Πως "έσπαγε" η CIA τις συσκευές της Apple




Συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις του σχετικά με τις μεθόδους και τα εργαλεία που η CIA είχε αναπτύξει, προκειμένου να παρακολουθεί... τους πάντες και τα πάντα, ο ιστοχώρος
Wikileaks παρουσίασε το σχέδιο «Σκοτεινή Ύλη» (Dark Matter), μέσω του οποίου η μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ ανέπτυσσε κακόβουλο λογισμικό για να παραβιάζει και να παρακολουθεί υπολογιστικές μηχανές της γνωστής εταιρείας Apple.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Wikileaks το κακόβουλο λογισμικό της CIA εισχωρούσε στo υλικολογισμικό (firmware) των υπολογιστών, με αποτέλεσμα να παραμένει στη μηχανή ακόμα κι αν γίνει φορμάτ, ενώ άλλα «όπλα» διείσδυαν σε περιφερειακά των υπολογιστών όπως στικάκια USB και εξωτερικούς δίσκους και έκλεβαν πληροφορίες.

Επίσης, η CIA είχε αναπτύξει λογισμικό που εισέβαλλε στο λειτουργικό σύστημα των υπολογιστών (Mac OS) με αποτέλεσμα η «Εταιρεία» να μπορεί να ξεπερνά προβλήματα κρυπτογράφησης, αλλά και να μολύνει και άλλες συσκευές της Apple, όπως τα πολύ δημοφιλή iPhone.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστηρίζουν τα WikiLeaks, ένα από τα προγράμματα που είχε σχεδιάσει η Apple προοριζόταν για φυσική εγκατάσταση σε iPhone που είχαν μόλις παραχθεί στο εργοστάσιο.

Η νεότερη γνωστή έκδοση του εν λόγω λογισμικού χρονολογείται από 2008, με τα WikiLeaks να δίνουν την ερμηνεία ότι η CIA μόλυνε «γραμμές παραγωγής» τουλάχιστον από τότε.

Πρόκειται για το δεύτερο πακέτο στοιχείων που δημοσιεύουν τα WikiLeaks στο πλαίσιο του προγράμματος διαρροών που αποκαλούν Vault 7. Τα Wikileaks έχουν αναφέρει ότι θα δημοσιοποιούν σταδιακά τα όπλα παρακολούθησης που η CIA είχε αναπτύξει για κάθε είδος συσκευή και εταιρεία.

Οι τεχνολογικές εταιρείες που φέρεται να ήταν στόχος του λογισμικού της CIA έχουν διαμηνύσει ότι τα περισσότερα «κενά» που ισχυρίζονται ότι έφεραν στο φως τα WikiLeaks έχουν διορθωθεί προ πολλού με ενημερώσεις λογισμικού.






ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις