Παρακλάδι στην Ελλάδα στήνουν τα «Κίτρινα Γιλέκα»

Παρακλάδι στην Ελλάδα στήνουν τα «Κίτρινα Γιλέκα»  

«Δεν μας εκπροσωπεί στην Ελλάδα κανένα πολιτικό κόμμα. Από τη Γαλλία με στείλανε εδώ για να εκπροσωπήσω το

κίνημα των “Κίτρινων Γιλέκων”», αναφέρει σε συνέντευξή του o Διονύσης Παναγιωτόπουλος, εκπρόσωπος των «gilets jaunes» στη χώρα μας.

Τον συναντήσαμε στο Θησείο μαζί με άλλους «αγγελιοφόρους» (έτσι λέγονται οι συμμετέχοντες αφού δεν υπάρχει λίστα μελών) και μιλήσαμε για όλους και για όλα. 

«Το κίνημα δημιουργήθηκε πριν από περίπου δύο μήνες. Συνεχώς μαζεύουμε αγγελιοφόρους, ενώ συμμετέχουμε σε πολλές συγκεντρώσεις. Όλο και περισσότερος κόσμος μάς ακολουθεί. Δυναμώνουμε. Έχουμε συγκεκριμένα αιτήματα, όπως και στη Γαλλία, για την καλυτέρευση της καθημερινότητας. Απευθυνόμαστε στους αναποφάσιστους των εκλογών και σε αυτούς που θέλουν να πάρουν τη ζωή τους πίσω» λέει κατά τη διάρκεια της συζήτησης. 

Ο Διονύσης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος – όπως δηλώνει –  έχει αναλάβει να οργανώσει και να ενώσει το κίνημα εδώ στην Ελλάδα με αυτό της Γαλλίας, μιλά μεταξύ άλλων για την πολιτική, τους πολιτικούς αλλά και για την κατάσταση στη χώρα με την πανδημία και τους περιορισμούς.

«Δεν έχουμε λίστα μελών, δεν έχουμε γραφεία και διευθύνσεις  αλλά ούτε και ταμείο και γι’ αυτό δυσκολεύουμε τους εχθρούς μας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 72% του γαλλικού λαού στηρίζει τα “Κίτρινα Γιλέκα”. Υπάρχουν πολλοί εδώ στην Ελλάδα που έχουν δηλώσει ότι θέλουν να ενταχθούν στο κίνημα ως αγγελιοφόροι στις γειτονιές τους. Το αίμα που έχει χυθεί στη Γαλλία, τους 38 νεκρούς στις διαδηλώσεις,  δεν πρόκειται να τα προδώσουμε ποτέ. Μας έδειραν, μας έριξαν πρόστιμα, μας συκοφάντησαν, μας λοιδόρησαν κι εμείς είμαστε ακόμα εδώ», προσθέτει. 

image

Σχετικά με τους εμβολιασμούς  διευκρινίζει πως «τα “Γιλέκα” δεν είναι αντιεμβολιαστές αλλά είναι κατά της υποχρεωτικότητας», ενώ όσον αφορά στις εκλογές στη Γαλλία επισημαίνει πως «το κίνημα δεν θα υποστηρίξει ούτε τον Μακρόν αλλά ούτε και τη Λεπέν».

Στο Facebook μπορεί να έρθει σε επαφή κάποιος με τα «Γιλέκα» στην Ελλάδα στον εξής σύνδεσμο: Kitrina gileka.giletsjaunes.gr

Η ιστορία των «Κίτρινων Γιλέκων» 

Για την ιστορία, το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων (Mouvement des gilets jaunes‎), που πήρε το όνομά του από τα φωσφορίζοντα γιλέκα που φορούν πολλά μέλη του, εμφανίστηκε στη Γαλλία στα τέλη του 2018.

Η διαμαρτυρία επικεντρώθηκε αρχικά στην άνοδο της τιμής των καυσίμων που προκάλεσε η αύξηση του φόρου στα πετρελαιοειδή.

Στην πόλη Μπορντώ της Γαλλίας ο κ. Παναγιωτόπουλος σε συγκέντρωση των "Κίτρινων Γιλέκων" (17 Μαρτίου 2021)

Στην πόλη Μπορντώ της Γαλλίας ο κ. Παναγιωτόπουλος σε συγκέντρωση των “Κίτρινων Γιλέκων” (17 Μαρτίου 2021)

Γρήγορα όμως επεκτάθηκε και σε αιτήματα που σχετίζονται με την αγοραστική δύναμη μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων που ζουν σε περιαστικές περιοχές και την επαρχία, ζητώντας και την παραίτηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Αρχικά δημοσιεύτηκαν 42 αιτήματα των Γάλλων διαδηλωτών, με προμετωπίδα την περίθαλψη των αστέγων. Το κίνημα εξαπλώθηκε κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Η πρώτη πανεθνική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 2018, ενώ λίγες μέρες αργότερα -στις 2 Δεκεμβρίου- σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Παρίσι.

Φωτογραφία από διαδηλώσεις στη Γαλλία

Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018 η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή της αύξησης στον φόρο για έξι μήνες (θα ίσχυε από την 1η Ιανουαρίου 2019).

Στις 27 Ιανουαρίου 2019 έλαβε χώρα η 1η Συνέλευση των Συνελεύσεων των Κίτρινων Γιλέκων στο Κομερσί, η οποία αποτέλεσε και την πρώτη προσπάθεια ομοσπονδιοποίησης του κινήματος, όπως αποτυπώθηκε και στο σχετικό τους κείμενο.

Στις 5-7 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε η 2η Συνέλευση των Συνελεύσεων των Κίτρινων Γιλέκων στο Σεν-Ναζέρ με περίπου 800 εκπροσώπους.

Φωτογραφία από διαδηλώσεις στη Γαλλία

Όπως το κίνημα των Αγανακτισμένων, έτσι και αυτό των Κίτρινων Γιλέκων έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος, η Αυστραλία, η Βουλγαρία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, το Ισραήλ, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Κροατία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρωσία, η Σερβία και η Φινλανδία.

Διαβάστε τα αιτήματα των «Κίτρινων Γιλέκων», αλλά και τους κανονισμούς του κινήματος:

καρτα

καρτα









 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις