Aλήθεια, πόσοι τα άρπαξαν από τους Κινέζους...?

Ληστεία αλά Casa de Papel: Άρπαξαν 2,2 εκατ. ευρώ! - Ειδήσεις - Athens  magazine 

Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, ο αμερικανικός λαός ενημερώθηκε ότι πρέπει να “ακολουθήσει την

επιστήμη”. Ωστόσο, εδώ και ενάμιση χρόνο, ακούει αντιφατικά μηνύματα από αυτόκλητους προφήτες της “επιστήμης” όπως ο Δρ Anthony Fauci και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Μάθαμε ότι οι πολιτικοί που ισχυρίζονταν ότι οι αποφάσεις τους καθορίζονταν από την επιστήμη, συχνά αγνοούσαν τα επιστημονικά ευρήματα που δεν ταίριαζαν σε ορισμένες πολιτικές αφηγήσεις. Ανακαλύψαμε ότι οι επιστήμονες είναι αλάνθαστα ανθρώπινα όντα, και ορισμένοι άφηναν τα προσωπικά συμφέροντα και τις πολιτικές απόψεις να θολώνουν την κρίση τους.

Είναι η ίδια η επιστήμη ένα από τα θύματα της πανδημίας COVID-19; ρώτησα τον Dr. Scott Atlas στο 13ο ετήσιο συνέδριο Freedom που διοργάνωσε το Steamboat Institute, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα το Κολοράντο. Πρώην καθηγητής και επικεφαλής της νευροακτινολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ο Άτλας είναι τώρα ανώτερος συνεργάτης σε θέματα πολιτικής υγείας στο Ινστιτούτο Hoover.

Ο Άτλας δέχεται συνεχείς επιθέσεις από την αριστερά και τα εταιρικά μέσα ενημέρωσης από τότε που διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του πρώην προέδρου Τραμπ και μέλος της ομάδας εργασίας του Λευκού Οίκου για τον κοροναϊό από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο του 2020. Οι New York Times και η Washington Post δημοσίευσαν χτυπήματα για τον Άτλας, αμφισβητώντας τα προσόντα του, παρά τη διακεκριμένη σταδιοδρομία και την επιστημονική του κατάρτιση.

Το YouTube, που ανήκει στην Google, αφαίρεσε επίσης ένα 50λεπτο βίντεο με τη συνέντευξη του Άτλας στο Ινστιτούτο Χούβερ. Το Twitter κατέβασε το tweet του που αμφισβητούσε την αποτελεσματικότητα των μασκών.

Η “επιστήμη” κατέστρεψε την αξιοπιστία της

Ο Άτλας αρνήθηκε να σωπάσει. Έχει πολλά να πει για το πώς ο επιστημονικός τομέας και η εμπιστοσύνη των Αμερικανών σε αυτόν έχουν πληγεί τρομερά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. “Η επιστήμη δεν υπήρξε απλώς θύμα”, μου είπε, “αλλά συμμετείχε ενεργά στην αυτοκαταστροφή της αξιοπιστίας της”.

Για να αποδείξει την άποψή του, ο Atlas αναφέρθηκε στην περιβόητη πλέον επιστολή που δημοσιεύθηκε στο Lancet, η οποία κατήγγειλε τη θεωρία των διαρροών από τα εργαστήρια ως “συνωμοσία” που δημιούργησε “φόβο, φήμες και προκαταλήψεις”. Οι “ελεγκτές γεγονότων” του Facebook χρησιμοποίησαν την επιστολή για να λογοκρίνουν τη συζήτηση σχετικά με τη θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο για περισσότερο από ένα χρόνο.

Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε στην Daily Mail ότι ο Peter Daszak, πρόεδρος της Eco Health Alliance, ενορχήστρωσε μια ομάδα επιστημόνων για τη συγγραφή της επιστολής χωρίς να αποκαλύψει τους στενούς οικονομικούς δεσμούς της EHA με το Ινστιτούτο Ιολογίας Wuhan (WIV). Τώρα πολλοί επιστήμονες αποδέχονται ότι η θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο του WIV είναι εξίσου πιθανή με τη θεωρία της φυσικής προέλευσης.

Ο Atlas κατηγόρησε επίσης κορυφαίες επιστημονικές εκδόσεις όπως το Nature και το Lancet ότι έπαιξαν “σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση, ενθάρρυνση και επιβολή της ψευδούς αφήγησης”. Τον Ιούνιο, ο δημοσιογράφος Ian Birrell επικαλέστηκε μια πηγή που εκτιμούσε ότι ο εκδότης του Nature είχε συμφωνίες χορηγίας ύψους εκατομμυρίων δολαρίων από κινεζικά ιδρύματα.

“Η επιστήμη υποτίθεται ότι δεν έχει να κάνει με τον εκφοβισμό, την αντιμετώπιση της ερμηνείας των δεδομένων, την κατάχρηση ή τη λογοκρισία των δεδομένων”, δήλωσε ο Atlas. “Η επιστήμη υποτίθεται ότι δεν πρέπει να έχει άποψη. Η επιστήμη έχει να κάνει μόνο με τα δεδομένα και την επιστημονική διαδικασία. Υποτίθεται ότι δεν πρέπει ποτέ να υπάρχει “μια αποδεκτή άποψη” για την επιστήμη”.

Σταματήστε να λογοκρίνετε την επιστημονική διαδικασία

Οι πολιτικοί και οι ειδήμονες έχασαν επίσης την εμπιστοσύνη των ανθρώπων υποστηρίζοντας ρυθμίσεις που δεν βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα. “Η φράση “ακολουθήστε την επιστήμη” δεν θα πρέπει ποτέ ξανά να ειπωθεί από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα. Πρέπει να σταματήσουν”, δήλωσε ο Άτλας. “Δεν έχουν καμία απολύτως αξιοπιστία όταν σηκώνονται και λένε ‘ακολουθήστε την επιστήμη’. Είναι σαφές ότι πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν την επιστήμη, δεν κατανοούν την επιστήμη και δεν χρησιμοποιούν την επιστήμη για να κάνουν τις συστάσεις”.

Πώς μπορεί η επιστήμη και οι επιστήμονες να ανακάμψουν από αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης; “Εξαρτάται από ένα μόνο πράγμα – την ορατότητα της επιστημονικής διαδικασίας, η οποία εξ ορισμού αφορά την ορατότητα των δεδομένων”, δήλωσε ο Atlas. “Δεν πρέπει να υπάρχει λογοκρισία των απόψεων και της ερμηνείας των διαφορετικών δεδομένων. Μην εκφοβίζετε και μην εκδίδετε σκληρές καταδίκες ανθρώπων μόνο και μόνο επειδή διαφωνείτε μαζί τους. Αφήστε την αλήθεια να επικρατήσει μέσω των δεδομένων”.

Έχει λάβει εκατοντάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άλλους επιστήμονες που τον ενθάρρυναν να παραμείνει ευθύς, ενώ φοβούνται να μιλήσουν οι ίδιοι. “Η διάσωση της επιστήμης εξαρτάται πραγματικά από τους επιστήμονες να βγουν μπροστά και να μην φοβούνται να πουν ότι η αντικειμενικότητα της επιστήμης και [η] ίδια η επιστημονική διαδικασία έχει μολυνθεί και παρεμποδιστεί”, συνέχισε. “Όταν περισσότεροι επιστήμονες βγουν μπροστά, ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αντιστροφή αυτού [του ελλείμματος εμπιστοσύνης]. Δεν υπάρχει επιστήμη χωρίς τα στοιχεία να είναι ορατά και οι συζητήσεις να είναι επίκαιρες. Η επιστήμη δεν υπάρχει με κανέναν άλλο τρόπο”.

Πώς μπορούμε να αντισταθούμε καλύτερα την επόμενη φορά που η άρχουσα τάξη μας θα προσπαθήσει να μας στείλει σε κατάσταση κρίσης; Πρέπει να αναγνωρίσουμε τι αποκαλύπτουν τα δεδομένα για την τρέχουσα πανδημία, δήλωσε ο Άτλας, επικαλούμενος διάφορες πρόσφατες μελέτες (συμπεριλαμβανομένης μιας από τον Eran Bendavid και άλλους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ) που δείχνουν ότι τα λουκέτα δεν λειτούργησαν για να εμποδίσουν την εξάπλωση του COVID-19, ενώ επέβαλαν το δικό τους σοβαρό πρόσθετο κόστος.

Ποτέ μην αφήνετε τα λουκέτα να καταστρέφουν ξανά ζωές

Τα λουκέτα κατέστρεψαν τους ανθρώπους, είπε ο Άτλας, “κλείνοντας την ιατρική περίθαλψη, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να αναζητήσουν επείγουσα ιατρική περίθαλψη, αυξάνοντας την κατάχρηση ναρκωτικών, αυξάνοντας τους θανάτους από αυτοκτονία, μεγαλύτερη ψυχολογική ζημιά, ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Εκατοντάδες και χιλιάδες περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης δεν καταγγέλθηκαν. Οι περιπτώσεις αυτοτραυματισμού των εφήβων τριπλασιάστηκαν”.

Ο Άτλας σημείωσε επίσης την αύξηση άλλων θανάτων, όπως η φυματίωση, που προκλήθηκε από την εστίαση του κόσμου στο COVID-19. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε το 2020 για έως και 400.000 επιπλέον θανάτους από φυματίωση λόγω της εκτροπής των πόρων στο COVID-19. “Τα στοιχεία θνησιμότητας δείχνουν ότι οπουδήποτε το ένα τρίτο ή το ήμισυ των θανάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν οφείλονταν στο COVID-19”, δήλωσε ο Άτλας. “Ήταν επιπλέον θάνατοι που οφείλονταν στα λουκέτα”.

Εκτός από την πρόκληση προβλημάτων υγείας, τα λουκέτα έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος, ιδίως για τους φτωχούς ανθρώπους και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η διακοπή λειτουργίας της οικονομίας του Μπαγκλαντές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σημείωσε ο Άτλας, προβλέφθηκε ότι θα εξαφάνιζε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια και σχεδόν 900.000 θέσεις εργασίας από την οικονομία της χώρας με καταστροφικές συνέπειες για τους φτωχούς της χώρας.

“Δεν μπορούμε ποτέ ξανά να χρησιμοποιήσουμε τη στρατηγική του κλειδώματος”, τόνισε ο Άτλας. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να προσφέρουμε στοχευμένη προστασία για άτομα υψηλού κινδύνου, αλλά όχι εγκλωβισμό ατόμων χαμηλού κινδύνου. Άλλοι επιστήμονες, όπως οι συγγραφείς της Διακήρυξης Great Barrington, έχουν ταχθεί υπέρ της ίδιας προσέγγισης.

Ο Άτλας προσφέρει πρόσθετες συμβουλές για το πώς να προετοιμαστούμε για την επόμενη πανδημία με βάση τα διδάγματα που αντλήσαμε από το COVID-19 στο επερχόμενο νέο βιβλίο του, “A Plague Upon Our House: My Fight at the Trump White House to Stop COVID from Destroying America”, το οποίο είναι διαθέσιμο για προπαραγγελία τώρα.

Τελικά, δήλωσε ο Άτλας, το πιο σημαντικό μάθημα που μπορούμε να πάρουμε από την πανδημία COVID-19 είναι ότι τα άτομα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τις αποφάσεις τους σχετικά με την υγεία τους. Δεν πρέπει ποτέ να παραδώσουμε την αυτονομία μας και την ικανότητά μας να αξιολογούμε την ανοχή μας στον κίνδυνο σε γραφειοκράτες ή στη λεγόμενη τάξη των ειδικών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις