Με διάταγμα Ν.Τραμπ οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία εξαγωγέα ισλαμικής τρομοκρατίας

 
 
 
Σε επίπεδο υψηλού κινδύνου για εξαγωγή ισλαμικής τρομοκρατίας έθεσε την Τουρκία ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ δίνοντας ένα ισχυρό κτύπημα στην τουρκική οικονομία και τον τουρκικό τουρισμό καθώς εξέδωσε διάταγμα με βάση το οποίο όσοι έρχονται από την Τουρκία και άλλες επτά μουσουλμανικές χώρες δεν θα μπορούν να μεταφέρουν μαζί τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές υπό τον φόβο ότι μέσα σε αυτές θα υπάρχει κάποιος εκρηκτικός μηχανισμός.
 
Το πλήγμα για την Τουρκία είναι πολύ μεγάλο καθώς επί της ουσίας ο Ν.Τραμπ απαγορεύει στους πολυάριθμους Αμερικανούς τουρίστες να ταξιδέψουν στην γείτονα χώρα (ουδείς τουρίστας πλέον δεν ταξιδεύει πουθενά χωρίς τα απαραίτητα gadgets) αλλά ακόμα σημαντικότερο γεωπολιτικά οι ΗΠΑ κατατάσσουν την Τουρκία σε επίπεδο rogue state που παράγει και εξάγει ισλαμική τρομοκρατία.
 
Υποβαθμίζει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και ανοίγει σαφές παράθυρο πλήρωσης του κενού από την Ελλάδα.
 
Μην ξεχνάμε το πρόσφατο πολύ επιτυχημένο ταξίδι του Έλληνα ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιά στις ΗΠΑ όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Ρ.Τίλερσον
 
Ότι η Ελλάδα θα έχει σαφώς μεγαλύτερη στήριξη από τις ΗΠΑ επί κυβερνήσεως Ν.Τραμπ δήλωσε πριν μια εβδομάδα ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς: «Θα συνεχίσει να υπάρχει και ίσως να είναι και πιο μεγάλη»
 
Όλα δείχνουν ότι το ταξίδι του ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ ήταν απολύτως επιτυχημένο και ο υπουργός εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο τις αρνητικές για την Τουρκία συγκυρίες και την εμφανή αντιπάθεια σχεδόν ολόκληρης της Δύσης στο πρόσωπο του Ρ.Τ.Ερντογάν.
 
Ο Ν.Κοτζιάς είχε και την τύχη να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να θέσει επί τάπητος τα ελληνοτουρκικά ζητήματα και να ενημερώσει για τις τουρκικές προκλήσεις την στιγμή που η Άγκυρα έδειχνε το πραγματικό της πρόσωπο σε ολόκληρη την Ευρώπη που επί σειρά ετών της «χάιδευε» τα αυτιά.
 
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, με τη νέα ταξιδιωτική οδηγία δείχνει σαφώς ότι ακούει την ελληνική πλευρά (η οποία και θα εισπράξει τα οφέλη από την αύξηση της τουριστικής κίνησης) και έχει σε μεγάλη δυσαρέσκεια την Άγκυρα.
 
Στο στόχαστρο έχει μπει το διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης το οποίο και στο πρόσφατο παρελθόν έχει δεχτεί πολύνεκρο τρομοκρατικό κτύπημα.
 
 
Arik Air από το Lagos; Egyptair από το Cairo; Emirates από το Dubai; Ethiopian από την Addis Ababa, Lome από το Togo; Etihad από το Abu Dhabi; Kuwait Airways από το Kuwait; Qatar Airways από την Doha; Royal Air Maroc από την Casablanca; Royal Jordanian από το Amman; Saudia από την Jeddah και το Riyadh; South African Airways απότ ο Johannesburg και το Dakar; και οι Turkish Airlines από την Κωνσταντινούπολη.
 
Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά οι Turkish Airlines θα υποστούν μεγάλη οικονομική ζημιά. Δείχνει όμως και την προδιάθεση της Ουάσιγκτον να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με την Αθήνα καθώς δεν εμπιστεύεται την Άγκυρα.
 
 
 
 
 
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις