Πρόβλεψη σοκ και... δέος από Rogers (συνεργάτης Soros): Η χειρότερη κρίση στην Ιστορία – Oι ΗΠΑ θα μας πάρουν μαζί τους στον πάτο

Πρόβλεψη σοκ και... δέος από Rogers (συνεργάτης Soros): Η χειρότερη κρίση στην Ιστορία – Oι ΗΠΑ θα μας πάρουν μαζί τους στον πάτο 

 Ολοένα και πιο κοντά

στο ενδεχόμενο μιας εξαιρετικά βαθιάς ύφεσης, δηλαδή μιας ύφεσης που θα οδηγήσει τους επενδυτές να αναζητήσουν πολύτιμα μέταλλα, πλησιάζει η αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με τον βετεράνο επενδυτή και δισεκατομμυριούχο Jim Rogers.
Όπως αναφέρει ο πρώην συνεργάτης του Soros και νυν πρόεδρος της Beeland Interests Inc, η ιστορία δείχνει ότι πλησιάζουμε σε μια ύφεση, «αλλά δεν ξέρω πότε.
Ξέρω ότι θα υπάρξει ξανά ύφεση και ξέρω ότι θα είναι εξαιρετικά άσχημη».
Όπως εκτιμά, η Αμερική δεν είχε ποτέ στο παρελθόν τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ύφεση.
Η ύφεση έχει καθυστερήσει και αυτό θα δημιουργήσει περισσότερα οικονομικά προβλήματα, επισημαίνει.
Η μεγαλύτερη περίοδος χωρίς ύφεση, με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών, ήταν ένα χρονικό διάστημα περίπου 128 μηνών από το 2009 έως το 2020.
Οι ΗΠΑ βίωσαν μια σύντομη περίοδο ύφεσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 το 2020.
Πριν από αυτή, η «Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση» διήρκεσε από το 2007 έως το 2009.
Ήταν μια από τις μεγαλύτερες και βαθύτερες υφέσεις από τη Μεγάλη Κατάθλιψη της δεκαετίας του 1930.
Στην ήδη δύσκολη κατάσταση ενδέχεται να συμβάλουν ορισμένοι σημαντικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων οι επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές των ΗΠΑ το 2024.
Δεδομένου ότι οι παγκόσμιες αγορές εξαρτώνται από τις συνθήκες της αγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών, ολόκληρη η υφήλιος θα μπορούσε εύκολα να επηρεαστεί από μια ξαφνική μεγάλη αλλαγή.
Σύμφωνα με τον Jim Rogers, η συσσώρευση μετρητών είναι το καλύτερο στοίχημα αυτή τη στιγμή, καθώς η άνοδος του χρέους των ΗΠΑ είναι άνευ προηγουμένου - έχει ήδη ξεπεράσει τα 35 τρισεκατομμύρια δολάρια, με βάση τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
Ο επενδυτής πιστεύει ότι η διατήρηση των μετρητών βοηθά σε δύσκολες περιόδους.
Ωστόσο, παρά τη συσσώρευση μετρητών, δεν έχει τη διάθεση να τα χρησιμοποιήσει αυτή τη στιγμή, καθώς θα προτιμούσε να περιμένει και να παρακολουθήσει τις συνθήκες της αγοράς, προτού προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Ο χρυσός, το ασήμι και το πετρέλαιο δίνουν υποσχέσεις

Όταν η οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ο χρυσός και το ασήμι τα πάνε καλά, όπως και τα εμπορεύματα, λέει ο Rogers, ο οποίος εδρεύει στη Σιγκαπούρη.
Όταν υπάρχουν οικονομικά ζητήματα, τυπώνεται χρήμα, αυξάνεται ο πληθωρισμός και οι πολίτες αναζητούν επενδυτικό καταφύγιο...
«Τα εμπορεύματα διατηρούν συνήθως την αξία τους όταν υπάρχει πολύς πληθωρισμός και τυπώνεται χρήμα».
Ο χρυσός και το ασήμι, ειδικότερα, «ήταν πάντα ασφαλή καταφύγια σε περιόδους οικονομικής αναταραχής» είπε ο Rogers.
«Έτσι θα έλεγα ότι ο χρυσός και το ασήμι θα τα πάνε καλά.
Ο χρυσός πάει ήδη καλά. Το ασήμι δεν τα πάει άσχημα», είπε.
Σημειωτέον, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στον χρυσό είδαν το πιο ενεργό συμβόλαιό τους, αυτό του Δεκεμβρίου, να κλείνει την Τρίτη 23/10 σε ιστορικό υψηλό, και συγκεκριμένα στα 2.759,80 δολ. ανά ουγγιά, αλλά και την Τετάρτη 24/10 στα 2.772,60 δολάρια.
Το ασήμι, εν τω μεταξύ, διακανονίστηκε στην υψηλότερη τιμή του εδώ και 12 χρόνια την Τρίτη, με το συμβόλαιο του Δεκεμβρίου να κλείνει στα 35,04 δολάρια η ουγγιά. Το προηγούμενο ιστορικό υψηλό στο ασήμι ήταν στα 48,70 δολ. στις 17 Ιανουαρίου 1980.
«Αν έχουμε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και περισσότερη εκτύπωση χρήματος και περισσότερο πληθωρισμό, τότε…το ασήμι και ο χρυσός θα είναι ένα μέρος για να κρυφτούμε ξανά», είπε ο Rogers.
«Αν αγοράζατε κάτι σήμερα, πιθανότατα θα αγοράζατε ασήμι και χρυσό».
Η αγορά εμπορευμάτων είναι ένα «θαυμάσιο πράγμα στο οποίο μπορείς να επενδύσεις αν έχεις τη γνώση και τον χρόνο να κάνεις έρευνά», σημείωσε.
Εν τω μεταξύ, δεδομένης της έντασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, η ανησυχία για τις παγκόσμιες προμήθειες από την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή έχουν αυξηθεί, γεγονός το οποίο μπορεί να ανοίξει παράθυρο ευκαιριών στον τομέα των εμπορευμάτων.
«Αν έρχεται περισσότερος πόλεμος, θα πρέπει να έχετε λίγο πετρέλαιο», είπε ο Rogers, σημειώνοντας ότι «στην πραγματικότητα δεν αγοράζει πετρέλαιο αυτή τη στιγμή, αλλά ελπίζει ότι εάν πέσουν οι τιμές του πετρελαίου, θα μπορέσει να αγοράσει».
Το αμερικανικό West Texas Intermediate παραδόσεως Δεκεμβρίου την Τετάρτη 24/10 έκλεισα στα 70,77 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
«Η αγορά πετρελαίου δεν έχει τελειώσει», είπε ο Rogers, σε αντίθεση με τις προσδοκίες ότι η ζήτηση θα μειωθεί σταδιακά, εν μέρει, λόγω της αύξησης της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων και των πολιτικών για το κλίμα.
«Σας διαβεβαιώνω ότι ο κόσμος χρειάζεται πετρέλαιο. Οι προμήθειες πετρελαίου συνεχίζουν να μειώνονται».

Ο παράγοντας Κίνα

Οι ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές για την οικονομία της Κίνας συνέβαλαν στην αποδυνάμωση των προοπτικών ζήτησης για την αγορά εμπορευμάτων, αλλά ο Rogers δεν ανησυχεί.
Η Κίνα έχει μια γιγαντιαία οικονομία και προσπαθεί να κάνει την οικονομία της ισχυρότερη, είπε.
Υπάρχουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι εκεί και αυτό «σημαίνει μεγαλύτερη ζήτηση για πολλά εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου».
Αυτό το κράτος έχει κάνει βήματα για να τονώσει την οικονομία του, με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να μειώνει το βασικό επιτόκιο δανεισμού της.
Ο Οικονομικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Pierre-Olivier Gourinchas είπε ότι τα μέτρα τόνωσης της Κίνας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκούν για να ενισχύσουν την ανάπτυξη με ουσιαστικά ουσιαστικό τρόπο.
Ο Rogers είπε ότι κατέχει κινεζικές μετοχές αλλά δεν έχει αγοράσει πρόσφατα. «Σίγουρα θα το έκανα αν συναντούσα κάτι.
Ελπίζω να είμαι αρκετά έξυπνος για να αγοράσω περισσότερες μετοχές στην Κίνα» υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

Αγορές

Παράλληλα, ο Rogers προειδοποίησε ότι το χρηματιστήριο των ΗΠΑ δείχνει όλα τα σημάδια ενός γερασμένου ταύρου και ότι προσδοκά μια bear market.
Οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ άγγιξαν ιστορικά υψηλά τον Οκτώβριο, αλλά δέχθηκαν πιέσεις την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν.
Αυτή την εβδομάδα, ο Rogers είπε στο MarketWatch ότι πολλές αγορές φτάνουν σε ιστορικά υψηλά ή βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά– και δεν του αρέσει να αγοράζει πράγματα σε ακραίες αποτιμήσεις.
Η βασική του επενδυτική στρατηγική είναι «αγοράζω χαμηλά και πουλάω ψηλά».
Αλλά οι περισσότερες αγορές ήταν εξαιρετικά ισχυρές, είπε ο Rogers.
«Αυτό θυμίζει ελάχιστες περιόδους στην ιστορία όπου όλα ήταν δυνατά.
Αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια, κάτι που με ανησυχεί. Αν όλοι βγάζουν χρήματα, ανησυχώ».
Όταν ρωτήθηκε πώς μπορούν να προστατεύσουν τα χρήματά τους οι επενδυτές σε ένα περιβάλλον επίμονης ανόδου, απάντησε: «Έχω μετρητά. Έχω μετρητά σε δολάρια».
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, κατέχει δολάρια ΗΠΑ, αντί για άλλο νόμισμα επειδή «όταν υπάρχει αναταραχή, οι άνθρωποι αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το δολάριο είναι ασφαλές καταφύγιο». Ωστόσο, «δεν είναι», σημείωσε.
Για ιστορικούς λόγους, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ένα ασφαλές καταφύγιο, οπότε ο Rogers αναμένει ότι θα ανέβει σε αξία στην επόμενη σοβαρή αναταραχή. Εάν συμβεί αυτό, θα πουλήσει».
Εν τω μεταξύ, αναζητά άλλο νόμισμα για να «συμπληρώσει το δολάριο».
Οι ΗΠΑ κάνουν το ίδιο πράγμα που έκανε η Βρετανία πριν από περίπου έναν αιώνα, είπε.
Η Βρετανία ήταν κάποτε η Νο. 1 χώρα στον κόσμο και η στερλίνα ήταν το παγκόσμιο νόμισμα, αλλά χρεοκόπησε επειδή συνέχιζε να δημιουργεί χρέος, είπε.
«Έτσι, ψάχνω κάτι άλλο, κάποιο ανταγωνιστικό νόμισμα έναντι του δολαρίου, είπε ο Rogers. «Δεν ξέρω τι ακόμα», αλλά πρέπει να είναι κάτι εμπορεύσιμο, υποστήριξε, προσθέτοντας ότι το κινεζικό νόμισμα θα ήταν ψηλά στη λίστα του, αλλά δεν είναι μετατρέψιμο και δεν είναι ελεύθερα εμπορεύσιμο.
















ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις