«ΤΟ ΕΔΑΦΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΕΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ»

 

“Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή

ο Υιός του Ανθρώπου. Ελλάς γαρ μόνη ανθρωπογονεί, φυτόν ουράνιον και Βλάστημα θείον ηκριβωμένον,
λογισμόν αποτίκτουσα οικειούμενον επιστήμην.”



Ο Ιησούς και οι Έλληνες


Εις τον Ευαγγελιστήν Ιωάννην κεφ. 12 § 20-23 διαβάζουμε:


Ήσαν δε τινες Έλληνες εκ των αναβαινόντων ίνα προσκυνήσωσιν εν τη εορτή. Ούτοι ούν προσήλθον Φιλίππω τω από Βηθσαϊδά της Γαλιλλαίας και ηρώτων αυτόν λέγοντες: κύριε θέλομεν τον Ιησούν ιδείν.


Έρχεται Φίλιππος και λέγει τω Ανδρέα και πάλιν Ανδρέας και Φίλιππος λέγουσι τω Ιησού, ο δεΙησούς απεκρίνατο αυτοίς λέγων: “ Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο υιός του Ανθρώπου”.


Η φράση αυτή του Ιησού είναι ημιτελής, διότι
δεν δίδεται εξήγηση πώς θα δοξασθή ο “Υιός του Ανθρώπου”.


Όπως αναφέρει ο Μενέλαος Παγουλάτος εις το βιβλίον του “Ανθολόγιον Πατριδογνωσίας”, το έτος 1974 ο καθηγητής Ελευθ. Πρόκος –επίτιμος καθηγητής ξένων πανεπιστημίων- συμμετέχων σε επιστημονική επιτροπή της UNESCO, ανεκάλυψε σε μία βιβλιοθήκη του Βατικανού, χειρόγραφο του ΕΥΣΕΒΙΟΥ του ΠΑΜΦΙΛΟΥ, επισκόπου Καισαρείας, 265 μ.Χ., το οποίον περιέχει την συνέχεια της ως άνω φράσεως ως εξής:


“Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο Υιός του Ανθρώπου. Ελλάς γαρ μόνη ανθρωπογονεί, φυτόν ουράνιον και Βλάστημα θείον ηκριβωμένον, λογισμόν αποτίκτουσα οικειούμενον επιστήμην.”
Διότι μόνη η Ελλάς γεννά ανθρώπους φυτόν εκ του ουρανού και του Θεού Βλάστημα εξακριβωμένον απογεννώσα λογικήν σκέψιν, ιδιοποιουμένη την επιστήμην.


Πιστεύω ότι αυτή η περικοπή θα έπρεπε να λέγεται και να αναλύεται εις τους ιερούς ναούς ιδιαίτερα, αφού μάλιστα απευθύνεται σε Έλληνες ορθοδόξους. Αυτό τουλάχιστον απαιτεί και το δίπτυχον Ελληνο-Ορθοδοξία.


Αλλά γιατί ο Ιησούς ομιλεί έτσι και εναποθέτει την δόξαν Του εις τους Έλληνας και πλέκει εγκώμιον δια την Ελλάδα και δεν πιστεύει ότι θα δοξασθή από τον “περιούσιον λαόν” του Θεού δηλ. τους Εβραίους;


Πιστεύω ότι η εξήγησις είναι απλή: Όλη η διδασκαλία του Ιησού ταυτίζεται απόλυτα με την αρχαίαν Ελληνικήν φιλοσοφίαν και σκέψιν και ως προς αυτό υπάρχει σωρεία παραδειγμάτων.


Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής:


Ιησούς: “ Ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται και ο ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται.”


Χείλων ο Λακεδαιμόνιος (600 π.Χ.): “Τα μεν υψηλά ταπεινούν (ο Θεός), τα δε ταπεινά υψούν.”


Ιησούς: “ Αγαπάτε τους εχθρούς υμών” Ματθ.κεφ.5 §44


Κλεόβουλος ο Ρόδιος (500 π.Χ.): “ Τον δε εχθρόν φίλον ποιείν.”


Ιησούς: “ Ευεργετείτε εκείνους που σας μισούν” Ματθ.κεφ.5 §44.


Κλεόβουλος ο Ρόδιος (500 π.Χ.): “ Τον δε εχθρόν ευεργετείν”.


Ιησούς: “ Ουκ επιορκήσεις” Ματθ.κεφ.5 §33.


Πυθαγόρας: (580 π. Χ.) “Σέβου όρκον.”


Ιησούς: “ Μακάριοι οι πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνην.”


Πλάτων (427 π.Χ.): “Η δικαιοσύνη είναι το μεγαλύτερον αγαθόν για την ίδια την ψυχήν.”


Και ο χρυσός κανών


Ιησούς: “Όλα όσα θέλετε να σας κάνουν οι άνθρωποι, κάνετε και σείς τα ίδια σ΄αυτούς.”


Ματθ.κεφ.7 §12
Ισοκράτης (430 π.Χ.): “Μην κάνετε στους άλλους εκείνα για τα οποία εσείς θυμώνετε όταν τα κάνουν οι άλλοι σε σας.”


Βλέπουμε λοιπόν ότι όλο το ηθικόν δίδαγμα του Ιησού είναι ταυτισμένο με το αρχαίονΕλληνικόν πνεύμα. Και εδώ νομίζω ότι θα έπρεπε να γίνεται αναφορά στους ιερούςΕλληνορθόδοξους Ναούς για το ποίοι πρωτοείπαν τα μεγάλα αυτά ηθικά διδάγματα.


Βλέποντας λοιπόν ο Ιησούς τους Έλληνες να έρχονται προς Αυτόν, διαβλέπει ότι μόνον δια μέσου του Ελληνισμού θα ηδύνατο να διαδοθεί η διδασκαλία Του –πράγμα το οποίον ακριβώς έτσι συνέβη- και είναι όντως μία τεράστια αναγνώριση του Ελληνικού πνεύματος από Αυτόν τον ίδιον τον Υιόν του Ανθρώπου.


Τι μεγαλείο αλήθεια και τι αρετή στο πρόσωπο του Θεανθρώπου!


Όταν λοιπόν ο ιδρυτής της θρησκείας της αγάπης ομιλεί έτσι για την Ελλάδα και τους Έλληνες, εμείς τι άλλο μπορούμε να πούμε περισσότερον;


Δύο χιλιάδες χρόνια τώρα μετά Χριστόν τα λόγια του Ιησού περισσότερον από κάθε άλλη φορά πρέπει να γίνουν ο Φάρος που θα μας οδηγήσει δια της αρετής και της δικαιοσύνης εις την αναζήτησιν του Θείου, ώστε να εκπληρώσουμε την αποστολήν μας δια της τελειοποιήσεως ως πνευματικών ανθρώπων επί της Γης.

 

 

 

 Ηλίας Παπαδόπουλος
Καθηγητής μουσικής

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ΠΗΓΗ

 

 

 

Σχόλια

  1. Στην Ορθοδοξία πιστεύουμε ότι η Καινή Διαθήκη είναι Θεόπνευστη. Οπότε το χειρόγραφο που βρέθηκε στο Βατικανό ίσως να μην είναι δεκτό.
    Όσο για αυτό που είπε Ο Χριστός για τους Έλληνες υπάρχει η εξής άποψη. Οι Έλληνες τότε ήταν ειδολολάτρες. Και από την στιγμή που ζήτησαν αυτοί οι ειδολολάτρες να Τον δουν σημαίνει ότι άρχιζε να πιστεύει όλος ο κόσμος Στον Χριστό. Και τελικά έτσι έγινε. Από τους Έλληνες κυρίως και την ελληνική γλώσσα διαδόθηκε Ο Λόγος Του Θεού και όχι από τους Εβραίους που τους καταράστηκε. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ηταν οι Ελληνες ειδωλολάτρες???

      Μαρko

      Διαγραφή
    2. Και η Παλαια επισης ειναι Θεοπνευστη, μην ξεχνιωμαστε αδερφε.

      Διαγραφή
  2. Υπάρχει μια θεωρία που λέει η Γαλαξιακή Ομοσπονδία, στην οποία κυρίαρχος είναι ο πολιτισμός των Ελοχίμ, έχει αφήσει στην Γη κάποιες ψυχές, τους λεγόμενους "φύλακες" οι οποίοι κατά διαστήματα ενσαρκώνονται στον πλανήτη για να διδάξουν και να βοηθήσουν την ανθρωπότητα στην πνευματική της ανέλιξη. Στην αρχαιότητα οι ενσαρκώσεις των φυλάκων ήταν οι Ολύμπιοι. Την εποχή του Χριστού οι ενσαρκώσεις ήταν ο Χριστός και οι γύρω απο αυτόν. Ο Χριστός ήτανε ενσάρκωση του Απόλλωνα, ενώ η Παναγία ήταν η τελευταία ενσάρκωση της Παρθένου Αθηνάς. Η Μαγδαλινή ήταν η Ήρα, ενώ ο Ήφαιστος ήταν ο Απόστολος Πέτρος. Ο αρχαίος φιλόσοφος Απολλώνιος Τυανέας ήταν παράλληλη ενσάρκωση του Απόλλωνα, γι αυτό και οι τόσες ομοιότητές του βίου του με αυτόν του Χριστού. Την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Δίας είχε ενσαρκωθεί σαν Αλέξανδρος, ενώ τότε ο Ήφαιστος είχε ενσαρκωθεί σαν Ηφαιστίωνας. Η Ήρα τότε ήταν η Μυρτάλλη - Ολυμπιάδα, η μητέρα δηλαδή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι πληροφορίες μου λένε ότι σήμερα οι περισσότεροι από τους Φύλακες είναι ενσαρκωμένοι και θα είναι αυτοί που θα πρωτοστατήσουν στα γεγονότα με τον Προφητευόμενο Βασιλέα και την ανασύσταση για κάποια χρόνια του Βυζαντίου με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μια προσπάθεια εξωραϊσμού του χριστιανισμού δια της διασυνδέσεως του με τον αρχαίο ελληνικό κόσμο.
      Η μόνη διασύνδεση του χριστιανισμού με τον αρχαίο ελληνικό κόσμο είναι οι καταστροφές, οι διώξεις και οι σφαγές που έγιναν εις βάρος των Ελλήνων από τους χριστιανούς, ειδικά από τους ρασοφόρους.
      Ο χριστιανισμός δεν διαδόθηκε στους Έλληνες με τη πειθώ, αλλά με ωμή και σκληρή βία.

      Διαγραφή
  3. Την Κυριακή της ορθοδοξίας ακούγεται όλη η αγάπη των ράσοφόρων για τους ελληνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάλιστα. Και για αυτό το λόγο δεν αξίζουμε καμία ελευθερία. Καλά μας κάνουν. Να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα ρε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η κοινή λογική λέει, πως άγιος είναι κάποιος, ο οποίος τουλάχιστον διακατέχοταν από ηθικές αξίες, αγάπη για τον συνάνθρωπο και καλοσύνη. Καθώς φαίνεται όμως, η κοινή λογική δεν συμβαδίζει πάντοτε με τα κριτήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι περισσότεροι άγιοι κρίθηκαν από την Ορθόδοξη Εκκλησία, όχι με βάση τον ενάρετο βίο τους, αλλά με την συνεισφορά τους στην άνοδό της στην εξουσία και στην τελική επικράτηση, διατήρηση και ενίσχυση του Χριστιανισμού. Το ότι πολλοί απ’ αυτούς, ποδοπάτησαν σχεδόν και τις 10 Εντολές, με τον έναν ή άλλον τρόπο, είναι ψιλά γράμματα…

    Τώρα, το πως η σημερινή Εκκλησία, εξακολουθεί να τιμά, όσους αποδεδειγμένα (ακόμα και γι’ αυτήν) έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα αθώων και μη, ή κάθε άλλο παρά υπόδειγμα ηθικής ήταν, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.

    Ακολουθεί ένα μικρό δείγμα…«αγιοσύνης» :

    https://www.pare-dose.net/2754

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχην τα εχεις μπερδεψει ολα σ ενα...Ξεκινα να ψαχνεις ποιος εδωσε τις 10 εντολες σε ποιον....Αν υπηρχε Μωυσης....Αν οι Εβραιοι εκαναν ποτε το ταξιδι απο την Αιγυπτο μεχρι το σημερινο Ισραηλ και το τι δουλεια εχει η Παλαια Διαθηκη με την Ελληνορθοξη πιστη

      Διαγραφή
    2. "το τι δουλεια εχει η Παλαια Διαθηκη με την Ελληνορθοξη πιστη"
      Δεν υπαρχει ελληνορθοξη πιστη αδερφε. Υπαρχει Ορθοξη πιστη με Ελληνες πιστους (οπως και με Σλαβους, Ρουμανους, Αραβες,Αφρικανους κ.ο.κ.). Πως θα μπορουσε αλλωστε αφου οι θρησκειες ειναι οι μεγαλυτερες ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ οργανωσεις.
      Ολοι οι μεγαλοι Πατερες της Πιστεως λενε πως η ΠΔ ειναι η βαση της ΚΔ. Ο ιδιος ο Κυριος λεει: " δεν ηρθα να καταργησω τον Νομο αλλα να τον συμπληρωσω".

      Διαγραφή
    3. Πωπω μη λες τέτοια τωρα, θα πλακώσουν οι Γιαχβεδιστές 😂

      Διαγραφή
    4. Παλαιά, Καινή, όλα απάτη είναι. Οι μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι οι υπάρχουσες θρησκείες. Στόχο έχουν να υποτάξουν και να μπερδέψουν το μυαλό και τη καθαρή σκέψη των ανθρώπων με τα παραμύθια που έχουν βάλει μέσα στο μυαλό τους.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις