Δραματικές εξελίξεις: Οι Ελληνικές τράπεζες σταμάτησαν τα εμβάσματα στο εξωτερικό

 


Οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης εντείνουν την ανησυχία ανάμεσα στους καταθέτες και δίνουν άλλο ένα «κτύπημα» στις τράπεζες, οι οποίες  είδαν
από τις 15 του Μάρτη να εξαντλούνται τα όρια για τα εμβάσματα στο εξωτερικό. Η νέα πίεση ρευστότητας συνδέεται με τις αυξημένες εκροές καταθέσεων του τελευταίου διαστήματος.
Επιχειρηματίες που θέλησαν τις προηγούμενες μέρες να εμβάσουν κεφάλαια στο εξωτερικό, μέσω του internet banking της Τράπεζας Πειραιώς , πληροφορήθηκαν με μήνυμα ότι δεν μπορούσαν να στείλουν το έμβασμα μέχρι το τέλος του μήνα δηλαδή έως τις 31 Μαρτίου.
Το ίδιο όμως ισχύει και για τους ιδιώτες που προσπάθησαν να στείλουν 1.000 ευρώ στο εξωτερικό -πχ για να καλύψουν τα μηνιαία έξοδα για τις σπουδές των παιδιών τους.
Οι πιέσεις στη ρευστότητα είναι ιδιαίτερα έντονες -παρότι υπάρχουν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων- με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα όρια  των τραπεζών για τα εμβάσματα εξωτερικού να εξαντλούνται πολύ γρήγορα.
Σημειώνουμε ότι τα εν λόγω όρια είναι διαφορετικά για κάθε τράπεζα.
Προσδιορίζονται ανά μήνα  με βάση έναν αλγόριθμο, που λαμβάνει υπόψη του διάφορες παραμέτρους όπως είναι τα υπόλοιπα των καταθέσεων της κάθε τράπεζας, η εξάρτιση της από τον ELA, το πλήθος της επιχειρηματικής πελατείας που συναλλάσσεται με τράπεζες του εξωτερικού κλπ.
Από την περασμένη βδομάδα λοιπόν (Πέμπτη) ,  πελάτες τραπεζών που θέλησαν να στείλουν μέσω του internet banking, χρήματα στο εξωτερικό, ενημερώθηκαν με ηλεκτρονικά μηνύματα ότι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στη συναλλαγή.







ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις