ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΚΡΑΤΗ...Η Νέα Ζηλανδία απέλασε Αμερικανό διπλωμάτη




Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Κυριακής κλήθηκε να παρέμβει σε περιστατικό που σημειώθηκε στην κοινότητα Λόουερ Χατ, κοντά στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, όπου
βρίσκεται η πρεσβεία των ΗΠΑ, στο οποίο εμπλεκόταν ένας υπάλληλος της πρεσβείας. Η αστυνομία δεν διευκρίνισε ποιά θέση κατείχε στην πρεσβεία και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα.
Ωστόσο, η εφημερίδα New Zealand Herald έγραψε το Σαββατοκύριακο ότι πρόκειται για διπλωματικό ακόλουθο, ο οποίος έφυγε από τη χώρα με σπασμένη μύτη και μαυρισμένο μάτι. Το τηλεοπτικό δίκτυο TVNZ μετέδωσε ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης ονομάζεται Κόλιν Γουάιτ και είναι διπλωματικός ακόλουθος στην αμερικανική πρεσβεία στο Ουέλινγκτον όπου εργάζεται με τη σύζυγό του.

Θεωρείται μάλιστα ότι ο Γουάιτ συνεργαζόταν με τις μυστικές υπηρεσίες της Νέας Ζηλανδίας, την GCSB, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δικτύου, πληροφορία που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ο άνδρας προστατεύεται από διπλωματική ασυλία, την οποία η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ζήτησε στις 13 Μαρτίου από το υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων και Εμπορίου να άρει ώστε να προχωρήσει με την ανάκριση.
Το υπουργείο συμφώνησε καθώς το αδίκημα που φέρεται να διέπραξε ο διπλωματικός ακόλουθος είναι σοβαρό, δηλαδή επιφέρει ποινή φυλάκισης ενός χρόνου ή και μεγαλύτερη. Το υπουργείο ζήτησε από την πρεσβεία των ΗΠΑ την ίδια μέρα να άρει την διπλωματική του ασυλία, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ το αρνήθηκε κι έτσι την Παρασκευή αξιωματούχοι του υπουργείου ζήτησαν από τον διπλωματικό ακόλουθο να εγκαταλείψει άμεσα τη χώρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι ξένοι διπλωμάτες στη Νέα Ζηλανδία έχουν ασυλία από ποινικές διαδικασίες περιλαμβανομένων των ανακρίσεων και των διώξεων. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας καθιστά σαφές ότι το διπλωματικό προσωπικό ξένων χωρών θα πρέπει να συμμορφώνεται με τον νόμο και ότι «θα αίρεται η ασυλία του σε περίπτωση αιτήματος από το υπουργείο όταν πρόκειται για κατηγορίες που αφορούν σοβαρά αδικήματα». Εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές της Νέας Ζηλανδίας.







ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις