BYE-BYE ΕΙΠΑΝ ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ....ΚΑΙ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΩΝ BRICS...EΠΙΣΗΜΟ ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΑΛΓΕΡΙΑ....!!!

 Aντίο ΗΠΑ σε Αφρική & Μ.Ανατολή: Η Αίγυπτος μπήκε στην Τράπεζα των BRICS- Στρατηγικές συμφωνίες Κίνας- Σ.Αραβίας: Στροφή στο Γουάν!

Ραγδαία συρρίκνωση της αμερικανικής γεωπολιτικής επιρροής

σε Αφρική και Μέση Ανατολή επιφέρουν τρεις συμφωνίες χωρών μελών της περιοχής με το μπλοκ των BRICS. Οι συμφωνίες αυτές. που μέχρι πριν λίγα χρόνια θα ήταν αδιανόητες, δείχνουν ότι οι Αμερικανοί αρχίζουν να υποχωρούν από καίριες περιοχές του πλανήτη.

Η Αίγυπτος επικύρωσε την αίτηση ένταξης στην Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS, η Αλγερία υπέβαλε επίσημα αίτημα εισόδου στους BRICS και η Σαουδική Αραβία υποδέχτηκε ως νέο Ηγεμόνα τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ανακοινώνοντας “στρατηγική εταιρική σχέση” με το Πεκίνο, υιοθετώντας το γουάν στις συναλλαγές πετρελαίου και φυσικού αερίου οδεύοντας και αυτή προς τους BRICS.

Και οι 3 εξελίξεις είναι πολύ άσχημες για την Ουάσινγκτον αλλά και την Ευρώπη. Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, το Ιράν και τον Καναδά, η Αλγερία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο. Με μέσο όρο παραγωγής 982.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως, η Αλγερία είναι επίσης μεταξύ των 20 κορυφαίων παραγωγών αργού πετρελαίου. Η Sonatrach, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Αλγερίας, παράγει, διυλίζει, μεταφέρει και πουλά προϊόντα πετρελαίου. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία όχι μόνο στην Αλγερία αλλά και στην αφρικανική ήπειρο.

Για την Αίγυπτο η οποία πλέον βρίσκεται κυριολεκτικά στον προθάλαμο των BRICS γεννώνται πολλά ερωτηματικά για την στάση της τα επόμενα χρόνια ενώ τι να πει κανείς για την Σαουδική Αραβία; Βλέποντας την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Μέση Ανατολή στρέφεται ολοκληρωτικά προς την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά:

  • Στις συμφωνίες που υπεγράφησαν
  • Στο μέγεθος των αντιπροσωπειών των δύο χωρών
  • Και στην υποδοχή του Κινέζου προέδρου.

Η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας υποδέχτηκε τον Πρόεδρο της Κίνας στο αεροδρόμιο. Η υποδοχή δεν έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη του Τ.Μπάιντεν όπου δεν πήγε… κανείς!

Το CNN ανέφερε ανήσυχο ότι η επίσκεψη Σι ήταν εντυπωσιακή και ως προς την ουσία, με τις συμφωνίες που υπεγράφησαν όσο και για το πολιτικό μήνυμα με την μεγαλοπρεπή φιλοξενία από τον βασιλιά Σαλμάν και τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, σε αντίθεση με την επίσκεψη Μπάιντεν προ μερικών μηνών.

Ο Σι συμμετείχε σε δύο Συνόδους. Στη σύνοδο των ηγετών των έξι χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου – χωρών πλούσιων σε υδρογονάνθρακες—και σε μία ακόμη με τους ηγέτες των αραβικών χωρών.

Μεταξύ των ηγετών που έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του είναι ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, ο πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σαγέντ, ο Μαροκινός πρωθυπουργός Αζίζ Αχανούς και ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι.

Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου χαρακτηρίστηκε από το Πεκίνο «η σημαντικότερη διπλωματική δραστηριότητα μεταξύ της Κίνας και του αραβικού κόσμου» .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

  1. οταν οι κοκκινες ασπιδες ανοιγαν τραπεζες σε καθε χωρα ....οι αλλοι Λαοι μυδια ανοιγανε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις