Οι δισεκατομμυριούχοι ετοιμάζονται για την αποκάλυψη

 

Πριν από αρκετά χρόνια,

η ηθοποιός Aubrey Plaza είπε στον Conan O’Brien ότι είχε πληρώσει για μαθήματα πτήσης ελικοπτέρου για το αγόρι της. «Ποτέ δεν έδειξε ενδιαφέρον να πετάξει», είπε ξερά, «αλλά του τα έδωσα σε περίπτωση που θα γινόταν χαμός στην κοινωνία και θα έπρεπε να πετάξουμε μακριά. Πρέπει να είμαι με κάποιον που μπορεί να πετάξει το ελικόπτερο». Το κοινό γέλασε και ο Κόναν κοίταξε δύο φορές. «Καταρχάς, γιατί δεν κάνεις μαθήματα ελικοπτέρου;» ρώτησε. «Επειδή είμαι υπεύθυνος για όπλα και πυρομαχικά», απάντησε ομαλά.

Η Plaza δεν είναι το είδος του ατόμου που φαντάζεστε όταν ακούτε τη λέξη “prepper”, η οποία άρχισε να χρησιμοποιείται στην καθομιλουμένη στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και φέρνει στο νου οράματα κόκκινων νυχιών που κάθονται πάνω σε τεράστια αποθέματα όπλων, κονσερβοποιημένων τροφίμων και εργαλείων επιβίωσης. Η τηλεοπτική σειρά Doomsday Preppers του National Geographic, η οποία προβλήθηκε για τέσσερις σεζόν, απεικόνιζε ανθρώπους που προετοιμάζονται για καταστροφές που κυμαίνονται από υπερηφαίστεια έως μια ολοκληρωτική κατάρρευση της κοινωνίας των πολιτών. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι οι σημερινοί κορυφαίοι preppers είναι πολύ πιο πιθανό να μοιάζουν με ηθοποιό του Χόλιγουντ παρά με επιζώντα στην ερημιά, γράφει ο Jonathan Van Maren.

Ένας εξέχων προϊστάμενος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, ο οποίος πρόσφατα έκανε τα νέα με το τεράστιο συγκρότημα που χτίζει στο νησί Kauai της Χαβάης. Μερικές από τις λεπτομέρειες είναι ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς από έναν άνθρωπο με περιουσία αξίας άνω των 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων: 270 εκατομμύρια δολάρια σε γη, 11 δεντρόσπιτα που συνδέονται με γέφυρες και δύο «μεγα-έπαυλεις» που συνδέονται με ένα τούνελ, με τις κατασκευαστικές εταιρείες που εργάζονται στο έργο τα έργα δεσμεύονται από αυστηρές συμφωνίες εμπιστευτικότητας για να κρατήσουν μυστικές τις λεπτομέρειες του σύνθετου του.

Υπάρχουν επίσης αναφορές για ένα τεράστιο υπόγειο καταφύγιο, μια «υπόγεια φωλιά 5.000 τετραγωνικών ποδιών πλήρης με καταπακτή διαφυγής και αντιεκρηκτικές πόρτες» που είναι «εντελώς αυτάρκης, με δική της παροχή νερού και τροφή που καλλιεργείται στα 1.400- στρέμμα», και είναι προσβάσιμο μέσω της σήραγγας που συνδέει τα δύο μεγάλα σπίτια. Οι εικασίες ότι ο Ζούκερμπεργκ προετοιμάζεται για ένα αποκαλυπτικό γεγονός άρχισαν γρήγορα να εξαπλώνονται και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί – δεν πρόκειται τόσο για μια τυπική έπαυλη πολυτελούς δισεκατομμυριούχου όσο για μια φωλιά υπερ-κακών σε στυλ Χόλιγουντ.

Δεν είναι μόνο ο Ζούκερμπεργκ. Στο δοκίμιό του το 2017 στο The New Yorker «Doomsday Prep for the Super-Rich», ο Evan Osnos περιγράφει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης της αμερικανικής ελίτ. Ο Steve Huffman, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Reddit (τότε αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων), υποβλήθηκε σε επέμβαση με λέιζερ στα μάτια του για να είναι καλύτερα προετοιμασμένος για «την προσωρινή κατάρρευση της κυβέρνησης και των δομών μας». Κρατά «μερικές μοτοσικλέτες» και «ένα μάτσο όπλα και πυρομαχικά» για κάθε ενδεχόμενο.

Ένας πρώην διευθυντής προϊόντων του Facebook έχει εξοπλίσει ένα ολόκληρο νησί στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό με γεννήτριες, ηλιακούς συλλέκτες και άλλες προμήθειες για όταν «η κοινωνία χάνει έναν μύθο υγιούς θεμελίωσης» και «πέφτει στο χάος». Σύμφωνα με την Osnos, αυτού του είδους τα σκευάσματα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Όταν ρώτησε τον ιδρυτή του LinkedIn, Reid Hoffman, πόσοι μεγιστάνες της Silicon Valley είχαν επενδύσει σε «μυστικά καταφύγια» για να επιβιώσουν από την κατάρρευση της κοινωνίας, ο Hoffman απάντησε: «Θα μαντέψω περισσότερο από το πενήντα τοις εκατό».

Οι προετοιμασίες που αναφέρει ο Όσνος φαίνονται χαλαρές σε σύγκριση με τις αποκαλύψεις στο Survival of the Richest: Escape Fantasies of the Tech Billionaires (2022) του Αμερικανού θεωρητικού των μέσων ενημέρωσης Douglas Rushkoff. Ο Rushkoff περιγράφει πώς τον μετέφεραν σε ένα θέρετρο στην έρημο από πέντε ανώνυμους δισεκατομμυριούχους για να του παράσχουν συμβουλές για το πώς να επιβιώσει αυτό που αποκαλούν «Γεγονός», δηλαδή την επικείμενη κοινωνική κατάρρευση. Απόσπασμα από τον Guardian παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες:

Τελικά, έφτασαν στην πραγματική τους ανησυχία: Νέα Ζηλανδία ή Αλάσκα; Ποια περιοχή θα επηρεαζόταν λιγότερο από την επικείμενη κλιματική κρίση; Από τότε μόνο χειροτέρεψε. Ποια ήταν η μεγαλύτερη απειλή: η υπερθέρμανση του πλανήτη ή ο βιολογικός πόλεμος; Πόσο καιρό πρέπει να σχεδιάσετε για να επιβιώσετε χωρίς εξωτερική βοήθεια; Πρέπει ένα καταφύγιο να έχει τη δική του παροχή αέρα; Ποια ήταν η πιθανότητα μόλυνσης των υπόγειων υδάτων; Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος ενός κτηματομεσιτικού γραφείου εξήγησε ότι είχε σχεδόν τελειώσει την κατασκευή του δικού του υπόγειου συστήματος αποθήκης και ρώτησε: «Πώς μπορώ να διατηρήσω την εξουσία στις δυνάμεις ασφαλείας μου μετά το συμβάν;» Η εκδήλωση. Αυτός ήταν ο ευφημισμός τους για περιβαλλοντική καταστροφή, κοινωνική αναταραχή, πυρηνική έκρηξη, ηλιακή καταιγίδα, ασταμάτητο ιό ή κακόβουλο χακάρισμα υπολογιστή που κλείνει τα πάντα.

Αυτή η ερώτηση μας κράτησε απασχολημένους για την υπόλοιπη ώρα. Ήξεραν ότι θα χρειάζονταν ένοπλοι φρουροί για να προστατεύσουν τα συγκροτήματά τους τόσο από επιδρομείς όσο και από εξαγριωμένους όχλους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

  1. Μπορεις να γραψεις το λινκ μιας αναρτησης σου που αφορουσε τον προεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και ηταν 2 φωτογραφιες, μια οταν ηταν στρεητ με την κοπελα του και μια οταν το γυρισε με τον ταυλερ. Ευχαριστω εκ των προτερων

    ΛΟΚΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Πώς μπορώ να διατηρήσω την εξουσία στις δυνάμεις ασφαλείας μου μετά το συμβάν;»

    Αυτό είναι το ερώτημα που τους τρομοκρατει, και σ΄αυτό οφείλεται ο βιαστικός πειραματισμός με το γραφένιο. Θέλουν σάιμποργκ, με τεχνητά νευρωνικά δύκτια, συνδεδεμένα και ελεγχόμενα από Α.Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις