Ο σκιώδης στρατός των 60.000 πρακτόρων της CIA της NSA και του Στρατου

 

Μία αποκαλυπτική έρευνα δημοσιοποιεί το αμερικάνικο περιοδικό «Newsweek» σύμφωνα με την οποία το Πεντάγωνο έχει

δημιουργήσει έναν σκιώδη σκιώδη στρατό 60.000 στρατιωτών, πολιτών και τεχνικών που εργάζονται υπό μυστική ταυτότητα και πραγματοποιεί κορυφαίες αποστολές στο εσωτερικό και το εξωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο στρατός περιλαμβάνει πράκτορες της NSA, εμπειρογνώμονες στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και ειδικές δυνάμεις που λειτουργούν πίσω από εχθρικές εχθρικές γραμμές σε μέρη όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, εξυπηρετείται από περίπου 130 ιδιωτικές εταιρείες και υποστηρίζεται από δεκάδες μυστικές κυβερνητικές υπηρεσίες με ετήσιο κόστος 900 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση.

Επίσης, ο «στρατός» λειτουργεί υπό το καθεστώς άτυπης υπηρεσίας, γνωστής ως «μειωμένης υπογραφής», δηλαδή με πολύ αυστηρούς κανόνες που δεν φέρουν την επίσημη κρατική στήριξη, σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματικό πληροφοριών.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο «Newsweek» ότι «η μειωμένη κρατική στήριξη» δεν είναι επίσημος όρος και ότι «χρησιμοποιείται για να περιγράψει μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία των επιχειρήσεων».

Το πραγματικό μέγεθος της δύναμης των μυστικών πράξεων του στρατού, ο οποίος είναι εντελώς ανεξέλεγκτος και δεν υπήρξε ποτέ αντικείμενο εποπτείας του Κογκρέσου, είναι άγνωστο, ισχυρίστηκε. Ωστόσο, μετά από διετή έρευνα, το «Newsweek» αναφέρει ότι είναι δέκα φορές το μέγεθος των μυστικών υπηρεσιών της CIA και έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία.

Τα 60.000 μέλη του περιλαμβάνουν χάκερς στον κυβερνοχώρο που χρησιμοποιούν ψεύτικες ιδιότητες στο διαδίκτυο για να αναζητήσουν «στόχους υψηλής αξίας». Το Newsweek ανέφερε ότι υπήρξαν μια χούφτα αναφερόμενων περιπτώσεων με πράκτορες που λειτουργούν κάτω από αυτό το σκοτεινό καθεστώς.

Ryan C. Fogle

Μια τέτοια περίπτωση ήταν το 2013 όταν ο Αμερικανός «διπλωμάτης» Ryan C. Fogle συνελήφθη στη Ρωσία ενώ φέρεται να προσπαθούσε να στρατολογήσει διπλό πράκτορα. Ο Fogle μετέφερε δύο περούκες, μια ξανθιά και μια μελαχρινή, τέσσερα ζευγάρια γυαλιών ηλίου, έναν χάρτη της Μόσχας και μια πυξίδα.

Ωστόσο, ένας εμπειρογνώμονας πληροφοριών που είναι εξοικειωμένος με τις λειτουργίες «μειωμένης υπογραφής» αναφέρει ότι τα φαινομενικά ερασιτεχνικά σύνεργα όπως ένα τηλέφωνο Nokia θα μπορούσε να κρύβει κρυφό σύστημα επικοινωνιών.

Kevin Patrick Mallory

Ο ίδιος εμπειρογνώμονας πληροφοριών επεσήμανε και την υπόθεση του πρώην Αμερικανού αξιωματικού πληροφοριών Kevin Patrick Mallory, ο οποίος καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης για συνωμοσία σχετικά με πώληση μυστικών στην Κίνα το 2018. Ο Mallory πιάστηκε με ψεύτικες περούκες και μουστάκια και φάνηκε να παίζει τον ρόλο ενός… κατασκοπευτικού καρτούν.

Ωστόσο, ο Mallory είχε μια ειδική συσκευή επικοινωνίας με τη μορφή κανονικού κινητού τηλεφώνου, το οποίο ήταν τόσο εξελιγμένο που το FBI δεν βρήκε τον τρόπο που αποθήκευε στοιχεία έως ότου τους έδειξε ο Mallory. Άλλα εργαλεία είναι μια ασπίδα RFID, η οποία είναι θήκη αποκλεισμού αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων που αποτρέπει την ηλεκτρονική παρακολούθηση.

Στη συνέχεια, υπάρχουν οι πομποί και οι δέκτες που κρύβονται σε ψεύτικα δαχτυλίδια, όπως αυτό που ανακάλυψαν οι ρωσικές υπηρεσίες στη Μόσχα το 2006 και αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι ήταν βρετανική συσκευή κατασκοπείας. Παρ’ όλα αυτά, ιδιαίτερα ευαίσθητες αποστολές, όπου πράκτορες διεισδύουν σε μέρη όπως το Πακιστάν και η Υεμένη, πρέπει να εγκριθούν προσωπικά από τον Υπουργό Άμυνας.

Το ρεπορτάζ του «Newsweek» αναφέρεται και σε μια εταιρεία στη Βόρεια Καρολίνα που δημιούργησε ένα κρυφό εργαστήριο και εκπαιδευτικό κέντρο όπου διδάσκουν στους πράκτορες να κατασκευάζουν συσκευές παρακολούθησης. Η εταιρεία διδάσκει επίσης τεχνικές με καλούπια και χυτεύσεις προκειμένου τα μέλη να μπορούν να αλλάξουν την εμφάνισή τους.

Διδάσκουν τους τόπους αλλαγής της ηλικίας, φύλου ή την αύξηση βάρους χρησιμοποιώντας μεταμφιέσεις. Η εταιρεία δείχνει επίσης στους πράκτορες πώς να αποκρύψουν τις ταυτότητές τους χρησιμοποιώντας ένα περίβλημα πυριτίου που μπορεί να αλλάξει τα δακτυλικά αποτυπώματά τους, χωρίς να εντοπιστεί.

Όταν το ISIS κυκλοφόρησε μια «λίστα στρατιωτικών στόχων των ΗΠΑ» το 2015, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι υποψιάζεται πως οι Ρώσοι χάκερς ήταν πίσω από την προσπάθεια να αποκαλύψουν και να απειλήσουν τα στρατιωτικά μέλη. Συνειδητοποίησαν ότι προσωπικές πληροφορίες του προσωπικού διακυβεύονταν μέσω συσκευών για φυσική κατάσταση και ιστότοπων στο διαδίκτυο.

Το ρεπορτάζ του «Newsweek» αναφέρει επίσης ότι τουλάχιστον 30.000 από τα μέλη «μειωμένης υπογραφής» των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν ειδικές δυνάμεις που λειτουργούσαν σε πολεμικές ζώνες σε όλο τον κόσμο, από το Πακιστάν έως τη Δυτική Αφρική. Αυτοί οι «σκιώδεις πολεμιστές» λειτουργούσαν επίσης σε μη αναγνωρισμένες συγκρούσεις όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

Η ικανότητα διεξαγωγής μυστικών επιχειρήσεων ήταν βασική προτεραιότητα για τις ειδικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό το μήνα, η ηγεσία των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων σήμανε συναγερμό υποστηρίζοντας ότι οι μυστικές αποστολές τους απειλούνται όλο και περισσότερο από την πρόοδο των αισθητήρων που χρησιμοποιούν οι αντίπαλοί τους.

Σε συνέδριο Ειδικών Δυνάμεων, ο Διευθυντής Collin Green, διοικητής της Ναυτικής Ειδικής Πολεμικής Διοίκησης, ανέφερε την ανάγκη πεζοναύτες του ναυτικού να «λειτουργούν με μειωμένη υπογραφή» ενώ δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα για να αντισταθμίσουν αυτές τις προόδους. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι τρομοκράτες χρησιμοποιούν «μικρά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εξοπλισμένα με οπτικούς και υπέρυθρους αισθητήρες», σύμφωνα με το περιοδικό Seapower.

Ο Green είπε ότι το Ναυτικό «αναπτύσσει και επεκτείνει την υποθαλάσσια ικανότητα» για να διατηρήσει το θαλάσσιο πλεονέκτημά του. Ο Daniel Yoo, διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των πεζοναυτών, ανέφερε ότι η δύναμή του χρησιμοποιεί αναδυόμενη τεχνολογία σε στολές και ψηφιακό υλικό, αλλά είπε στο περιοδικό ότι «απαιτείται πραγματική μείωση της υπογραφής πλήρους φάσματος» στο περιβάλλον πληροφοριών.

Η δεύτερη μεγαλύτερη συνιστώσα των συγκεκριμένων δυνάμεων είναι οι πράκτορες πληροφοριών του στρατού, οι οποίοι λειτουργούν με υποτιθέμενες ταυτότητες στο εξωτερικό. Η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα αποτελείται από χάκερς στον κυβερνοχώρο που λειτουργούν από οπουδήποτε στον κόσμο, επιδιώκοντας στόχους «υψηλής αξίας» για την προσπάθεια πληροφόρησης των ΗΠΑ.

Ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειας είναι να παρέχει κάλυψη σε πράκτορες, δηλαδή τον «καθαρισμό» στο Διαδίκτυο οποιωνδήποτε ιχνών που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τις πραγματικές τους ταυτότητες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις