ΕΠΙΛΟΒΙΟ

 


 Ξεκιναω μια

καινορια επιπλεον θεματολογια και σχεδον καθε μερα θα εχει ενα αρθρο που εχει να κανει με βοτανα της φυσης και φυσικα συμπληρωματα διατροφης γιατι η φυση ειναι το καλυτερο φαρμακο...

Η επιστημονική ονομασία

του βοτάνου είναι Epilobium angustifolium. Ανήκει στην οικογένεια Onagraceae όπως και η ιτιά. Η αγγλική του ονομασία είναι Willow herb (βότανο ιτιάς).
Το Επιλόβιο είναι ένα μικρό λουλουδάτο βότανο που αναπτύσσεται σε άγρια μορφή στην Ασία, την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική. Είναι βότανο που αναπτύσσεται γρήγορα από τους σπόρους του και θεωρείται παράσιτο. Είναι σφριγηλό φυτό, που φτάνει τα 60 εκατοστά. Έχει λεπτά καταπράσινα, λογχοειδή φύλλα με κυματιστές άκρες. Βγάζει ένα λουλούδι μικρό ροζ ή λευκού χρώματος με τέσσερα πέταλα. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες του βοτάνου, αλλά αυτές που έχουν τις θεραπευτικές ιδιότητες είναι οι ποικιλίες που βγάζουν πολύ μικρά λουλούδια.
Τα άνθη του ανοίγουν από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο και αυτή είναι η εποχή που το συλλέγουμε.

 ΙΣΤΟΡΙΑ
Το επιλόβιο σαν θεραπευτικό βότανο είχε μικρή σημασία και μικρή βιβλιογραφία. Όλα άλλαξαν όταν η θετική του δράση στην αντιμετώπιση του προστάτη, αναδείχτηκε από την Αυστριακή δίασημη βοτανολόγο Μαρία Τρέμπεν τον 20ο αιώνα. Η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή μιας και σε Αυστρία, Γερμανία και Αμερική το βότανο έγινε περιζήτητο.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Το βότανο περιέχει φλαβονοειδή, ειδικά παράγωγα kuepferol, quercetin και myricetin. Έχουν επίσης ανιχνευτεί διάφοροι εστέρες, σιτοστερολη και γλυκοσίδια.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Τις θεραπευτικές ιδιότητες τις έχουν τα άνθη και τα φύλλα του φυτού. Οι ιδιότητες του βοτάνου ήταν γνωστές παλιά, μια και αναφέρονται σε βιβλία πριν το 1880. Είχε όμως ξεχαστεί και παρέμενε στην αφάνεια μέχρι τη στιγμή που η θετική του δράση στην αντιμετώπιση του προστάτη, αναδείχθηκε από την Αυστριακή βοτανολόγο Μαρία Τρέμπεν.
Η θετική δράση του Επιλόβιου στην αντιμετώπιση της αρχόμενης υπερπλασίας του προστάτη έχει ανακοινωθεί σε επιστημονικό περιοδικό (Φαρμακευτικά βότανα) το 1991. Στο άρθρο αυτό αναφέρεται ότι η αντιφλεγμονώδης δράση του βοτάνου είναι 10 φορές μεγαλύτερη από την ινθομεθαζίν. Έχει δράση αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική. Το χρησιμοποιούν στην αντιμετώπιση προβλημάτων υπερπλασίας του προστάτη, σε κυστίτιδα και νεφρίτιδα. Κάνει καλό λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης σε μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος, σε βρογχικές μολύνσεις, στη βλεννώδη κολίτιδα και σε σύνδρομο ευερέθιστων εντέρων. Επίσης ωφελεί στη διάρροια και στην ακράτεια σε άνδρες και γυναίκες.
Συντελεί στη διατήρηση της υγείας των κύστεων των νεφρών και του προστάτη.

ΜΕΛΕΤΕΣ
Σε εργαστηριακές μελέτες που έγιναν στο κέντρο έρευνας για τον προστάτη, στο Βανκούβερ διαπίστωσαν ότι πολύ μικρές συγκεντρώσεις του βοτάνου επηρεάζουν αρνητικά τη δράση των ενζύμων 5 –alpha reductase και aromatase που εμπλέκονται στην αρχόμενη υπερπλασία του προστάτη.

Παρενέργειες ή αντενδείξεις δεν έχουν αναφερθεί.

 

 



ΠΗΓΕΣ
"Herbal Medicines A Guide for Health-care Professionals", C A Newall, L A Anderson, J D Phillipson, The Pharmaceutical Press.
Wagner H, Plachsbarth H. A new antiphlogistic principle from Sabal serrulata, I. Planta Med
http://www.globalherbalsupplies.com/herb_info…/horsetail.htm
http://www.emea.europa.eu/…/hm…/equiseti_herba/39489407enfin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 



Σχόλια

  1. Πάρα πολύ καλή η πρωτοβουλία σου για τα βότανα..
    Ένα μεγάλο πρόβλημα της εποχής είναι και οι νευροεκφυλιστικες παθήσεις Alzheimer κλπ...
    Αν βρεις κάτι έγκυρο για αυτό το θέμα το περιμένουμε με ανυπομονησία...
    Ευχαριστούμε
    Κ. Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "ΤΗΕ ΒΕSΤ ΝΑΜΕ"
    Τσεκαρε λιγο αυτο το σαιτ.
    Ειναι εγκυκλοπαιδεια Αλεξανδρειας σε θεματα κηπου και καθημερινης χρησης σε περιπτωση καταρρευσεις του πολιτισμου.
    https://www.ftiaxno.gr/ εγω φτιαχνω διαφορα μονος μου εδω και λιγα χρονια, ας ειναι καλα παπουδες και μπαμπαδες που ξερουν κολπα παλια και με εκπαιδευουν σε διαφορα +αυτα που εχει το σαιτ αυτο. Αν ειχα εκτυπωτη και 2000 σελιδες θα τα τυπωνα ΟΛΑ, ειναι μεγαλη γνωση.
    ΑΑΑΑ και βαζε φωτο απο τα βοτανα, γιατι αλλο να το ξερεις και αλλο να εχεις φωτο, δεν φανταζεσαι ποσοι νομιζουν οτι π.χ το σπαθοχορτο ειναι χορτο που μοιαζουν τα φυλα του με σπαθια η κατι τετοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις