Πως το πολιτικοποιημένο CDC κατέστρεψε την αξιοπιστία του. Μείζον ποινικό θέμα για την Ελληνική επιτροπή λοιμοξιολόγων

CDC Newsroom | CDC Online Newsroom | CDC 

“Η υπόσχεσή μου είναι ότι το CDC θα συνεχίσει να ακολουθεί την επιστήμη ως οδηγό μας”, δήλωσε στους γερουσιαστές την

περασμένη εβδομάδα η Rochelle Walensky, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ενώ η Walensky πιστεύει ότι το CDC το κάνει ήδη αυτό, το ιστορικό της υπηρεσίας με τις αυθαίρετες, αμφίβολες και συνεχώς μεταβαλλόμενες συμβουλές σχετικά με το COVID-19 διαψεύδει τον κομπασμό της.

Στις αρχές της πανδημίας, το CDC, μαζί με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, μπέρδεψε καταστροφικά την ανάπτυξη των τεστ για τον ιό, καθιστώντας αδύνατο τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 μέσω της ανίχνευσης επαφών. Η παρεμπόδιση των ανεξάρτητα παραγόμενων τεστ συνδυάστηκε με παράλογα στενές κατευθυντήριες γραμμές που αρχικά συνιστούσαν τον έλεγχο μόνο για τους συμπτωματικούς ταξιδιώτες από την Κίνα και τα άτομα που είχαν έρθει σε στενή επαφή μαζί τους.

Tο CDC, το οποίο αρχικά απέρριψε την ιδέα ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να φορούν μάσκες προσώπου σε δημόσιους χώρους για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, αργότερα αποφάσισε ότι οι μάσκες αυτές ήταν “το πιο σημαντικό και ισχυρό εργαλείο δημόσιας υγείας που διαθέτουμε”. Επέμεινε μάλιστα ότι οι άνθρωποι που είχαν εμβολιαστεί θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες προσώπου σε πολλούς εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, δημόσιους και ιδιωτικούς.

Αυτή η συμβουλή πέρασε στα ψιλά την περασμένη εβδομάδα, όταν το CDC αποφάσισε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί δεν χρειάζεται γενικά να φορούν μάσκες, εκτός αν αυτό απαιτείται από επιχειρήσεις ή την κυβέρνηση. Αν και ο Walensky υπέδειξε ότι η αλλαγή αυτή προκλήθηκε από νέα δεδομένα, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη ασυμπτωματικών λοιμώξεων καθώς και σοβαρών ασθενειών και θανάτων ήταν σαφής εδώ και μήνες.

Στα τέλη Μαρτίου, μια συγκινημένη Walensky προειδοποίησε ότι το έθνος αντιμετώπιζε “επικείμενο όλεθρο” εάν οι Πολιτείες άρουν πρόωρα τους περιορισμούς του COVID-19. Παρόλο που οι κυβερνήτες που τάχθηκαν υπέρ της επαναλειτουργίας νωρίτερα παρά αργότερα δεν της έδωσαν σημασία, η καταστροφή που προέβλεψε δεν πραγματοποιήθηκε και την περασμένη εβδομάδα χαιρέτισε την “επιστροφή στην κανονική ζωή” που κατέστη δυνατή χάρη στα εμβόλια.

Τον Απρίλιο, το CDC δημοσίευσε ανεφάρμοστες, παράλογα περιοριστικές συστάσεις για τις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης να φορούν τα παιδιά μάσκες προσώπου κατά τη διάρκεια υπαίθριων δραστηριοτήτων, τις οποίες οι ειδικοί σε θέματα μολυσματικών ασθενειών χαρακτήρισαν “σκληρές”, “παράλογες” και “άδικα δρακόντειες”. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της στη Γερουσία την περασμένη εβδομάδα, η Walensky επέτρεψε ότι “οι οδηγίες μας για τις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις θα πρέπει πιθανώς να αλλάξουν”, αλλά μόνο επειδή ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη.

Τρεις ημέρες αφότου το CDC εξέδωσε τις ευρέως γελοιοποιημένες κατευθυντήριες γραμμές του για τις κατασκηνώσεις, ο Walensky δήλωσε: “Λιγότερο από το 10 τοις εκατό των τεκμηριωμένων μεταδόσεων, σε πολλές μελέτες, συνέβησαν σε εξωτερικούς χώρους”. Όπως επεσήμαναν επικριτές όπως ο αρθρογράφος των New York Times David Leonhardt και ο επιστημονικός ανταποκριτής του Reason Ronald Bailey, η δήλωση αυτή, η οποία βρήκε ευρεία ανταπόκριση στον Τύπο, ήταν αληθινή αλλά άκρως παραπλανητική, καθώς υπονοούσε ότι το μερίδιο των λοιμώξεων που μεταδίδονται σε εξωτερικούς χώρους είναι κοντά στο 10% – ένα ποσοστό που μπορεί να απέχει κατά δύο τάξεις μεγέθους.

Η μελέτη που επικαλέστηκε η Walensky για να στηρίξει την εκτίμησή της, την οποία παραποίησε με διάφορους σημαντικούς τρόπους, δεν συνάδει με την άποψη ότι η μετάδοση στην ύπαιθρο αντιπροσωπεύει περίπου το 10 τοις εκατό των λοιμώξεων. Ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι τόσο χαμηλός όσο το 0,1%.

“Πάντα θεωρούσα το CDC ως το χρυσό πρότυπο”, δήλωσε η γερουσιαστής Susan Collins (R-Maine) στη Walensky κατά την ακρόαση. “Δεν το πιστεύω πλέον”.

Ο Collins ανησυχούσε ότι η υπερβολική επιφυλακτικότητα του CDC “υπονομεύει την εμπιστοσύνη του κοινού στις συστάσεις σας”, συμπεριλαμβανομένων “των συστάσεων που έχουν νόημα”. Η Kavita Patel, διευθύντρια πολιτικής υγείας υπό την κυβέρνηση Ομπάμα, εξέφρασε παρόμοια απογοήτευση, λέγοντας στο CNBC ότι “η αξιοπιστία του CDC διαβρώνεται τόσο γρήγορα όσο διαβρώνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού”.

Ο γερουσιαστής Chris Murphy (D-Conn.) υπερασπίστηκε τον Walensky. “Ειλικρινά εκτιμώ το γεγονός ότι έχουμε σήμερα ηγέτες που αναγνωρίζουν ότι εξακολουθούμε να έχουμε κενά στις πληροφορίες [και] οι οποίοι περιστασιακά μπορεί να σφάλουν στην πλευρά της προσοχής προκειμένου να σώσουν ζωές”, δήλωσε.

Ο Murphy υποθέτει ότι τα “κενά στην πληροφόρηση” εξηγούν την απροθυμία του CDC να χαλαρώσει τις συστάσεις του, ότι ο οργανισμός σώζει πραγματικά ζωές και ότι το να στρέφεται προς την πλευρά της προσοχής σημαίνει ότι αγνοεί τις επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στους Αμερικανούς που λαχταρούν την “κανονική ζωή”. Το ιστορικό του CDC παρέχει ελάχιστο λόγο να πιστέψει κανείς οποιαδήποτε από αυτές τις προτάσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις