Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017

Oι Γερμανοί γνώριζαν πως θα σταλούν πακέτα με εκρηκτικά από την Ελλάδα

 
 
 
Η γερμανική εφημερίδα Bild αναφέρει σε δημοσίευμα της πως η Κυβέρνηση της Γερμανίας είχε ήδη ενημερωθεί από τον Νοέμβριο, από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, για τον κίνδυνο αποστολής πακέτων με εκρηκτικά από την Ελλάδα.
 
Η Bild, βασίζει το άρθρο της σε έκθεση των μυστικών υπηρεσιών για την «Κατάσταση Ασφάλειας στη Γερμανία», όπου σύμφωνα με αυτή υπήρχαν πληροφορίες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δίωξης του Εγκλήματος, προειδοποιεί για τον κίνδυνο αποστολής επιστολών με εκρηκτικά από «ομάδες της άκρας αριστεράς ή από αριστερούς τρομοκράτες στην Ελλάδα».
 
Η έκθεση σημειώνει ακόμη, σύμφωνα πάντα με την Bild, ότι «η επικρατούσα άποψη στην Ελλάδα για γερμανικές ευθύνες σε ό,τι αφορά τη δυσχερή οικονομική κατάσταση» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί «ως δικαιολογία για πράξεις βίας».
 
Οι μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο της «επέκτασης της ακτίνας δράσης ξένων εξτρεμιστικών οργανώσεων στη Γερμανία, για παράδειγμα με την αποστολή» παγιδευμένων πακέτων.
 
Σε ερώτηση της Deutsche Welle το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών δεν πήρε θέση για το αν γερμανική κυβέρνηση γνώριζε από τον Νοέμβριο για τον κίνδυνο παγιδευμένων πακέτων από την Ελλάδα.
 
Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του ίδιου γερμανικού υπουργείου είχε δηλώσει άγνοια για τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για τα πακέτα με εκρηκτικά προς το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στην έδρα του ΔΝΤ στο Παρίσι.
 
Να σημειωθεί ότι οι τρομοκράτες ήθελαν να σκοτώσουν και κατάφεραν να στήσουν μια επιχείρηση που έχει σημάνει συναγερμό σε Αθήνα και Βερολίνο, καθώς αλλάζει πολλά από τα μέχρι σήμερα δεδομένα για την ασφάλεια.
 
Το τρομο-δέμα περιείχε ένα βιβλίο που στο εσωτερικό του έκρυβε έναν εκρηκτικό μηχανισμό. Μοιάζει απίστευτο αλλά η βόμβα πέρασε τους ελέγχους απ' την Αθήνα ως το Βερολίνο χωρίς να εντοπιστεί. Την τελευταία στιγμή, στον τελευταίο έλεγχο στο ταχυδρομείο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας αποκαλύφθηκε το περιεχόμενο.
 
Από τη στιγμή εκείνη οι υπεύθυνοι ασφαλείας των δυο χωρών με τρόμο διαπίστωσαν ότι υπάρχει κενό ασφαλείας το οποίο μάλιστα δημιουργεί εκτός απ' την ανάγκη αναθεώρησης των μέτρων και μια σειρά από ερωτήματα.
 
Πρώτα απ' όλα πως οι τρομοκράτες γνώριζαν τόσα πολλά για τους ελέγχους ώστε να καταφέρουν να περάσουν τη βόμβα σχεδόν μέχρι τον στόχο τους. 
 
Τα ευρήματα, τουλάχιστον σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες που έχουν δώσει οι Γερμανοί, δείχνουν ότι μιλάμε για μια βόμβα τοποθετημένη μέσα σε βιβλίο. Ο μηχανισμός περιγράφεται ως ισχυρός, αλλά εξαιρετικά απλός στην κατασκευή.
 
Κάπου εκεί “κρύβεται” και το μυστικό. Ο τρομοκράτης που την κατασκεύασε γνώριζε ότι δεν πρέπει να βάλει πυροκροτητή. Οι πυροκροτητές ανιχνεύονται από τα μηχανήματα ασφαλείας. 
 
Δεν ήταν όμως το μόνο που γνώριζε ο τρομοκράτης. Ήξερε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένες εκρηκτικές ύλες οι οποίες είναι επίσης ανιχνεύσιμες. Έτσι φαίνεται ότι χρησιμοποίησε ισχυρό εκρηκτικό, αλλά από εκείνα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή βεγγαλικών και δεν “χτυπούν” τον συναγερμό στους περισσότερους ανιχνευτές.
 
Επίσης ο μηχανισμός δεν ήταν “βαρύς” και πολύπλοκος για να χωράει στο εσωτερικό του βιβλίου μαζί με ποσότητα εκρηκτικού ικανή να σκοτώσει.
 
Οι αστυνομικοί υποψιάζονται ότι εκτός από καλές γνώσεις για τα συστήματα ανίχνευσης ο τρομοκράτης-κατασκευαστής της βόμβας γνώριζε καλά και τον τρόπο κατασκευής
Κάπου εδώ οι αστυνομικοί υποψιάζονται ότι εκτός από καλές γνώσεις για τα συστήματα ανίχνευσης ο τρομοκράτης-κατασκευαστής της βόμβας γνώριζε καλά και τον τρόπο κατασκευής. Είναι έμπειρος. Εδώ εύκολα μπορεί να γίνει μια σύγκριση με τις παρόμοιες βόμβες που είχαν αποσταλεί με πακέτα σε Μέρκελ, Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι το 2010.
 
Οι τρομοκράτες έκαναν ακόμη δυο κινήσεις που φαίνεται ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μη ανίχνευση του μηχανισμού πιο νωρίς. Δεν παρέδωσαν το πακέτο εντός του υποκαταστήματος, αλλά στο κιβώτιο για τα δέματα που βρίσκεται εκτός, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τον εντοπισμό, ενώ χρησιμοποιώντας το όνομα και τη διεύθυνση του γραφείου του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, θέλησαν να μειώσουν τις πιθανές υποψίες για τον αποστολέα ενός πακέτου προς τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.
 
Η βόμβα μπορεί να εντοπίστηκε στον τελευταίο έλεγχο πριν αποσταλεί στο γραφείο του Β. Σόμπλε, ωστόσο οι τρομοκράτες κατάφεραν έστω και με τον τρόπο αυτό να “χτυπήσουν”. Παράλληλα θεωρείται δεδομένο από τους ειδικούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία ότι στόχος τους δεν ήταν απαραίτητα ο υπουργός Οικονομικών αλλά ο οποιοσδήποτε εντός του κτηρίου που θα έκανε το λάθος να ανοίξει το πακέτο. Η πυροδότηση, άσχετα από την ταυτότητα του πιθανού θύματος, θα είχε το επιθυμητό για τους τρομοκράτες αποτέλεσμα. Οι ειδικοί επίσης “βλέπουν” πρόθεση να σκοτώσουν, καθώς η εκρηκτική ύλη ήταν σημαντική και αυτό είναι που έχει σημάνει διπλό συναγερμό.
 
Στην Ελληνική Αντιτρομοκρατική περιμένουν τώρα δυο πράγματα. Το πρώτο είναι τα στοιχεία για πιθανά ίχνη DNA ή δακτυλικά αποτυπώματα αλλά και δείγμα του μηχανισμού από την αντίστοιχη υπηρεσία της Γερμανίας έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις με πακέτα-βόμβες που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα.
 
Το δεύτερο που αναμένουν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής είναι η Προκήρυξη. Ήδη πάντως και με βάση το γεγονός ότι υπάρχουν συγκεκριμένα χτυπήματα που μοιάζουν με αυτό κατά του Σόιμπλε υπάρχουν συγκεκριμένες υποψίες. Στην αντιτρομοκρατική υπάρχει η εκτίμηση ότι πίσω από την ενέργεια κρύβεται η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και λέγεται μάλιστα απ' τις ίδιες πηγές ότι ο κατασκευαστής της βόμβας είναι πιθανότατα ο ίδιος άνθρωπος που κατασκεύασε και εκείνη εναντίον της εισαγγελέως Τσατάνη. Κάπως έτσι ήδη από συγκεκριμένες πηγές γίνεται λόγος τόσο για τη συγκεκριμένη οργάνωση όσο και για “εντολή μέσα από τις φυλακές”.
 
Η Αντιτρομοκρατική γνωρίζει το υποκατάστημα αποστολής και ήδη ελέγχονται τα πλάνα από τις κάμερες τόσο του υποκαταστήματος, όσο και της γύρω περιοχής για τον εντοπισμό του ατόμου που άφησε το δέμα. Παράλληλα θα καταθέσουν και οι εργαζόμενοι στο υποκατάστημα. Είναι ωστόσο πολύ πιθανό ο δράστης να είχε αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του και να άφησε το δέμα στο ειδικό κιβώτιο σε ώρες που το υποκατάστημα ήταν κλειστό και έτσι οι αστυνομικοί κρατούν μικρό καλάθι...
 
Σε κάθε περίπτωση πάντως η υπόθεση αλλάζει τα δεδομένα των ελέγχων και ήδη φαίνεται ότι αλλάζουν οι εντολές προς τους υπαλλήλους των ΕΛ.ΤΑ. για την παραλαβή και τον έλεγχο δεμάτων.
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου