Η Goldman Sachs προειδοποιεί για “Blackout” το χειμώνα στην Ευρώπη

 

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs προειδοποιεί σε πρόσφατη έκθεση για πιθανές μεγάλης

κλίμακας διακοπές ρεύματος στην Ευρώπη κατά τον ερχόμενο χειμώνα. Οι ανησυχίες για τα σημεία συμφόρησης στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, μια πρόβλεψη που μόλις πρόσφατα υποβιβάστηκε στη σφαίρα των θεωριών συνωμοσίας, αυξάνονται, αναφέρει το Disclose.

Οι υπεύθυνοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να βλέπουν με χαρά τη Μεγάλη Βρετανία, όπου η μαζικά αυξημένη τιμή του φυσικού αερίου ανάγκασε ορισμένους προμηθευτές ενέργειας να εγκαταλείψουν τις δυνάμεις τους επειδή δεν μπορούν να μεταβιβάσουν τις τιμές αγοράς, οι οποίες έχουν αυξηθεί στο 70% λόγω της νόμιμης τιμής του φυσικού αερίου.

Ο υπουργός Οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου προετοιμάζει ήδη τους καταναλωτές για σοβαρά προβλήματα και παραδέχεται χωρίς αμφιβολίες ότι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αντιμετωπίζουν έναν δύσκολο χειμώνα.

«Θα είναι ακριβό για τους καταναλωτές, θα είναι ακριβό για τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στο σπίτι θα είναι υψηλότερες από ό, τι θα ήθελε κανείς και θα είναι υψηλότερες από ό, τι ήταν μέσα σε περίπου 12 χρόνια». 

Dermot Nolan, πρώην διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής ρυθμιστικής εταιρείας ενέργειας Ofgem (μέσω Bloomberg)

Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας έχουν επίσης συνέπειες για την υπόλοιπη Ευρώπη: ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στα ύψη. Ταυτόχρονα, οι αυτοαποκαλούμενοι «σωτήρες του κλίματος» λειτουργούν ως εμπριστές. Ο εκρηκτικός συνδυασμός δραστικών αυξήσεων φόρων και ταχείας αύξησης των τιμών θα βλάψει εκείνους που πίστευαν ότι ξοδεύουν λίγα ευρώ παραπάνω για το κλίμα. Θα υπάρχουν τουλάχιστον μερικές εκατοντάδες.

Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης φοβούνται ότι θα μείνουν κυριολεκτικά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω του αυξανόμενου αριθμού ηλεκτρικών οχημάτων

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν και άλλες ανησυχίες στο Ηνωμένο Βασίλειο: 100.000 θέσεις οδηγών φορτηγών κρατούν ανεφοδιασμό σε βενζινάδικα και παντοπωλεία στο λουκέτο. 

Επιπλέον, η άκαμπτη πολιτική της έκδοσης θεωρήσεων βίζας μετά το Brexit έχει διώξει μεγάλο αριθμό ξένων εργαζομένων από τη χώρα. Κανείς δεν γνωρίζει άν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Τζόνσον θα έχουν σύντομα κάποια αποτέλεσμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις