Ο κυβερνήτης της Φλόριντα τρομάζει τις παγκόσμιες ελίτ. Το δόγμα του, μιλάει στις ψυχές των Αμερικανών

Blog | The Flag Report 

Ο όρος “άνθρωπος της Φλόριντα” συνήθως έχει αρνητική χροιά, αλλά όχι αν μιλάμε για τον Ron DeSantis. Τα ποσοστά αποδοχής

του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη της πρώτης θητείας έχουν φτάσει το 64%- μια πρόσφατη δημοσκόπηση τον έφερνε στο 55%, ποσοστό που παραμένει υψηλό για έναν  συντηρητικό σε μια πολιτεία με με εντονες πολιτικέςδιακυμάνσεις. Επιχειρηματικές εταιρείες ένδυσης πωλούν ήδη εξοπλισμό “DeSantis 2024” – και μια δημοσκόπηση της Trafalgar για τους πιθανούς υποψηφίους (εξαιρουμένου του Τραμπ) δείχνει ότι ο DeSantis προηγείται με 35 τοις εκατό υποστήριξη μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα κέρδισε επίσης τον Τραμπ σε μια δημοσκόπηση που διεξήχθη κατά τη διάρκεια της Δυτικής Συντηρητικής Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου στο Ντένβερ.

Ο χειρισμός του DeSantis σχετικά με την πανδημία COVID-19 έχει κερδίσει τη λατρεία της δεξιάς. Αρνήθηκε να εκδώσει εντολή χρήσης μάσκας, διέταξε συντομότερο κλείδωμα από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη πολιτεία, κράτησε τα παιδιά στα σχολεία και προστάτευσε τους ηλικιωμένους στους οίκους ευγηρίας – και όλα αυτά ενώ διαχειρίστηκε ένα ποσοστό κρουσμάτων και θανάτων κάτω του μέσου όρου. Αυτές οι πολιτικές, μαζί με τον καλύτερο καιρό και τους χαμηλότερους φόρους, έχουν προσελκύσει χιλιάδες Αμερικανούς στην Πολιτεία του Ήλιου.

Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς την απήχηση του DeSantis χωρίς να μιλήσει για τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ εξακολουθεί να είναι ο de facto ηγέτης του κόμματος και φλερτάρει δημοσίως με το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα το 2024. Η κεντρώα, γερακίσια πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων – Liz Cheney, Adam Kinzinger κ.ά. – και η τάξη των ειδημόνων της Ουάσινγκτον πιστεύουν ότι το κόμμα θα επιστρέψει στην “κανονικότητα” αν ο Trump και η υποτιθέμενη λατρεία της προσωπικότητάς του σβήσουν μέσα στη νύχτα. Ποτέ όμως δεν κατάλαβαν ότι ο Τραμπ ήταν ένα δοχείο για εθνικιστικές και λαϊκιστικές ιδέες που σιγόβραζαν εδώ και χρόνια. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Quinnipiac δείχνει ότι η πολιτική προηγείται πλέον της προσωπικότητας: περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι θέλουν ο νικητής των προκριματικών του 2024 να ευθυγραμμιστεί με τον Τραμπ στα θέματα, παρά θέλουν ο Τραμπ να θέσει ξανά υποψηφιότητα.

Ο DeSantis είναι Τραμπικός στην πολιτική: αντι-καθεστωτικός, σκληρός στη μετανάστευση, κατά των μονοπωλίων της Μεγάλης Τεχνολογίας και της λογοκρισίας, πρόθυμος να πολεμήσει πολιτιστικούς πολέμους, υπέρ των εργαζομένων, σκεπτικιστής του πολέμου – “Πρώτα η Αμερική” χωρίς τα βαρίδια. Είναι  αστείος, αλλά πιο εύπεπτος και λιγότερο μικροπρεπής ή προσβλητικός από τον Τραμπ. Οι Ρεπουμπλικάνοι της Φλόριντα μου λένε ότι δεν είναι “φυσικός πολιτικός”. Διατηρεί έναν στενό κύκλο φίλων και συμβούλων, κατανοεί σε βάθος την πολιτική και το δίκαιο (σπάνια περίπτωση που το πτυχίο νομικής του Χάρβαρντ αξιοποιείται) και δεν ενοχλείται από τις μη κολακευτικές απεικονίσεις από τα μέσα ενημέρωσης και τους πολιτικούς αντιπάλους.

Ο Τραμπ έθεσε σε μειονεκτική θέση τον εαυτό του λόγω της ανικανότητάς του να περιβάλλεται από καλούς ανθρώπους. Οι επιτελείς του ήταν είτε ανίκανοι είτε εργάζονταν εναντίον της ατζέντας του σε κάθε στροφή. Ο DeSantis διατηρεί αυστηρό έλεγχο του σκάφους του. Έχει υψηλά πρότυπα και, ως εκ τούτου, υψηλό κύκλο εργασιών, αλλά κατανοεί την πολιτική και τον νόμο – και διοικεί μια αποτελεσματική ομάδα και μια διοίκηση που δεν αφήνει διαρροές. ‘Οι άνθρωποί του θα σας κάνουν παρία αν είστε άπιστοι στον DeSantis’, λέει ο σχολιαστής της Φλόριντα John Cardillo. ‘Στον κόσμο του Τραμπ ήταν το άλλο άκρο. Γινόσουν παρίας μόνο αν ήσουν πιστός στον Τραμπ’.

Ο DeSantis ακολουθεί παρόμοια προσέγγιση στα μέσα ενημέρωσης: επιβράβευσε τους φίλους σου και τιμώρησε τους εχθρούς σου. Οι δημοσιογράφοι που του φέρονται δίκαια αποκτούν πρόσβαση και αποκλειστικότητες. Οι δηλητηριώδεις και προκατειλημμένοι παγώνουν και ταπεινώνονται δημόσια. Όταν το “60 Minutes” συνέδεσε αμφίβολα τη συνεργασία της Φλόριντα με την Publix για την ανάπτυξη των εμβολίων με τη δωρεά 100.000 δολαρίων της αλυσίδας παντοπωλείων στην εκστρατεία του DeSantis, ο DeSantis κατάφερε να βάλει σχεδόν κάθε κύριο που εμπλέκεται στην ιστορία να μιλήσει υπέρ του, συμπεριλαμβανομένων των Δημοκρατικών.

“Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσει κανείς τον Ron DeSantis – ο οποίος ήρθε από το πουθενά για πολλούς Αμερικανούς εκτός Φλόριντα – είναι να γνωρίζει ότι ήταν παλιός ακροατής του Rush Limbaugh”, λέει ο David Reaboi, σύμβουλος πολιτικής επικοινωνίας που ζει στο Μαϊάμι Μπιτς. ‘Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο κυβερνήτης έχει βρεθεί στην αιχμή των πραγμάτων που ενδιαφέρουν τους συντηρητικούς, όπως η λογοκρισία των Big Tech, το ζήτημα των τρανς ή η κριτική θεωρία της φυλής. Οι συντηρητικοί έχουν πραγματικά την αίσθηση ότι ο DeSantis είναι “ένας από εμάς”, επειδή είναι”.

Η Κρίστι Νόεμ, κυβερνήτης της Νότιας Ντακότα, πίστευε ότι θα διατηρούσε την αφοσίωση της εκλογικής της βάσης αφού αρνήθηκε να εφαρμόσει μια εντολή μάσκας. Αλλά αυτή η καλή θέληση εξαφανίστηκε όταν άσκησε βέτο σε νομοσχέδιο που απαγόρευε στους βιολογικούς άνδρες να αγωνίζονται σε γυναικεία αθλήματα. Ο DeSantis υπέγραψε ένα παρόμοιο νομοσχέδιο στη Φλόριντα και στη συνέχεια τα έβαλε με τη Μεγάλη Τεχνολογία, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και τις εταιρείες κρουαζιέρας που ήθελαν να απαιτούν διαβατήρια εμβολίων για τους επιβάτες.

Οι επικριτές του DeSantis ισχυρίζονται ότι οι νομοθετικές του νίκες είναι απλώς επιτελεστικές και θα καταπέσουν από τα δικαστήρια. Άλλοι ανησυχούν ότι αναζητά πολιτειακές λύσεις σε ομοσπονδιακά προβλήματα. Ο DeSantis επιμένει ότι δεν θα υπογράψει “συμβολικά” μέτρα, διότι δεν θα είχε “κανένα νόημα”. Όταν τον ρώτησα για πιθανές αγωγές σε απάντηση στο νομοσχέδιο του που επιβάλλει πρόστιμο στις μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις για την αποπροσανατολισμό πολιτικών υποψηφίων, είχε έτοιμη μια συνεκτική νομική υπεράσπιση.

Ο John Cardillo πιστεύει ότι ο DeSantis είναι ένας “λαμπρός” διαμορφωτής πολιτικής που καταλαβαίνει πώς να χρησιμοποιεί το νόμο προς όφελός του. ‘Αυτό που κάνει στη Φλόριντα είναι ο μακρόκοσμος αυτού που έκανε ο Τζουλιάνι στη Νέα Υόρκη. Ο DeSantis καταλαβαίνει πραγματικά πώς να κάνει το νόμο να λειτουργεί για να προωθήσει μια συντηρητική ατζέντα. Είναι κάτι που οι Δημοκρατικοί κάνουν συνεχώς και νομίζω ότι είναι κάτι που ο DeSantis έχει εσωτερικεύσει”.

Η επιτυχία του DeSantis δεν είναι τυχαία. Είναι σε ιδανική θέση για να γίνει ο επόμενος ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Το μόνο ερώτημα τώρα είναι αν ο Τραμπ θα κάνει στην άκρη και θα παραδώσει τα ηνία στον DeSantis.

«Ο Τραμπ ήταν μια μεταμορφωτική φιγούρα για τη χώρα, αλλά είχε σοβαρούς περιορισμούς – είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι οι μεγαλύτερες αδυναμίες του Τραμπ είναι ακριβώς τα δυνατά σημεία του DeSantis’, παρατηρεί ο Reaboi. ‘Όταν το τείχος έχει σπάσει, δεν μένουν πολλά πράγματα να κάνει κάποιος σαν τον Τραμπ. Ελπίζω ο Τραμπ να συνειδητοποιήσει ότι κατάφερε να συνεισφέρει κάτι με πραγματική, μετασχηματιστική αξία – και να επιτρέψει στον DeSantis να κάνει τον επόμενο γύρο».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

  1. Από τη στιγμή που γνωρίζει να χειρίζεται τον νόμο υπέρ του, να δίνει στους πολίτες αυτό που πραγματικά επιθυμούν (βλ. χειρισμό πανδημίας με μάσκες και περιορισμούς),να έχει συνεργάτες υψηλών προδιαγραφών, να μην είναι προσβλητικός και να διαθέτει ανωτάτη ακαδημαϊκή μόρφωση, πιστεύω ότι έχει ανώτερα προσόντα από τον Τραμπ για τη θέση του Προέδρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις