Η «θηλυκή Τραμπ» που θριάμβευσε στην Ισπανία απορρίπτει τα lockdown και δείχνει το δρόμο στην ελληνική Δεξιά

Η «θηλυκή Τραμπ» που θριάμβευσε στην Ισπανία απορρίπτει τα lockdown και δείχνει το δρόμο στην ελληνική Δεξιά 

Η Ισπανίδα πρόεδρος της Μαδρίτης Ισαβέλ Ντίας Αγιούσο η οποία είπε «όχι» στην παράλογη και οικονομικά καταστροφική πολιτική

των Lockdown δείχνει τον δρόμο στην ελληνική αλλά και στην ευρωπαϊκή Δεξιά, καθώς «σάρωσε» στις εκλογές της Μαδρίτης μετά την άρνησή της να εφαρμόσει τις απαγορεύσεις της κεντοραριστερής ισπανικής κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ. 

Συγκεκριμένα η Αγιούσο αρνήθηκε να εφαρμόσει τα lockdown που προσπάθησε να επιβάλλει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ισπανίας και ως αποτέλεσμα η Μαδρίτη επλήγη ελάχιστα οικονομικά από την πανδημία, ενώ υγειονομικά βρίσκεται σε πολύ καλύτερο επίπεδο από πρωτεύουσες με σκληρές απαγορεύσεις όπως το Παρίσι (σσ. δεν το συζητάμε για την Αθήνα του 6μηνου “κλειδώματος”). 

Η 42χρονη συντηρητική πολιτικός, αψήφησε την κεντρική κυβέρνηση ακόμα και όσον αφορά στα μέτρα για την εστίαση, κρατώντας ανοιχτά μπαρ και καταστήματα της Μαδρίτης καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, η συντηρητική πολιτικός αναβάθμισε τη ζυθοποσία και τα πάρτι και τα συμπεριέλαβε στο προεκλογικό της πρόγραμμα.

Έτσι η Αγιούσο, η οποία τάχθηκε από την πρώτη στιγμή κατά των οδηγιών του ΠΟΥ,  διπλασίασε τις έδρες του Λαϊκού Κόμματος (PP) λαμβάνοντας το 44% των ψήφων, και πλέον θα συγκυβερνήσει μαζί με την καθαρή δεξιά του VOX, τη Μαδρίτη. 

Η Αγιούσο έκανε προεκλογικό αγώνα εναντίον των αριστερών και «φιλελεύθερων» κομμάτων με σύνθημα «Κομμουνισμός ή Ελευθερία», καθώς οι αριστεροί με πρωτεργάτη τον Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos, ήθελαν σκληρά lockdown τύπου «Μητσοτάκη», με αποτέλεσμα ο ισπανικός λαός να τους γυρίσει την πλάτη και να υποστούν εκλογικό Βατερλώ, καθώς πήραν μόλις 7%. 

Ποια είναι η Ισαβέλ Ντίας Αγιούσο

Η  Ιζαμπέλ Ντίας Αγιούσο, που πολλοί χαρακτήρισαν ως την «Ισπανίδα Τραμπ», υπήρξε μία από τους πιο σφοδρούς επικριτές της κεντρικής κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, βάζοντας πάνω από όλα το δικαίωμα της ελευθερίας, ενώ αντιτάχθηκε στις απαγορεύσεις του lockdown, σώζοντας την Μαδρίτη. 

Είναι ένα ανερχόμενο αστέρι στο PP, το οποίο κυβερνά τη Μαδρίτη για 26 χρόνια.Κόρη εμπόρων ιατρικών και ορθοπεδικών προϊόντων, έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και πολιτική επικοινωνία, προσχώρησε για πρώτη φορά στην Κοινότητα της Μαδρίτης το 2011 πριν γίνει πρόεδρός της το 2019.

Στα μπαρ και τα εστιατόρια της Μαδρίτης άλλωστε επετράπη να λειτουργήσουν τον Φεβρουάριο, τη στιγμή που άλλες περιοχές συνέχιζαν τους περιορισμούς. Κανείς δεν ήθελε απαγορεύσεις κυκλοφορίας ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δήλωσε σχετικά πρόσφατα η Αγιούσο.

Σχολιαστής του BBC σημειώνει ότι η χαλαρή προσέγγιση στη διαχείριση της πανδημίας που υιοθέτησε η Αγιούσο απέδωσε καρπούς. Εκείνη κατάφερε να διπλασιάσει τα ποσοστά της, ενώ οι «καραντινάκηδες» σοσιαλιστές του Σάντσεθ είχαν το χειρότερο αποτέλεσμα στη Μαδρίτη και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ανακοίνωσε την παραίτησή του, καθώς οι επίσης «καραντινολάγνοι» Podemos υπέστησαν μία συντριπτική ήττα.

Αυτή η νίκη της Αγιούσο είναι ένας οδηγός για όλα τα κόμματα της Δεξιάς στην Ευρώπη, τα οποία πρέπει να αντισταθούν στις πολιτικές των lockdown και των υγειονομικών περιορισμών, καθώς παρά την συνεχή προπαγάνδα των ΜΜΕ, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τα θεωρεί όχι μόνο αχρείαστα αλλά και απειλητικά, ενώ από υγειονομικής άποψης είναι βλαπτικά. 

Παράλληλα οι εκλογές αυτές στην Μαδρίτη, στις οποίες ήταν από τις πρώτες που αναμετρήθηκαν εκλογικά οι υπέρμαχοι με τους πολέμιους της καραντίνας, δείχνουν και την τύχη που θα έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όταν θα γίνουν φανερά τα αποτελέσματα των σκληρών και ανώφελων απαγορεύσεων. 













ΠΗΓΗ

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις