Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας κηρύσσει παράνομες όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αφαίρεσε ρευστότητα από την αγορά 

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας κήρυξε παράνομες όλες τις συναλλαγές που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, ενώ

δεσμεύτηκε να πατάξει την αγορά κρυπτονομισμάτων.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανέφερε σε δήλωσή της, σε μετάφραση του CNBC, ότι απαγορεύονται αυστηρά οι υπηρεσίες offering trading, order matching, token issuance και παράγωγα κρυπτονομισμάτων. Τα κρυπτο-ανταλλακτήρια του εξωτερικού που παρέχουν υπηρεσίες στην ηπειρωτική Κίνα είναι επίσης παράνομα, ανέφερε το PBOC.

«Τα κρυπτο-ανταλλακτήρια του εξωτερικού που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να προσφέρουν υπηρεσίες στους κατοίκους εσωτερικού θεωρούνται επίσης παράνομη οικονομική δραστηριότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι άνθρωποι που εργάζονται σε ξένα κρυπτο-ανταλλακτήρια θα εξεταστούν επίσης, πρόσθεσε.

Τα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin και του Tether, συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που δεν αναφέρονται ως «χρήματα fiat» και δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν, σύμφωνα με τη δήλωση της τράπεζας, ανέφερε την Παρασκευή το Bloomberg.

Το PBOC δήλωσε ότι έχει λάβει επίσης μέτρα για τη βελτίωση της παρακολούθησης κρυπτο-συναλλαγών.

«Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα μη τραπεζικά ιδρύματα πληρωμών δεν μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε δραστηριότητες και λειτουργίες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα», ανέφερε η τράπεζα, επαναλαμβάνοντας προηγούμενα σχόλια.

Η δήλωση είχε αρνητική επίδραση στην τιμή των κρυπτονομισμάτων, με το Bitcoin να υποχωρεί κατά 3,75%, και να διαπραγματεύεται τελευταία στα $42.146,10, ενώ το Ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, υποχώρησε επίσης κατά 7,88% στα $2.844,08.

Η σκληρή αυτή προσέγγιση έρχεται την ίδια στιγμή που οι μετοχές ακινήτων του Χονγκ Κονγκ είδαν τη μεγαλύτερη απώλειά τους αυτή τη βδομάδα από τον Μάιο του 2020 εν μέσω αυξανόμενης αναμονής των επενδυτών για την κατάρρευση της κινεζικής εταιρείας ακινήτων Evergrande και την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων στη χώρα.

Η εταιρεία έχει χρέος άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας την τον πιο χρεωμένο κατασκευαστή ακινήτων στον κόσμο και προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να πληρώσει τους πολλούς δανειστές, προμηθευτές και επενδυτές της. Η Evergrande έχει προειδοποιήσει σε πολλές περιπτώσεις ότι θα μπορούσε να χρεοκοπήσει και οι υποχρεώσεις της ύψους 305 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσαν να προκαλέσουν ευρύτερους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας εάν δεν σταθεροποιηθούν.

Η Evergrande δήλωσε στις 20 Σεπτεμβρίου ότι έχει αρχίσει να αποπληρώνει επενδυτές στα προϊόντα διαχείρισης περουσιακών στοιχείων της με ακίνητα.

Εν τω μεταξύ, οι κινεζικές αρχές προχώρησαν στον περιορισμό της βιομηχανίας ακινήτων τον περασμένο χρόνο, συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων κανόνων αγοράς κατοικιών και περιορισμού του δανεισμού από τράπεζες, ενώ παρότρυναν ισχυρούς μεγιστάνες ακινήτων να διαθέσουν πόρους και επιρροή για να υποστηρίξουν τα συμφέροντα του Πεκίνου.

Ενώ η Κίνα εκδίδει μια αυστηρή οδηγία σχετικά με τα κρυπτονομίσματα, την ίδια στιγμή η Ουκρανία αγκαλιάζει την αγορά κρυπτονομισμάτων και νωρίτερα αυτόν τον μήνα έγινε η τελευταία χώρα που νομιμοποίησε τα κρυπτονομίσματα καθώς και άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Σε σχεδόν ομόφωνη ψηφοφορία στις 8 Σεπτεμβρίου, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα νομοσχέδιο περί ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, γνωστό ως νομοσχέδιο αριθ. 3637, το οποίο παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα και οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ψηφιακά νομίσματα μπορούν να προστατευθούν και καθορίζει επίσης με ποιον τρόπο η Ουκρανία θα ρυθμίσει την αγορά κρυπτονομισμάτων στο μέλλον.

Η κίνηση ήρθε λίγες μέρες αφότου το Ελ Σαλβαδόρ υιοθέτησε το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα μαζί με το αμερικανικό δολάριο, με την ελπίδα ότι θα οδηγήσει το Ελ Σαλβαδόρ σε υψηλότερη χρηματοοικονομική ένταξη (financial inclusion), όπου περίπου το 70% των πολιτών δεν έχει πρόσβαση σε παραδοσιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ στις 7 Σεπτεμβρίου και απαιτεί από τις επιχειρήσεις να δέχονται πληρωμές Bitcoin για συναλλαγές, ενώ οι Σαλβαδοριανοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν το ψηφιακό νόμισμα για την πληρωμή φόρων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις