ΕΚΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ν.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

 
 
 
Τον κίνδυνο να προκληθεί ένταση από την πλευρά της Τουρκίας στο Αιγαίο έως και ένα ατύχημα, αφού συνεχίζει την ανάλογη παρενοχλητική συμπεριφορά επισημαίνει ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης. Επίσης λέει πως μπορεί το ίδιο μπορεί να επιδιώξει η Άγκυρα και στην αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το εντυπωσιακό βέβαια ο κ. Κασουλίδης τονίζει ότι για αυτούς τους λόγους Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να παραμείνουν άπραγες προκειμένουνου να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο. 
 
Οι σχέσεις, αυτήν τη στιγμή, μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας δεν είναι καλές λόγω των γενικότερων ενεργειών του κ. Erdogan στη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα περίοδο. «Στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Τουρκία δεν θεωρείται πλέον ότι φοράει το κοστούμι μιας χώρας που διεκδικεί να εισέλθει στην ΕΕ», σημειώνει ο κ. Κασουλίδης.
 
Σχολιάζοντας την πρόσφατη κρίση στις διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας-Ολλανδίας, ο Κύπριος ΥΠΕΞ εκτιμά ότι «εξυπηρετεί αμφότερους».
 
Τόσο τον Erdogan καθώς οι εθνικιστικές εξάρσεις δρουν υπέρ του, όσο και τους Ολλανδούς για να επανέλθουν όσοι πολίτες στράφηκαν έντονα προς τον εθνικισμό.
 
Για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν στο κυπριακό είπε: «Το πρόβλημα στο Κυπριακό είναι κατά πόσον η Τουρκία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις», αναφέρει ο κ. Κασουλίδης, συμπληρώνοντας πως «η αποχώρηση του Akinci από τις συνομιλίες δεν χαρακτηρίζονται από σοβαρότητα. Οπότε η λογική λέει ότι σύντομα θα επιστρέψει».
 
Κατά την άποψη του κ. Κασουλίδη, η ένταση τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ από την πλευρά της Άγκυρας θα συνεχιστεί καθαρά για προεκλογικούς λόγους. «Χρειάζεται από όλους ψυχραιμία. Ξέρετε, για να γίνει καβγάς χρειάζονται δύο», τονίζει. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ δεν φοβάται θερμό επεισόδιο, αλλά ατυχήματα, γι” αυτό και συστήνει στην Αθήνα και στη Λευκωσία να δείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.
 
 
Αναφορικά με τις γεωτρήσεις στη κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Κασουλίδης αναφέρει: «Δεν έχουμε επιλογή. Πρέπει να προχωρήσουμε ανεξαρτήτως των απειλών της Τουρκίας. Εναπόκειται στην ίδια να επιλέξει μέχρι ποιου σημείου θα φτάσει και αν διαβεί την κόκκινη γραμμή ώστε να φέρει την ευθύνη για τις όποιες εξελίξεις»
 
«Και τότε θα δεν θα έχει απέναντί της μια μικρή Κύπρο, αλλά τα μεγάλα κράτη των οποίων οι εταιρείες έχουν σημαντική επιρροή. Πιθανώς να κάνει ό,τι έκανε και την προηγούμενη φορά. Να στείλει το “Μπαρμπαρός» να περιφέρεται στην περιοχή χωρίς να ενοχλεί τις εταιρείες», συμπληρώνει.
 
 
 
 
 
 
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις