Μήνυμα του Πούτιν για τον θάνατο του Πριγκόζιν

 

Καθώς ο κόσμος παρακολούθησε

το αεροπλάνο του πολέμαρχου Yevgeny Prigozhin να καταρρέει, ο Vladimir Putin εμφανίστηκε σε ένα μακάβριο μνημείο του σοβιετικού πολέμου όπου μίλησε για την «αφοσίωση των στρατιωτών στην πατρίδα».


Σε μια σκηνή στο Κουρσκ, μια πόλη αρκετές ώρες νότια της Μόσχας, ο Ρώσος πρόεδρος λούστηκε με το απόκοσμο κόκκινο φως και πλαισιώθηκε από μια συμφωνική ορχήστρα.


Μετά βίας μπορούσε να καταπνίξει το τρεμόπαιγμα ενός χαμόγελου.

Εάν ο ηγέτης του παραστρατιωτικού Wagner κηρυχθεί νεκρός, θα επιβεβαιωνόταν ότι ήταν ο πρωταγωνιστής μιας ματαιωμένης ανταρσίας ακριβώς πριν από δύο μήνες για να διαμαρτυρηθεί για τον χειρισμό του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στον πόλεμο στην Ουκρανία.


Οι οκτώ εβδομάδες που ο Prigozhin πέρασε μισοεξόριστος στη Λευκορωσία και την Αφρική – κατά τις οποίες επέστρεψε στη Ρωσία σε πολλές περιπτώσεις και μάλιστα συνάντησε τον Putin στο Κρεμλίνο – φαίνεται τώρα να ήταν απλώς ένα προοίμιο για μια περίτεχνη εκδίκηση που πραγματοποιήθηκε από τους στόχους του αρχηγού της Wagner.


Όπως το έθεσε ο Oleg Ignatov, ανώτερος αναλυτής της Ρωσίας στο Crisis Group, ήταν ένα τέλος από το The Godfather.

Ζεις από το σπαθί, πεθαίνεις από το σπαθί…

Ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Κρεμλίνου είπε στους FT: «Νόμιζα ότι σίγουρα θα τον εξουδετέρωναν. Και έτσι έκαναν.


Τέτοια πράγματα δεν συγχωρούνται. Όλοι καταλαβαίνουν ότι η απάντηση στην προδοσία θα είναι μη αναστρέψιμη και γρήγορη.
Είναι ένα μήνυμα για όλη την ελίτ».


Οι υποστηρικτές του Putin μπορεί να εντοπίσουν ένα είδος ποιητικής δικαιοσύνης με τον τρόπο του θανάτου του Prigozhin, αφού τα στρατεύματά του Wagner κατέρριψαν πολλά ελικόπτερα και ένα μεταγωγικό αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της πορείας τους στη Μόσχα, μια επίθεση που σκότωσε τουλάχιστον 13 Ρώσους στρατιωτικούς.


«Προφανώς αυτό είχε διαταχθεί», είπε ένα πρόσωπο κοντά στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Τελικά, οι δικοί του άνθρωποι σκότωσαν τους αεροπόρους.
Ζεις από το σπαθί, πεθαίνεις από το σπαθί.


Ήταν εντελώς ασαφές για δύο μήνες γιατί ταξίδευε σε όλο τον κόσμο… τώρα που τον έχουν εκκαθαρίσει, όλα είναι λογικά».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις