Καλίντ Μασούντ: Αυτή είναι τελικά η ταυτότητα του δράστη της επίθεσης στο Λονδίνο

 
 
 
Ο Xαλίντ Μασούντ, ετών 52 με βρετανική υπηκοότητα και με ποινικό μητρώο είναι ο δράστης της επίθεσης στο Λονδίνο.
Ο Χαλίντ Μασούντ, 52 ετών, είναι ο δράστης
της επίθεσης στη γέφυρα του Ουέστμινστερ και στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπως ανακοινώθηκε από τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.
Ο Μασούντ είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές και είχε καταδικαστεί για επιθέσεις, παράνομη κατοχή όπλων αλλά και αδικήματα διαταραχής της δημόσιας τάξης. 
 
Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι ο Μασούντ δεν έχει καταδικαστεί ποτέ για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση ούτε για κάποιο άλλο έγκλημα που πιθανώς να σχετίζεται με ακραίες ισλαμιστικές ομάδες. 
 
Λίγο νωρίτερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, από το βήμα της βρετανικής βουλής είχε πει πως ο τρομοκράτης είχε γεννηθεί στη Βρετανία, ήταν πολίτης της χώρας και ότι είχε ερευνηθεί από την ΜΙ5 για εξτρεμιστική δράστη. 
 
Οπως αναφέρει ο Guardian, ο Μασούντ ήταν γνωστός στις αρχές από προηγούμενες καταδίκες του για επιθέσεις, διατάραξη της δημόσιας τάξης και οπλοκατοχή, όχι όμως για τρομοκρατική δράση. Μάλιστα είχε αρκετά ψευδώνυμα.
 
Η πρώτη καταδίκη του ήταν τον Νοέμβριο του 1983 για ποινικό αδίκημα και η τελευταία τον Δεκέμβριο του 2003 γιατί είχε στην κατοχή του ένα μαχαίρι.
 
Ο Μασούντ γεννήθηκε 25/12/1964, στο Κεντ αλλά ζούσε το περισσότερο μέρος της ζωής του στοWest Midlands.
 
Σύμφωνα με Scotland Yard ο Μασούντ δεν ήταν το αντικείμενο κάποιας τρέχουσας έρευνας για τρομοκρατία. 
 
Eκτός από τον δράστη, 3 είναι τα θύματα της επίθεσης: ο αστυνομικός Keith Palmer, ο οποίος μαχαιρώθηκε την ώρα της επίθεσης, η ισπανικής καταγωγής  Aysha Frade, μητέρα δύο παιδιών, η οποία περνούσε την γέφυρα για να πάρει τα παιδιά της από το σχολείο και ο αμερικανός τουρίστας  Kurt Cochran.
 
Να σημειωθεί ότι η τρομοκρατική οργάνωση του ISIS ανέλαβε σήμερα, μέσω του πρακτορείου προπαγάνδας AMAQ, την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο και στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους.
 
Ο δράστης της επίθεσης έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο είναι ένας στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους και η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά το προσκλητήριο να πληγούν πολίτες χωρών του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές, μετέδωσε το AMAQ επικαλούμενο «πηγή ασφαλείας». 
 
Υποστηρικτές της οργάνωσης είχαν εμφανιστεί να πανηγυρίζουν για την επίθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την Τετάρτη, ενώ ο φερόμενος ως δράστης ήταν γνωστός για ακραίες ισλαμιστικές απόψεις.
 
 

 
H Μέι τόνισε ότι η Βρετανία δεν θα φοβηθεί από την επίθεση αυτή και ότι ο δράστης δεν κατάφερε να εισέλθει στο Γουεστμίνστερ χάρη στην ηρωϊκή στάση της αστυνομίας.
Υπενθύμισε πως από χθες έχει ξεκινήσει μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε Μπέρμιγχαμ και Λονδίνο, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν 8 συλλήψεις και 6 έρευνες σε οικίες, ενώ ξεκαθάρισε πως θα αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας σε ολόκληρη τη χώρα. 
Εξάλλου, ανέφερε πως το επίπεδο απειλής τρομοκρατικής επίθεσης στη Μεγάλη Βρετανία παραμένει υψηλό, στον δεύτερο βαθμό επικινδυνότητας, δηλαδή «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επίθεσης για κάποιο διάστημα». Ξεκαθάρισε πως ο βαθμός απειλής δεν ανέβηκε στο πρώτο επίπεδο, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη πληροφόρηση πως επίκειται άμεσα τρομοκρατική επίθεση, όμως οι αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα.
«Χθες είδαμε το χειρότερο πρόσωπο της ανθρωπότητας, αλλά πρέπει να θυμόμαστε το καλύτερο. Τη γενναιότητα και την αυτοθυσία. Δεν πρόκειται να υποκύψουμε. Δεν θα νικήσουν. Οι δημοκρατικές μας αξίες θα κυριαρχήσουν», ανέφερε κλείνοντας η Τερέζα Μέι, εν μέσω χειροκροτημάτων.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης όταν ένας γενειοφόρος και μαυροντυμένος άνδρας έριξε το αυτοκίνητο που οδηγούσε πάνω στο πλήθος που βρισκόταν στη γέφυρα του Γουεστμίνστερ, απέναντι από το Μπιγκ Μπεν, πριν μαχαιρώσει μέχρι θανάτου έναν αστυνομικό στην προσπάθειά του να διεισδύσει μέσα στο κοινοβούλιο.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις