Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν το αεροπλάνο του προέδρου της Βενεζουέλας Nicolas Maduro στη Δομινικανή Δημοκρατία

Εξέλιξη - βόμβα: Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν το αεροπλάνο του προέδρου της Βενεζουέλας Nicolas Maduro στη Δομινικανή Δημοκρατία 

Το αεροπλάνο του προέδρου της Βενεζουέλας Nicolas Maduro

κατέσχεσαν στη Δομινικανή Δημοκρατία οι ΗΠΑ, σύμφωνα με το CNN.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το διεθνές μέσο ενημέρωσης, οι ΗΠΑ κατέσχεσαν το αεροπλάνο του Maduro, διότι η απόκτησή του «παραβίαζε τις αμερικανικές κυρώσεις…».
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, oι ΗΠΑ, μετά την κατάσχεση, έστειλαν το αεροσκάφος στη Φλόριντα.
Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο στην από καιρό παγωμένη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας, με την κατάσχεση του αεροπλάνου να αποτελούν πρωτοφανή κλιμάκωση.
«Αυτή η ενέργεια στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα» είπε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους στο CNN.
«Η κατάσχεση αεροπλάνου του ξένου αρχηγού κράτους είναι πρωτόγνωρη στα χρονικά.
Στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα εδώ ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, κανείς δεν είναι πάνω από την εμβέλεια των αμερικανικών κυρώσεων» πρόσθεσε.

Επιπτώσεις

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα είχε επιπτώσεις στην πολιτική των ΗΠΑ καθώς εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα, πολλοί από τους οποίους έχουν επιλέξει να μεταναστεύσουν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.
Επί χρόνια οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να διακόψουν τη ροή δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την κυβέρνηση του Maduro.
Οι Έρευνες Εσωτερικής Ασφάλειας - η δεύτερη μεγαλύτερη ερευνητική υπηρεσία στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση - έχει κατασχέσει δεκάδες πολυτελή οχήματα, μεταξύ άλλων περιουσιακών στοιχείων, που κατευθύνονται προς τη Βενεζουέλα.
Το αεροπλάνο —που εκτιμάται ότι κόστισε περίπου 13 εκατομμύρια δολάρια— βρισκόταν στη Δομινικανή Δημοκρατία τους τελευταίους μήνες.
Πολλές υπηρεσίες συμμετείχαν στην κατάσχεση, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών για την εσωτερική ασφάλεια.
Υπενθυμίζεται πως oι ΗΠΑ ασκούν αφόρητες πιέσεις στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας να δημοσιοποιήσει «άμεσα» συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τις προεδρικές εκλογές στη χώρα, επικαλούμενες ανησυχία για την αξιοπιστία της νίκης του Maduro, ενώ νωρίτερα αυτό το έτος επέβαλαν κυρώσεις σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου «ως απάντηση στην αποτυχία της κυβέρνησης Maduro να επιτρέψει τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών».

Εκλογές

Μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Maduro στις 28 Ιουλίου, η Βενεζουέλα ανέστειλε τις εμπορικές πτήσεις από και προς τη Δομινικανή Δημοκρατία.
Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ κυνηγούν εδώ και καιρό την κυβέρνηση της Βενεζουέλας για διαφθορά.
Τα τελευταία χρόνια, οι αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες έχουν κατασχέσει παράνομα έσοδα ή πόρους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων...
Τον Μάρτιο του 2020, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε τον Maduro, μαζί με 14 νυν και πρώην αξιωματούχους της Βενεζουέλας, για ναρκοτρομοκρατία, διακίνηση ναρκωτικών και διαφθορά.
«Για περισσότερα από 20 χρόνια, ο Maduro και αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του φέρεται να συνωμότησαν με την τρομοκρατική κολομβιανή οργάνωση FARC, προκαλώντας τόνους κοκαΐνης να εισέλθουν και να καταστρέψουν τις αμερικανικές κοινότητες» δήλωσε ο τότε Γενικός Εισαγγελέας William Barr.
Το Γραφείο Διεθνών Ναρκωτικών και Υποθέσεων Επιβολής του Νόμου του State Department προσφέρει αμοιβή έως και 15 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που οδηγούν στη σύλληψη ή την καταδίκη του Maduro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις