριθμα άρθρα στον γαλλικό Τύπο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο χαιρετισμός "quenelle" είναι πλέον μια μανία που εξαπλώνεται παντού.
"Ναζί" μαύρος μπροστά σε άγαλμα "ναζί" Φαραώ!...
Εδώ σε φωτογραφία οι εργαζόμενοι μιας οδοντιατρικής κλινικής. Να είναι όλοι αυτοί «ναζί»;

Πριν από τον Ανελκά, ο μαύρος Γάλλος (σενεγαλέζικης καταγωγής) ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ Mamadou Sakho και ο δημοσιογράφος Yann Barthes φωτογραφήθηκαν να κάνουν τον χαιρετισμό, αλλά όταν ερωτήθηκαν, είπαν ότι δεν είχαν ιδέα για τη σημασία του.

Πριν λίγες ημέρες είχαμε την εξοντωτική ποινή που επέβαλλε η FIFA στον Κροάτη διεθνή Ζόσιπ Σίμουνιτς (Josip Šimunić) επειδή, στο τέλος του αγώνα με την Ισλανδία, πήρε το μικρόφωνο και στράφηκε προς τις κερκίδες για να φωνάξει «Za dom!» («για την Πατρίδα!»), φράση στην οποία το κοινό απάντησε «Spremni!» («έτοιμος!»). Ολόκληρο το άρθρο του ΚΟ εδώ.

Και εκείνο το σύνθημα θεωρήθηκε «ναζιστικό».

Η ΟΥΕΦΑ είναι γνωστό ότι έχει υιοθετήσει ένα «αντιρατσιστικό» πρόσωπο (και μετά βεβαιότητας ακολουθεί το «αντιομοφοβικό»), όμως, πριν από ένα μήνα, φαίνεται να δέχτηκε ένα «χτύπημα», από τον διεθνή Ιταλό γκολκίπερ της Γιουβέντους, Τζιανουίτζι Μπουφόν, (Gianluigi Buffon).
O Μπουφόν στον αγώνα με την Ρεάλ Μαδρίτης, δεν έπιασε το ειδικό σημαιάκι με το σύνθημα «NO TO RACISM», το οποίο έπρεπε να περάσει από όλους τους παίκτες. Ο Ιταλός τερματοφύλακας με αυτήν την κίνησή του, (ή μάλλον απάθεια ή μήπως «αφηρημάδα»;) οδήγησε σε ένα σωρό συζητήσεις, καθώς ο Μπουφόν (που είναι παντρεμένος με Τσέχα) φέρεται να έχει «ακροδεξιές πεποιθήσεις», με διάφορα περιστατικά να επιβεβαιώνουν αυτόν τον ισχυρισμό, με κυριότερο το ότι φόρεσε φανέλα με το φασιστικό σύνθημα "Θάνατος στους δειλούς" (‘Boia chi molla’). - Πάντως για να καταλάβετε που ζούμε, το "επίμαχο" βίντεο έχει εξαφνιστεί από παντού!...
Βέβαια ο Μπουφόν λίγους μήνες πριν είχε «καταδικάσει τον ρατσισμό», παρομοιάζοντας τον με την «ελονοσία», τόνισε δε ότι τα σχετικά φαινόμενα πρέπει να εξαλειφθούν από τον χώρο του ποδοσφαίρου και συμφώνησε με τον μαύρο άσσο (τώρα της Σάλκε) Kevin-Prince Boateng, ότι «θα πρέπει να στιγματιστούν ορισμένα (ρατσιστικά) περιστατικά και υπάρχουν κάποια που είναι πολύ σοβαρά και προσβλητικά»..

Πριν λίγο, ο Μπουφόν προφανώς "για να έχει το κεφάλι του ήσυχο", επανήλθε με νέες «αντιρατσιστικές» δηλώσεις, καθώς ζήτησε «βαριές» ποινές για τα «ρατσιστικά κρούσματα» στα γήπεδα..,

Την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός έχει κάνει έφεση κατά της ποινής που του επέβαλε η UEFA, τιμωρώντας τον για «ρατσιστική συμπεριφορά», «κλείνοντας» ένα μέρος του πετάλου της Θύρα 7 (όπου συγκεντρώνεται ο πυρήνας των φανατικών οπαδών του) στον αγώνα με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τους «16» του Champions .

Σημειωτέον ότι για την κατηγορία της «ρατσιστικής συμπεριφοράς» δεν δόθηκαν περαιτέρω εξηγήσεις, ποτέ δεν αναφέρθηκε ποια ακριβώς ήταν η «ρατσιστική συμπεριφορά», ούτε δημοσιεύθηκε κάποια φωτογραφία με «ρατσιστικό περιεχόμενο». Μάλιστα σε σχετικές ιστοσελίδες και φόρουμ οπαδών του Ολυμπιακού υπήρχε η ανάλογη συζήτηση, καθώς όσοι ήταν στο γήπεδο εκείνη την ημέρα, έσπαζαν το κεφάλι τους να θυμηθούν πότε ακριβώς ακούστηκαν «ρατσιστικά συνθήματα», ή εμφανίστηκαν «ρατσιστικά πανό»..
Τελικά, το μυστήριο λύθηκε, καθώς η όλη υπόθεση της «ρατσιστικής συμπεριφοράς» αφορούσε μια…νεκροκεφαλή!  Μάλιστα, μια νεκροκεφαλή. Αλλά όχι για οποιαδήποτε νεκροκεφαλή, καθώς εάν δεν το γνωρίζετε, υπάρχει και «επιλογή νεκροκεφαλών» από τους ειδήμονες της ΟΥΕΦΑ. Για την οποία ΟΥΕΦΑ άλλες είναι αποδεκτές ή «πολιτικά ορθές νεκροκεφαλές» (!!!) και άλλες είναι «μη πολιτικά ορθές»…
Ο διευθυντής επικοινωνίας του Ολυμπιακού Κώστας Καραπαπάς, μιλώντας στον 'NOVΑΣΠΟΡ FM 94,6" για την τιμωρία είπε μεταξύ άλλων: "Όλη ιστορία έχει γίνει για μια σημαία, ένα banner 2Χ2 η οποία δεν είχε επάνω κανένα σύνθημα. Είχε πάνω μόνο μια νεκροκεφαλή. Αυτή η νεκροκεφαλή είναι σήμα ενός συνδέσμου. Δεν είναι των SS. Βγαίνει σε διάφορες παραλλαγές. Μάλιστα για να φύγει αυτή η ιστορία με τον Ναζί και τα SS, να επισημάνω ότι σε άλλο παιχνίδι αντίστοιχα, η UEFA είχε ζητήσει να φύγει ένα πανό ενός συνδέσμου του Ρεθύμνου με νεκροκεφαλή με ένα κρητικό σαρίκι επάνω… Φαντάζομαι δεν είναι SS και οι Κρητικοί. Λοιπόν δεν θέλουν καθόλου οι άνθρωποι της UEFA στα γήπεδα να υπάρχουν σύμβολα με νεκροκεφαλές. Αυτό είναι το θέμα τώρα. Το «ρατσιστική συμπεριφορά» – κατά την άποψή μου - είναι πολύ τραβηγμένο. Προφανώς στο δικό μας περιστατικό κρίθηκε ότι το σύμβολο αυτό ανήκει σε μια συγκεκριμένη κατηγορία νεκροκεφαλών… Μάλιστα αμφιβάλω αν το 99% που βλέπουν μια νεκροκεφαλή γνωρίζουν που αυτό το σύμβολο μπορεί και εάν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Όπως ξέρετε οι οπαδοί σε όλα τα γήπεδα του κόσμου έχουν τέτοια σύμβολα, νεκροκεφαλές… κτλ… Ο παρατηρητής μας είπε ότι δεν επιτρέπονται τέτοια σύμβολα, νεκροκεφαλές και σε πέντε λεπτά κατέβηκε. Μέχρι να το κατεβάσει ο άνθρωπος χρειάστηκαν 4-5 λεπτά. Το κατεβάσαμε αμέσως. Και να σας πω και κάτι… Αν υπήρχε ένα πανό οποιουδήποτε ρατσιστικού περιεχομένου ή οποιοδήποτε άλλο πανό τέτοιου περιεχομένου θα το κατεβάζαμε εμείς δεν θα περιμέναμε την UEFA. Έχει και αυτό τη σημασία του. Και όταν λέω εμείς εννοώ η ΘΥΡΑ 7, οι φίλαθλοί μας, ο Ολυμπιακός. Το λέω γιατί πολλές φορές, κάποιοι εκμεταλλεύονται κάποια τέτοια περιστατικά για να ανοίξουν και πάλι κάποια ζητήματα που έχουν ξαναπεί και έχουμε ξαναπεί. Και κανείς από όλους αυτούς δεν έχει προσέξει ότι χθες η ΘΥΡΑ 7 έχει δώσει ένα πολύ σημαντικό ποσό στο κέντρο προστασίας προσφύγων...".
Η ίδια "ένοχη" νεκροκεφαλή σε πανό οπαδών του ΠΑΟΚ
Παρόμοια νεκροκεφαλή σε πανό οπαδών της ΑΕΚ
Η νεκροκεφαλή βρίσκεται σε πανό του συνδέσμου των MISFITS, ο οποίος πριν από την τιμωρία είχε αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με πολιτική, αναγνωρίζοντας όμως ότι η ΟΥΕΦΑ τέτοιες νεκροκεφαλές τις θεωρεί «ρατσιστικές».

[Εάν πάτε σε αυτή τη σελίδα θα δείτε όλα τα απαγορευμένα «ρατσιστικά σύμβολα». Εκεί υπάρχει και η εν λόγω νεκροκεφαλή. Όπως θα διαπιστώσετε οτιδήποτε απαγορευμένο ανήκει στον χώρο των «ακροδεξιών». Σφυροδρέπανο ούτε για δείγμα…Η σελίδα είναι της οργάνωσης με έδρα την Βιέννη ‘Football Against Racism in Europe’ (FARE). Εκεί θα δείτε από απαγορευμένα σύμβολα, έως απαγορευμένους αριθμούς μέχρι και απαγορευμένες μάρκες ρούχων!]

Πριν ένα μήνα (27/11) η UEFA απείλησε με τιμωρία την σκωτσέζικη Σέλτικ, επειδή οι οπαδοί της, στον αγώνα κόντρα στη Μίλαν, σήκωσαν δύο πανό, που "παραβίαζαν" την δήθεν ‘apolitic’ (απολιτίκ) γραμμή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.
Συγκεκριμένα, το ένα πανό απεικόνιζε τον μαχητή και απεργό πείνας του IRA, Μπόμπι Σαντς. Δίπλα του υπήρχε και η φιγούρα του Ουίλιαμ Γουάλας, ενός από τους σημαντικότερους μαχητές της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, που έγινε ευρύτερα γνωστός από την ταινία Braveheart με τον Μελ Γκίμπσον.
Στις «λεζάντες» των φωτογραφιών έγραφαν: «Τρομοκράτης η οραματιστής; Βάρβαρος ή γενναίος; Εξαρτάται τίνος τη ψήφο ζητάς και ποιανού το πρόσωπο θέλεις να σώσεις».
Τα στελέχη της ομάδας, πάντως, αρνήθηκαν ότι είχαν κάποια σχέση με τα πανό και κατηγόρησαν τους φιλάθλους για τα πολιτικά τους μηνύματα, που πέρασαν, ενώ οι οπαδοί ξεκαθάρισαν πως είναι δικαίωμά τους να έχουν πολιτική και πολιτιστική έκφραση στο γήπεδο.

Σημειώνεται ότι οι οπαδοί της Σέλτικ θεωρούνται «αριστεροί».

Και το ερώτημα είναι : που οδηγείται το ποδόσφαιρο με την προκρούστεια κλίνη του «αντιρατσισμού»;


Η εικόνα του Κολοκοτρώνη θα θεωρηθεί «ρατσιστική»; Η εικόνα της Αγιάς Σοφιάς; Η σημαία του Βυζαντίου; Η σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας; Η σημαία της Βορείου Ηπείρου; Μήπως και οι εθνικές σημαίες τελικά απαγορευτούν; Έτσι για να περάσουμε από το δήθεν ‘a-politic’ στο a-ethnic που είναι και το ζητούμενο;

Άλλωστε, υπάρχει ήδη προηγούμενο – που αλλού – στην Βρετανία, όταν το 2009, υπεύθυνοι του γηπέδου Emirates της Άρσεναλ εμπόδισαν οπαδούς της Μπλάκμπερν να τοποθετήσουν μια σημαία του Αγίου Γεωργίου, την εθνική σημαία της Αγγλίας. Η σημαία κατασχέθηκε ως «ρατσιστικό σύμβολο»!

Ο διευθυντής επικοινωνιών της Άρσεναλ, δήλωσε: "η Άρσεναλ ως κλαμπ υπερηφανεύεται ότι έχει μέσα της όλες τις εθνικότητες, τις πολιτιστικές και εθνοτικές ομάδες. Αποφάσισε λοιπόν οι οπαδοί της να απολαμβάνουν την εμπειρία τους στο Emirates Stadium, χωρίς σημαίες με εθνικά σύμβολα"...

Καληνύχτα..

Επίμετρο: Παρακάτω "αποδεκτά" (μετά νεκροκεφαλών και εθνικών συμβόλων) και "μη αποδεκτά" πανό σε ευρωπαϊκά γήπεδα. Βρείτε παρακαλώ τους "καλούς" και τους "κακούς"...
 

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις