Τα αεροδρόμια των ΗΠΑ έχουν κληθεί να προετοιμαστούν για τις «τρεις μέρες σκότους»

 

Την παραμονή της έκλειψης ηλίου

στις 8 Απριλίου, όλα τα μέσα ενημέρωσης συμμετείχαν στην κάλυψη του αστρονομικού γεγονότος – ακόμη και οι εφημερίδες, που συζητούν κυρίως τη ζωή των αστέρων του κινηματογράφου. Ωστόσο, οι θεωρητικοί συνωμοσίας ήταν πολύ ανήσυχοι που η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ ενεπλάκη επίσης στο θέμα:

Στις 8 Απριλίου 2024, μια ολική έκλειψη Ηλίου γνωστή ως Μεγάλη Βορειοαμερικανική Έκλειψη θα ακολουθήσει ένα στενό μονοπάτι από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά σε δεκατρείς πολιτείες των ΗΠΑ. Η έκλειψη θα διασχίσει τη Βόρεια Αμερική, περνώντας πάνω από το Μεξικό, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Μια ολική έκλειψη Ηλίου θα ξεκινήσει πάνω από τον Νότιο Ειρηνικό. Η διαδρομή της έκλειψης θα επηρεάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου στις 18:30–19:40 UTC.




Σκοπός αυτής της ειδοποίησης είναι να ενημερώσει τους αεροπόρους για πιθανές επιπτώσεις στην εναέρια κυκλοφορία και στα αεροδρόμια κατά μήκος της διαδρομής της έκλειψης μεταξύ 7 Απριλίου 2024, 10:00 UTC και 10 Απριλίου 2024, 04:00 UTC .

Το αεροσκάφος πρέπει να είναι προετοιμασμένο για πιθανές αεροπορικές καθυστερήσεις, εκτροπές ή/και αναμενόμενη ώρα αναχώρησης (EDCT) που μπορεί να εκδοθεί για όλες τις εγχώριες αφίξεις και αναχωρήσεις. Είναι δυνατές πρωτοβουλίες διαχείρισης της κυκλοφορίας. Για να βοηθηθούν οι FBO με τη στάθμευση των αεροσκαφών και να μειωθεί η συμφόρηση, τα αεροσκάφη που αναχωρούν από αεροδρόμια κατά μήκος της διαδρομής της έκλειψης ενθαρρύνονται έντονα να συντονίζουν τις ώρες αναχώρησης όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Τα αεροδρόμια στο μονοπάτι της έκλειψης ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερο όγκο κίνησης από ό,τι συνήθως αναμενόταν. Η κυκλοφορία πρέπει να προβλέπει καθυστερήσεις κατά τις περιόδους αιχμής. Η στάθμευση ενδέχεται να είναι περιορισμένη, ειδικά σε μικρά μη ελεγχόμενα αεροδρόμια. Ενδέχεται να υπάρξει καθυστέρηση στην έκδοση αδειών αναχώρησης. Οι πτήσεις IFR μπορούν επίσης να αναμένουν καθυστερήσεις στην απόκτηση άδειας αέρα εντός 50 ναυτικών μιλίων και στις δύο πλευρές της διαδρομής της έκλειψης.


Οι πρακτικές προσεγγίσεις, οι πτήσεις και οι πτητικές υπηρεσίες σε αεροδρόμια στην πορεία της έκλειψης μπορεί να είναι εξαιρετικά περιορισμένες και πιθανώς απαγορευμένες κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.

Οι αεροπόροι θα πρέπει να ελέγχουν προσεκτικά τα NOTAM για τυχόν ειδικές διαδικασίες/περιορισμούς που ενδέχεται να ισχύουν στα επηρεαζόμενα αεροδρόμια. Συγκεκριμένες διαδικασίες NOTAM ενδέχεται να υπόκεινται σε αναθεώρηση και οι αφίξεις σε ορισμένα αεροδρόμια ενδέχεται να περιοριστούν, επομένως ελέγχετε συχνά τα NOTAM για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τις πιο πρόσφατες πληροφορίες.

Στην αρχαιότητα, οι εκλείψεις ηλίου έπαιζαν αναμφίβολα σημαντικό ρόλο στη ναυσιπλοΐα των Φοινίκων και των Βίκινγκς, αλλά στον 21ο αιώνα, όταν ακόμη και τα αυτοκίνητα οδηγούνται από όργανα και όχι από οδικές πινακίδες, το NOTAM για έκλειψη φαίνεται πολύ περίεργο.

Πώς μπορεί μια έκλειψη να επηρεάσει ηλεκτρικές συσκευές και άλλο εξοπλισμό; Γιατί πρέπει να υπάρχουν καθυστερήσεις στην απογείωση/προσγείωση και στη συντήρηση του αεροσκάφους; Πώς λοιπόν λειτουργούν τα αεροδρόμια τη νύχτα;


Με την πρώτη ματιά, μπορεί να σκεφτείς αύξηση της κίνησης, δηλαδή ότι ένα εκατομμύριο ηλίθιοι θα αγοράσουν ένα εισιτήριο και θα πετάξουν για να δουν την έκλειψη. Ωστόσο, μιλάμε για ηλίθιους, όχι για κρετίνους, αφού μόνο ένας κρετίνος θα πετάξει στο μέρος 5 λεπτά πριν την έκλειψη, ενώ ακόμη και ένας ηλίθιος θα αφήσει τον εαυτό του μια-δυο μέρες για να ταξιδέψει στο ξενοδοχείο, να εγκαταστήσει εξοπλισμό παρατήρησης της έκλειψης , για να επιλέξετε ένα μέρος και ούτω καθεξής. Επιπλέον, τα εισιτήρια δεν αγοράζονται τα τελευταία 5 λεπτά – όλοι όσοι σχεδίαζαν να πετάξουν στην παράσταση κάθονται ήδη στις βαλίτσες τους και όλα τα δεδομένα για πιθανή αύξηση της κίνησης βρίσκονται στα ταμεία.

Τέλος, μια πολύ περίεργη περίοδος περιορισμών 7-10 Απριλίου. Μήπως δεν θα υπάρχει ακριβώς αρκετός ήλιος; Οι συνωμοσιολόγοι σκέφτονται για τρεις μέρες σκοτάδι, οπότε παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις