ΠΕΤΡΟΔΟΛΛΑΡΙΟ


 Το τρέχον παγκόσμιο χρηματικό σύστημα είναι ένα σύστημα fiat: η αξία του νομίσματος δεν βασίζεται σε ένα φυσικό εμπόρευμα όπως ο χρυσός, αλλά στο διάταγμα της κυβέρνησης ότι το νόμισμα έχει αξία.

Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου βγήκε από νομίσματα που στηρίζονται σε περιουσιακά στοιχεία μετά τον 1 και 2 Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ έπρεπε να βγουν από το πρότυπο του χρυσού το 1971 - μετά τον πόλεμο της Κορέας (1950-53) και μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ (1955-1975).

Τότε ήταν που το σύστημα fiat μπήκε σε πλήρη εξέλιξη: η Fed μπορούσε να εκτυπώσει όσο ή και λίγα έκρινε σκόπιμο, και η αξία υποστηριζόταν από τη δύναμη του στρατού μας που επιβάλλει όλο το πετρέλαιο να διαπραγματεύεται/συναλλάσσεται σε δολάρια ΗΠΑ.

Χωρίς σκληρό περιουσιακό στοιχείο που να υποστηρίζει το νόμισμα, η επιβολή παγκόσμιων πωλήσεων πετρελαίου σε δολάρια ΗΠΑ έγινε ο μόνος τρόπος για τον έλεγχο της αξίας του νομίσματος με ακρίβεια (στρατιωτική ακρίβεια):

----
Ιράκ: Το 2000, το Ιράκ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να πουλήσει πετρέλαιο σε ευρώ αντί για δολάρια ΗΠΑ.

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εισέβαλε στο Ιράκ στις 20 Μαρτίου 2003 και κατάφερε να ανατρέψει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, τον δολοφόνησε δημόσια και το Ιράκ επέστρεψε στην πώληση του πετρελαίου του σε δολάρια ΗΠΑ.

----
Λιβύη: Στις 15 Μαρτίου 2011, ο Moammar Ghaddafi ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να πουλά πετρέλαιο σε δηνάρια με χρυσό αντί για USD. Ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη το 2011 ξέσπασε αμέσως μετά την ανακοίνωση και ο Γκαντάφι σκοτώθηκε πριν αυτό το σχέδιο εφαρμοστεί.

Ο Γκαντάφι συνελήφθη και σκοτώθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2011 - το βίντεο της δολοφονίας του διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

----
Βενεζουέλα: Το 2017, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι θα πουλούσε πετρέλαιο στην Ινδία σε ρουπίες αντί για δολάρια ΗΠΑ. Η χώρα έχει αντιμετωπίσει οικονομικές κυρώσεις και δεν μπορεί να εμπορεύεται πετρέλαιο σε οποιοδήποτε νόμισμα.

----
Ιράν: Το 2018, το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα δεχόταν πληρωμές για πετρέλαιο σε ευρώ αντί για δολάρια ΗΠΑ. Το Ιράν τελεί υπό τις αμερικανικές κυρώσεις και έκτοτε δεν μπορεί να εμπορεύεται πετρέλαιο σε οποιοδήποτε νόμισμα.














ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις