Γιατί ένα οδόφραγμα έφραζε τον μοναδικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο έξω από τη Lahaina στη Χαβαη....?

 

Οταν σκέφτεσαι ότι

η καταστροφή στην Lahaina δεν μπορεί να γίνει χειρότερη, κατά κάποιο τρόπο συμβαίνει το αντίθετο. Αναφέρεται ότι οι πυρκαγιές που μόλις είδαμε στο Μάουι ήταν οι πιο θανατηφόρες πυρκαγιές σε ολόκληρη την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και σύμφωνα με το Moody’s Analytics προκάλεσαν οικονομική ζημιά μεταξύ τεσσάρων και έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά αν οι αρχές είχαν αντιδράσει πιο ικανά, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ήταν πολύ διαφορετικό. Στην πραγματικότητα, η φωτιά που τελικά κατέστρεψε ολοσχερώς τη Λάχαινα θα μπορούσε να είχε ελεγχθεί αν τα συνεργεία της πυροσβεστικής δεν «έφυγαν από το σημείο, παρόλο που η φωτιά εξακολουθούσε να καίει»…

Οι ντόπιοι του Μάουι αναρωτιούνται γιατί εξελίχθηκε σε φονικές πυρκαγιές που σάρωσαν όλο το νησί έμειναν εκτός επιτήρησης από τους πυροσβέστες λίγες ώρες πριν εξαπλωθεί;

Μια πυρκαγιά ξέσπασε στα περίχωρα της Lahaina γύρω στις 6.30 το πρωί της Τρίτης 8 Αυγούστου και δηλώθηκε «100 τοις εκατό περιορισμένη» αρκετές ώρες αργότερα. Στη συνέχεια, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αποχώρησαν από το σημείο, παρόλο που η φωτιά εξακολουθούσε να καίει εντός της περιοχής.

Αλλά μέσα σε λίγες ώρες, υπήρξε μια «έξαρση» που γρήγορα ξέφυγε από τον έλεγχο και τα συνεργεία της πυροσβεστικής που ανταποκρίθηκαν ξανά δεν κατάφεραν να την σβήσουν.

Μόλις η φωτιά ξαναζωντάνεψε, εκατοντάδες ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν οι αρχές δεν είχαν τοποθετήσει ένα οδόφραγμα που απέκλειε τον μοναδικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο έξω από τη Λαχάινα…

Καθώς οι φλόγες διέσχιζαν μια γειτονιά του Δυτικού Μάουι, αυτοκίνητα των κατοίκων κατευθύνονταν προς τον μοναδικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο έξω από την πόλη σε έναν απεγνωσμένο αγώνα για ασφάλεια.

Και αυτοκίνητο μετά αυτοκίνητο γύριζε πίσω προς την ταχέως εξαπλούμενη πυρκαγιά από ένα οδόφραγμα που εμποδιζε την πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο 30.


Έχετε δει φωτογραφίες από τις γραμμές των οχημάτων που καταστράφηκαν από φωτιά ακριβώς στη μέση του δρόμου; Δεν είναι μια τραγική ακατανόητη στιγμή όταν οι πολίτες προσπαθούν να διαφύγουν σε μπλοκαρισμένο δρόμο;

Μεγάλος αριθμός ανθρώπων προσπαθούσε να βγει από τη Lahaina και ο μόνος ασφαλτοστρωμένος δρόμος έξω από την κοινότητα έγινε μια παγίδα θανάτου επειδή τόσα πολλά οχήματα στριμώχνονταν πίσω από το οδόφραγμα.

Αλλά εκείνοι που αποφάσισαν να αγνοήσουν το οδόφραγμα και να το περιφέρουν κατάφεραν να σωθούν…

Μια οικογένεια παρέσυρε το οδόφραγμα και ήταν ασφαλής σε μια κοντινή πόλη 48 λεπτά αργότερα, μια άλλη οδήγησε το αυτοκίνητό της (κίνηση σε 4 τροχούς) σε έναν χωματόδρομο για να γλιτώσει. Ένας άντρας πήρε έναν χωματόδρομο προς την ανηφόρα, σκαρφαλώνοντας πάνω από τη φωτιά και βλέποντας τη Λάχαινα να καίγεται. Αργότερα διάλεξε ένα δρόμο μέσα από τις φλόγες, τον καπνό και τα ερείπια για να τραβήξει τους επιζώντες στην ασφάλεια.

Αλλά δεκάδες άλλοι βρέθηκαν παγιδευμένοι σε ένα τοπίο κόλασης, τα αυτοκίνητά τους μπλοκαρισμένα σε έναν στενό δρόμο, περικυκλωμένοι από φλόγες στις τρεις πλευρές και τα βραχώδη κύματα του ωκεανού στην τέταρτη. Κάποιοι πέθαναν στα αυτοκίνητά τους, ενώ άλλοι προσπάθησαν να τρέξουν για ασφάλεια.

Μας λένε ότι το οδόφραγμα είχε τοποθετηθεί για να εμποδίσει τους ανθρώπους να οδηγήσουν πάνω από ηλεκτρικά καλώδια που μπορεί να έχουν ανατραπεί.

Αλλά όταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούσαν απεγνωσμένα να βγουν έξω, γιατί δεν κατεδαφίστηκε το οδόφραγμα; Γιατί άραγε; Μήπως γιατί δεν έπρεπε να διαφύγουν;

Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να πάρουμε μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Μας λένε επίσης ότι η «ασφάλεια» ήταν ο λόγος για τον οποίο δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ οι προειδοποιητικές σειρήνες και ο κυβερνήτης της Χαβάης Τζος Γκριν εξακολουθεί να προσπαθεί να υπερασπιστεί αυτήν την απόφαση…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

  1. ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΚΑΝΑΝ. ΕΓΚΛΏΒΙΖΑΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΥΡΝΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΠΑΝΤΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάτι Αττικής θυμίζει !!!!
    ..και η πυροσβεστική στο κόλπο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις