Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατηγορείται για συνενοχή στα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στο ΔΠΔ

 

Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Γενεύης (GIPRI)

κατηγόρησε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Η καταγγελία κατατέθηκε από το GIPRI κατά του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) στις 22 Μαΐου.

Η καταγγελία, που υποστηρίζεται από διάφορες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξέχοντες μελετητές και ειδικούς στο διεθνές ποινικό δίκαιο, προτρέπει τον εισαγγελέα του ΔΠΔ να ξεκινήσει έρευνες με βάση τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν κατά της φον ντερ Λάιεν.

«Υπάρχουν εύλογοι λόγοι να πιστεύουμε ότι η άνευ όρων υποστήριξη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ισραήλ –στρατιωτική, οικονομική, διπλωματική και πολιτική– επέτρεψε τα εγκλήματα πολέμου και τη συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Γάζα», ανέφερε η καταγγελία.

Ένας πρώην ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, ο Alfred de Zayas, δημοσίευσε μια προσωπική δήλωση τονίζοντας ότι η von der Leyen, υπό την ιδιότητά της ως προέδρου της Επιτροπής, είχε αποτελεσματικό ρόλο στην πρόσβαση στη στρατιωτική υποστήριξη που παρείχε η Ευρωπαϊκή Ένωση στον ισραηλινό στρατό.

Δήλωσε ότι η φον ντερ Λάιεν δεν επέβαλε οικονομικές και στρατιωτικές κυρώσεις στο Ισραήλ και έκανε πολλές δηλώσεις που περιείχαν πληροφορίες σχετικά με την παροχή διπλωματικής υποστήριξης στο Ισραήλ.

Η Von der Leyen δέχεται κριτική για την υιοθέτηση μιας «ακραίας φιλο-ισραηλινής θέσης» και την άνευ όρων υποστήριξή της στο Ισραήλ από τον Οκτώβριο του 2023.

Πραγματοποίησε επίσκεψη αλληλεγγύης στο Ισραήλ έξι ημέρες αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε τις βίαιες επιθέσεις του στη Γάζα και εξέφρασε την άνευ όρων υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τελ Αβίβ. Κατά τις επαφές της με Ισραηλινούς αξιωματούχους, η φον ντερ Λάιεν δεν αναφέρθηκε στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα λόγω της στόχευσης αμάχων και υποδομών.

Στις 20 Οκτωβρίου, το προσωπικό της ΕΕ έγραψε μια κοινή επιστολή καλώντας τη φον ντερ Λάιεν να ζητήσει κατάπαυση του πυρός και να προστατεύσει τις ζωές των αμάχων αντί να υποστηρίξει άνευ όρων το Ισραήλ.

Τον Φεβρουάριο, ο αξιωματούχος εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell δήλωσε: «Με την επίσκεψή της στο Ισραήλ στα τέλη του 2023, η von der Leyen εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό της όσον αφορά τη διεθνή πολιτική και άφησε τεράστιο γεωπολιτικό κόστος για την Ευρώπη».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις