Νέο πλήγμα για τις ΗΠΑ: Η S&P υποβάθμισε αμερικανικές τράπεζες

 

Νέες αναταραχές στην

αμερικανική οικονομία. Η S&P Global Ratings υποβάθμισε πέντε περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα και έδωσε αρνητικές προοπτικές για αρκετές άλλες. Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι χρηματοδότησης και η ασθενέστερη κερδοφορία θα δοκιμάσουν πιθανότατα την πιστωτική ισχύ του κλάδου.

Αυτό το νέο πλήγμα ακολουθεί τις υποβαθμίσεις από Fitch και Moody's και βάζει σε κίνδυνο το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα.

Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε σε ερευνητικό σημείωμα ότι το τρέχον «σκληρό» περιβάλλον δανεισμού τον οδήγησε στην υποβάθμιση των πέντε τραπεζών, στις οποίες περιλαμβάνονται οι KeyCorp, Comerica Inc., Valley National Bancorp, UMB Financial Corp. και Associated Banc-Corp.

Οι ενέργειες της S&P έρχονται μόλις δύο εβδομάδες αφότου η Moody's αναστάτωσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές αφού ανακοίνωσε παρόμοιες υποβαθμίσεις και δήλωσε ότι επανεξετάζει τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας μεγαλύτερων τραπεζών - συμπεριλαμβανομένων των Bank of New York Mellon, State Street και Northern Trust.

Μετά την τραπεζική αναταραχή νωρίτερα φέτος που ξεκίνησε με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, πολλές περιφερειακές τράπεζες αναγκάστηκαν να καταβάλουν υψηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις για να κρατήσουν τους πελάτες από το να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους. Αυτό έπληξε άμεσα την κερδοφορία τους. Και ακόμη και τώρα, πολλές περιφερειακές τράπεζες αγωνίστηκαν να αποτρέψουν την εκροή καταθέσεων.

Για παράδειγμα, η S&P ανέφερε τη μείωση των μέσων καταθέσεων της Comerica κατά 14 δισεκατομμύρια δολάρια από το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους έως το τρέχον έτος ως έναν από τους λόγους για την υποβάθμισή της. Επισήμανε επίσης το "σχετικά υψηλό ποσοστό εμπορικών και ανασφάλιστων καταθέσεων" της, σε σημείωμα που εξηγεί την απόφασή της.

Παρόμοια ζητήματα προέκυψαν και στις άλλες τέσσερις τράπεζες που υποβάθμισε η S&P.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις