Αξιωματούχοι του Κογκρέσου για Τ.Μπάιντεν: «Τραυλίζει και δεν καταλαβαίνουμε τι λέει – Ξεχνάει όσα έχουν ειπωθεί»

 Αξιωματούχοι του Κογκρέσου για Τ.Μπάιντεν: «Τραυλίζει και δεν καταλαβαίνουμε τι λέει – Ξεχνάει όσα έχουν ειπωθεί»

Η πνευματική διαύγεια

του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι και πάλι στο προσκήνιο, με δεκάδες αξιωματούχους να κάνουν λόγο για άμεσα εμφανή γνωστική έκπτωσή του, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι τραυλίζει και δεν μπορούν να καταλάβουν τι λέει.

Νέο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Wall Street Journal φέρνει στο φως συγκλονιστικές αναφορές για τη διανοητική επάρκεια του σε συναντήσεις, πίσω από κλειστές πόρτες, με δεκάδες Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, στελέχη και μέλη του Κογκρέσου, να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την εικόνα του.

Πολλοί περιέγραψαν έναν άνθρωπο που μιλάει τόσο αργά κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, σε σημείο που οι συμμετέχοντες δυσκολεύονται να τον καταλάβουν. Άλλοι ανέφεραν πως η συμπεριφορά του και η αντίληψη του για καίρια θέματα πολιτικής διέφεραν από μέρα σε μέρα και συχνά βασιζόταν σε σημειώσεις και τους βοηθούς του για να πάρει θέση κατά τη διάρκεια των διασκέψεων.

«Είναι άβολο… Θα πω μόνο αυτό» – «Μιλούν οι συνεργάτες του για λογαριασμό του»

«Θα πω μόνο πως δεν γίνεται να είσαι παρόν και να μη νιώθεις άβολα» με την κατάστασή του, είπε στη Wall Street Journal στέλεχος που συναντήθηκε με τον Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια των κρίσιμων διαπραγματεύσεων σχετικά με την έγκριση του Κογκρέσου για το οικονομικό πακέτο υποστήριξης της Ουκρανίας, τον περασμένο Ιανουάριο.

Άλλοι συμμετέχοντες στις συσκέψεις, ανέφεραν πως χρειάστηκε περίπου 10 λεπτά από την είσοδο του στην αίθουσα για να ξεκινήσει η συνάντηση. Και όταν το έκανε, υπογράμμισαν, χρησιμοποίησε μια σειρά από κάρτες με σημειώσεις για τα πιο προφανή σημεία, με τα οποία όλοι συμφωνούσαν, ενώ οι συμμετέχοντες μετά βίας τον άκουγαν.

«Σε μεγάλο μέρος της συζήτησης δεν συμμετείχε», ανέφεραν αρκετές πηγές, που μίλησαν στη Wall Street Journal. Σημείωσαν μάλιστα πως ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τους συνεργάτες του να απαντήσουν σε αρκετές από τις ερωτήσεις που τέθηκαν στον ίδιο.

«Μόνο με σημειώσεις μπορεί να μιλήσει. Ξεχνάει όσα έχουν ήδη ειπωθεί»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον Φεβρουάριο όταν ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Μάικ Τζόνσον, εξέφρασε στον Τζο Μπάιντεν την ανησυχία του για την πολιτική εξαγωγής υγρού φυσικού αερίου και τον κίνδυνο αυτή να ωφελεί τη Ρωσία, ο Πρόεδρος φάνηκε να μην γνωρίζει καν πως η εν λόγω πολιτική ήταν ήδη σε ισχύ. Ισχυρίστηκε ψευδώς πως πρόκειται «μόνο για μια μελέτη». Σύμφωνα με άτομα που ήταν παρόντα στις συζητήσεις, η παρουσία του Μπάιντεν «απογοήτευσε» τον Τζόνσον.

 

Εξαιρετικά ανησυχητική

ήταν και η εικόνα του κατά τη διάρκεια των τεταμένων διαπραγματεύσεων για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ, τον περασμένο Μάιο, υπενθύμισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Κέβιν ΜακΚάρθι.

Τραύλιζε, μουρμούριζε και αδυνατούσε να συμμετάσχει και να οργανώσει τη συζήτηση, ενώ οι θέσεις του άλλαζαν ημέρα με την ημέρα. «Είχε πάντα κάρτες» μαζί του, ανέφερε ο ΜακΚάρθι, επισημαίνοντας την εξάρτησή του από σημειώσεις. «Δεν μπορεί να συζητήσει και να διαπραγματευτεί χωρίς αυτές. Συναντιόμουν συχνά μαζί του, όταν ήταν αντιπρόεδρος. Πήγαινα ακόμη και στο σπίτι του. Δεν είναι το ίδιο άτομο», τόνισε.

Στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων, όταν οι βουλευτές που είχαν οριστεί από τον ΜακΚάρθι ως εκπρόσωποι στη συναντήσεις ζήτησαν από τον Μπάιντεν να συζητήσουν κάποιες επιμέρους λεπτομέρειες του σχεδίου για το ανώτατο όριο του χρέους, η στάση του Τζο Μπάιντεν ήταν και πάλι απογοητευτική, όπως αναφέρουν. Αρκέστηκε σε γενικές απαντήσεις και διαρκώς εξέφραζε «αισιοδοξία για την επίλυση των πραγμάτων».

Επαναλάμβανε μόνιμα όσα είχαν ήδη συμφωνηθεί και ήταν γνωστά από καιρό, δήλωσε ο ΜακΚάρθι στη Wall Street Journal σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο τελικό στάδιο, δείχνοντας σαν να έχει ξεχάσει πόσο έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις και ότι οι δύο πλευρές βρίσκονταν στη φάση ολοκλήρωσης μιας συμφωνίας. «Φάνηκε μάλιστα να σοκαρίστηκε, όταν κάποια στιγμή αντέδρασα και του είπε: “Όχι κύριε Πρόεδρε. Φτάνει. Έχουμε μιλήσει για αυτό σε προηγούμενες συναντήσεις. Τελειώσαμε με αυτό».

«Ο πρόεδρος έχει απόλυτη διαύγεια» λέει ο Λευκός Οίκος

Ανώτερος συνεργάτης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ανέφεραν στη New York Post πως τα όσα φέρνει στο φως η Wall Street Journal ήταν και ο λόγος για τον οποίο το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να δημοσιοποιήσεις την κατάθεση του Τζο Μπάιντεν στον πρώην ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Χουρ, η οποία είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της έρευνας για τη χρήση απόρρητων εγγράφων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου απέρριψαν τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα για την πνευματική έκπτωση του Τζο Μπάιντεν. «Οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου, οι ξένοι ηγέτες και ειδικοί σε θέματα ασφαλείας, χωρίς κομματική ταυτότητα, έχουν καταστήσει σαφές ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει πνευματική διαύγεια και είναι ένας αποτελεσματικός ηγέτης με βαρύ ιστορικό νομοθετικών επιτευγμάτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος Άντριου Μπέιτς.

«Τώρα, το 2024, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής προβάλλουν ψευδείς ισχυρισμούς ως πολιτική τακτική που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις που έκαναν οι ίδιοι και οι συνάδελφοί τους», ισχυρίστηκε, υποστηρίζοντας πως οι αποκαλύψεις είναι μέρος της προεκλογικής στρατηγικής των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Σημειώνεται πως ο Τζο Μπάιντεν, ήδη ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, εάν επανεκλεγεί, θα είναι 86 ετών στο τέλος της επόμενης θητείας του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις