ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΛΕΜΕ "ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ" ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ....!!!

 

Η λέξη Πάσχα είναι εβραϊκή, ελληνοποιημένη

εβραϊκή και σημαίνει ‘διάβαση’. Οι  Εβραίοι εορτάζουν τη διάβασή τους από την Ερυθρά θάλασσα και την απελευθέρωση τους απο τη Φαραωνίτιδα δουλεία.(Αν και δεν υπαρχουν ισχυρες αποδειξεις οτι οι Εβραιοι εκαναν ποτε περασμα απο την Αιγυπτο και το πιο πιθανο ειναι να εκαναν το περασμα απο την Μεσοποταμια)


Το  Πάσχα  έχει τις ρίζες του στο Εβραϊκό Πεσάχ. Το Πεσάχ ήταν η πρώτη από τις τρεις ετήσιες μεγάλες εορτές των Ισραηλινών, η οποία γιορταζόταν από 14 έως 21 του μήνα Νισάν, στις αρχές της Άνοιξης.  

 
Εκείνες τις ημέρες στο σπίτια των εβραίων δεν υπάρχει ίχνος ψωμιού παρά μόνο ένα είδος παξιμαδιού. Και αυτό γιατί όταν εγκατέλειψαν την Αίγυπτο δεν είχαν χρόνο να περιμένουν το ζυμάρι να φουσκώσει. Το έψηναν αζύμωτο πάνω στις καυτές πέτρες της ερήμου 

 
Πάντα στο εβραϊκό πασχαλινό τραπέζι υπάρχουν τα σύμβολα της ιστορίας του εβραϊκού Πάσχα, της εξόδου από την Αίγυπτο. Ένα από αυτά είναι το αυγό. Είναι ένα καλά βρασμένο ολόκληρο αυγό και συμβολίζει το δεύτερο ναό, τότε εκείνες τις ημέρες που υπήρχε ένας δεύτερος ναός στην Ιερουσαλήμ και που γίνονταν θυσίες

 
Στo Χριστιανικό κόσμο με απόφαση της Α' Οικουμενικής Συνόδου, το 325 Μετά Χριστον το Πάσχα ορίστηκε να γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά από την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας και μετά το εβραϊκό Πάσχα, για να τηρείται η σειρά των γεγονότων. 
Όπως ξέρουμε από το Ευαγγέλιο η ανάσταση του Χριστού έγινε τη Δεύτερη μέρα από το Εβραϊκό Πάσχα.


Το εβραϊκό Πάσχα ήταν ημέρα Σάββατο – πάντοτε Σάββατο είναι – και ο Χριστός αναστήθηκε την Κυριακή. Σύμφωνα με την Οικουμενική Σύνοδο το Πάσχα πρέπει να γιορτάζεται πάντα την πρώτη Κυριακή μετά την εαρινή Ισημερία και πάντοτε μετά το Εβραϊκό Πάσχα 

 
Η Εβραϊκή καταγωγή του Πάσχα είναι καθαρά ο λόγος, που δεν εορτάζεται σε συγκεκριμένη ημερομηνία, άλλα είναι κινητή εορτή
Ακομα και τα εθιμα ειναι καθαρα Εβραικα.....
Το ψητο αρνι εχει παρθει απο την Εβραικη παραδοση οπου οι Εβραιοι καθε Πασχα τρωνε αρνι...
Τα αυγα συμβολιζουν .τον ναο της Ιερουσαλημ οπου γινονταν οι θυσιες των Εβραιων...
Το κοκκινο των αυγων συμβολιζει το αιμα απο το αρνι που εβαφαν τις πορτες του οι Εβραιοι...

Αν και ο Χριστος ειχε μιλησει καποια στιγμη στους μαθητες του για το Πασχα(περασμα) εννοοντας απο το θανατο στη ζωη και οτι πρεπει να το γιορταζουν Κυριακη.Οταν οι μαθητες του τον ρωτησαν τι εννοει τους ειπε οτι καποια στιγμη θα καταλαβουν...μιας κι εκεινος τη δεδομενη στιγμη ηξερε πολυ καλα τι ελεγε.

Αυτο ηταν ενα πατημα για τους Εβραιοχριστιανους και τα ιερατεια,αργοτερα,μαζι με ολα τα υπολλοιπα Εβραικα εθιμα να "μπουρδουκλωσουν" κι αυτο και να το εισαγουν ως βεβηλο στην πραγματικη Χριστιανοσυνη.

Εμεις οι Χριστιανοι δεν γορταζουμε κανενα Pesah(περασμα) ουτε καμια εαρινη ισημερια(αρχαιο Αιγυπτιακο εθιμο που συμπιμπτει με το Εβραικο Πασχα).

 
Εμεις οι Χριστιανοι  γιορταζουμε την νικη του Χριστου απεναντι στον θανατο και την Ανασταση και Αναληψη του στους Ουρανους 

 
Εμεις οι Χριστιανοι λοιπον λεμε ......ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ το Σαββατο και την Κυριακη ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.....!!!

 

 Περαστε και γιορταστε την Κυριακη της Αναστασεως με τους δικους σας ανθρωπους και ξεκουραστε το μυαλο σας απο το αγχος της καθημερινοτητας.

Μη διαβασετε ουτε εμενα ουτε αλλους αυτην την ημερα και αφιερωστε τη στην οικογενεια σας και στους φιλους σας.

Ειναι ημερα χαρας κι Αναγεννησης....Εμεις τα λεμε απο Δευτερα με πιο καθαρο μυαλο


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ....ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.....!!!

 

 

 

 SINOMOSIOLOGOS
sinomosiologos.blogspot.gr

Σχόλια

  1. Αληθώς ο Κύριος!
    Άντε πια με το εβραϊκό Πεσαχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο πατέρας Παίσιος ειχε πεί οτι στον καιρό των διωγμών της πίστεως, ελάχιστοι χριστιανοί θα μείνουν ως δείγμα στην Ελλάδα. Πήγαμε λοιπόν να προσκυνήσουμε με φίμωτρο τον Επιτάφιο και αναστήσαμε την δεύτερη μέρα, όχι κατα τας Γραφάς αλλα κατα τον Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο. Πατέρα Παίσιε, δύσκολα χρόνια ζούμε αλλα θα αντέξουμε. Βοήθειά μας η μεγάλη χάρις σου. Χρόνια πολλά συνέλληνες, Χριστός Ανέστη και καλά μυαλά σε όλους μας.
    Capricorn

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρισκομαι Καναδα .Επικοινωνησα με Ελλαδα και η φιλη μου ,μου ειπε πως εκαναν Ανασταση 9 η ωρα το βραδι !!!

      Διαγραφή
    2. Εαν όντως φέρουν και με κάποιο τρόπο αυτό που ορίζουμε ως χάραγμα, τότε να δεις πανηγύρι

      Διαγραφή
    3. ΄Αννα και στην περιοχή μου ακριβώς τα ίδια, όταν στις εννιά είδα πυροτεχνήματα και άκουσα βαρελότα, κατάλαβα οτι μπορούν να μας πείσουν οτι το Πάσχα πρέπει να γιορταστεί καλοκαίρι π.χ., για τους τάδε λόγους. Και θα πάμε γιατι έτσι μας είπαν για το καλό μας. Σιγά σιγά περνάνε αυτά που θέλουν και δεν αντιδρούμε. Εγώ πήγα σήμερα το πρωί να πάρω το Άγιο Φώς και όχι χτές για να μή συμμετάσχω στον παραλογισμό τους.
      Reikon, δές κι αυτό το βίντεο, ελπίζω να παίζει.
      https://www.youtube.com/watch?v=5OI371SWkLk
      Capricorn

      Διαγραφή
    4. Εγω θεωρω οτι ηταν 60-40....απο αυτο που ειδα.Παλι καλα το περιμενα χειροτερο

      Διαγραφή
    5. Λές φίλε Συνωμοσιολόγε; Μακάρι. Για να κρατήσουμε τις παραδόσεις μας όπως τις διδαχτήκαμε και να βρούνε συνειδητή αντίσταση τα ανίερα σχέδιά τους. Αληθώς Ανέστη. Χρόνια πολλά στη μισή Ελλάδα που γιορτάζει σήμερα. 😇
      Capricorn

      Διαγραφή
  3. Χριστός Ανέστη λοιπόν συνομωσιολογε. Η Ανάσταση Του Χριστού μακάρι φέτος να είναι και Ανάσταση των Ελλήνων. Χρόνια πολλά με υγεία.
    Αριμνηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πήγα και εγώ στις 9! Αλλά χωρίς μάσκα! Η τεέυταία φορά που πήγα! Από δω και στο εξής να ψάλλετε στο σπίτι σας το χρηστός ανέστη στις 12:01 το βράδυ! Χριστός Ανέστη και με το καλό να αναστηθεί και το γένος μας και να σωθεί απο όλους αυτους που νας σβερκώθηκαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Chris from Greece02 Μαΐου, 2021 17:11

    Αληθώς Ανέστη! Υπάρχει και μία παράμετρος που δεν αναφέρθηκε και που κατά την γνώμη μου καθορίζει τον εορτασμό της Ανάστασης του Χριστού στην Ορθοδοξίας.Ειναι η αφή του Αγίου Φωτός που αποτελεί φαινόμενο ορισμένο να συμβεί σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο και δεν αποτελεί κατά παραγγελία φαινόμενο προϊόν κάποιας τελετής. Η αφή του Αγίου Φωτός λοιπόν καθορίζει τις ημερομηνίες και όχι οι συσχετισμοί με άλλες εορτές των εβραίων και όπως είναι οφθαλμοφανές, η αφή του Αγίου Φωτός καθορίζεται από συσχετισμούς και δυνάμεις ουρανίων σωμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις