BRICS+: Δημιουργία νέου συστήματος πληρωμών, οίκων αξιολόγησης, εναλλακτικού ΔΝΤ, συστήματος αντασφάλισης

 


Στις 22-24 Οκτωβρίου

διεξάγεται η 16η σύνοδος της ομάδας χωρών BRICS+, όπου στην ατζέντα της περιλαμβάνεται η δημιουργία των απαραίτητων θεσμών για την κατασκευή ενός ξεχωριστού και ανεξάρτητου οικονομικού συστήματος από αυτό της Δύσης!

Θα συζητηθούν και θα παρθούν αποφάσεις για τις διασυνοριακές πληρωμές, τους διακανονισμούς, την αντασφάλιση, νέους οίκους αξιολόγησης, εναλλακτικό ΔΝΤ και το εμπόριο σιτηρών.

Οι BRICS+ επιδιώκουν την σύσταση ενός διεθνούς συστήματος πληρωμών που θα επιτρέπει στα μέλη της να παρακάμπτουν τις δυτικές κυρώσεις και να μην μπορούν να εκβιαστούν από τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες δυτικές χώρες επειδή δεν θα τους είναι αρεστή η εξωτερική τους πολιτική.

Διασυνοριακές πληρωμές

Η Ρωσία επιδιώκει την δημιουργία ενός εναλλακτικού συστήματος πληρωμών σε εθνικά νομίσματα των BRICS, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα νέο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων που θα αντικαταστήσει το SWIFT και ένα δίκτυο εθνικών εμπορικών τραπεζών που θα συνδέονται μεταξύ τους μέσω των κεντρικών τραπεζών των BRICS, καταργώντας την ανάγκη ανταλλαγής τοπικών νομισμάτων μέσω του δολαρίου των ΗΠΑ, το οποίο μέχρι αυτή τη στιγμή είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα (Αν και η χρήση του μειώνεται συνεχώς).

Το σύστημα θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία blockchain για την αποθήκευση και τη μεταφορά ψηφιακών tokens, υποστηριζόμενων από εθνικά νομίσματα, ώστε να είναι πιο ασφαλές και να μειώνει τις το κόστος των συναλλαγών.

Στόχος είναι να διατηρηθούν ομαλά οι εμπορικές ροές μεταξύ των χωρών μελών, ακόμη και αν ένα ή περισσότερα μέλη δεν έχουν πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Με λίγα λόγια οι οικονομίες τους θα λειτουργούν κανονικά ακόμα και αν έχουν υποστεί τις βαρύτερες δυτικές κυρώσεις.

Αυτό από μόνο του είναι κάτι που θα κάνει τους αξιωματούχους της Ουάσινγκτον να βγάζουν «καπνούς από τ’ αυτιά».

Μέχρι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο όπλο των Αμερικανών ήταν το δολάριο.

Το οποίο στην πραγματικότητα δεν είναι απλώς νόμισμα αλλά ένα προϊόν.

Διακανονισμός

Ένας διεθνής θεσμός διακανονισμών που, σύμφωνα με τη Ρωσία, θα ενισχύσει το διασυνοριακό εμπόριο τίτλων όλων των χωρών. Η ιδέα είναι να επιτραπεί σε όλα τα μέλη να διατηρήσουν πλήρη πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές των BRICS, ακόμη και αν αποκοπούν από το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία συνέχεια των διασυνοριακών πληρωμών.

Αντασφάλιση

Προτείνεται η ίδρυση μιας αντασφαλιστικής εταιρείας των BRICS, η οποία θα επιτρέπει την απρόσκοπτη αποστολή αγαθών και βασικών εμπορευμάτων μεταξύ των μελών σε περίπτωση που οι δυτικές αντασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες κυριαρχούν στο διεθνές εμπόριο, αρνηθούν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους.

Το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη Ρωσία, καθώς οι δυτικές χώρες έχουν εφαρμόσει από το 2022 ανώτατο όριο τιμών στο πετρέλαιό της, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε δυτικές ναυτιλιακές και ασφαλιστικές υπηρεσίες εάν το πετρέλαιο πωλείται σε τιμή άνω των 60 δολαρίων το βαρέλι.

Εάν λοιπόν δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό σύστημα αντασφάλισης η Ρωσία θα μπορεί να πουλάει και πάλι το πετρέλαιο της στις τιμές της αγοράς.

Η εναλλακτική του ΔΝΤ

Ρώσοι, Κινέζοι και οι υπόλοιπες χώρες του οργανισμού, επιδιώκουν την δημιουργία μίας εναλλακτικής λύσης στη χρηματοδότηση έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), καθώς η Δύση το χρησιμοποιεί ως μέσο χειραγώγησης και υποδούλωσης χωρών που τόλμησαν να ασκήσουν ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.

Μία κλασσική περίπτωση είναι η Ελλάδα την οποία αφού φρόντισαν να την χρεοκοπήσουν στη συνέχεια την έριξαν στα δόντια το ΔΝΤ και των δανειστών με αποτέλεσμα η χώρα να είναι υποδουλωμένη για τα επόμενα 100 χρόνια.

Σιτηρά

Η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία μιας πλατφόρμας διαπραγμάτευσης για τα σιτηρά και άλλα σημαντικά εμπορεύματα, με έναν σχετικό οργανισμό τιμολόγησης που θα παρέχει δεδομένα τιμών και αναλύσεις αγοράς.

Επί του παρόντος, οι διεθνείς τιμές για τα κύρια εμπορεύματα καθορίζονται στα δυτικά χρηματιστήρια.

Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί η επάρκεια τροφής σε όλες τις χώρες μέλη του οργανισμού.

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν η πείνα χρησιμοποιήθηκε ως όπλο για τον έλεγχο ολόκληρων κρατών και για την εξαγορά των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών και πόρων με ελάχιστα χρήματα.

Αρκεί κάποιος να δει πόσο φθηνά αγοράζει είδηση πετρέλαιο, χρυσό, ασήμι, διαμάντια κ.α. από τις αφρικανικές χώρες.

Κάτι το οποίο έχει αρχίσει να αλλάζει με την αυξανόμενη παρουσία της Ρωσίας και της Κίνας στην «μαύρη» ήπειρο.

Οίκοι αξιολόγησης

Καλύτερη επικοινωνία και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών μελών, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την εξάλειψη της ανθρώπινης προκατάληψης.

Το μέτρο αυτό θα θωρακίσει τις αγορές των BRICS από την αποχώρηση των δυτικών οίκων αξιολόγησης.

Είναι γνωστό πως οι οίκοι αξιολόγησης εξυπηρετούν γεωπολιτικά συμφέροντα. Με απλά λόγια μία χώρα που εξυπηρετεί την πολιτική των ΗΠΑ θα έχει θετικές εκτιμήσεις ενώ μία χώρα που επιχειρεί να ακολουθήσει δική της πολιτική θα έχει αρνητικές με αποτέλεσμα να προκληθεί καταβαράθρωση της οικονομίας της.

Η ομάδα των BRICS θα δημιουργήσει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια χάρη στο μέγεθός της και τη σχετικά γρήγορη ανάπτυξή της σε σύγκριση με εκείνη των ανεπτυγμένων δυτικών χωρών, δήλωσε την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σημειώνεται ότι τα BRICS περιλαμβάνουν την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική και αναμένεται να ενταχθούν και άλλες χώρες.

«Οι χώρες της ένωσής μας είναι ουσιαστικά οι κινητήριοι μοχλοί της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Στο ορατό μέλλον, οι χώρες BRICS θα δημιουργήσουν την κύρια αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ», δήλωσε ο Πούτιν σε αξιωματούχους και επιχειρηματίες σε επιχειρηματικό φόρουμ των BRICS στη Μόσχα.

«Η οικονομική ανάπτυξη των μελών των BRICS θα εξαρτάται όλο και λιγότερο από την εξωτερική επιρροή ή παρέμβαση. Πρόκειται ουσιαστικά για οικονομική κυριαρχία», πρόσθεσε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις