Η Gazprom σταματά τις αποστολές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του κρίσιμου αγωγού

Τo σχέδιο της Ελλάδας αν ο Πούτιν μάς «κλείσει τη στρόφιγγα» 

Αφού τα ευρωπαϊκά έθνη εισήγαγαν

το περισσότερο φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές χθες τους τελευταίους μήνες , προσπαθώντας να εφοδιάσουν τις προμήθειες καθώς η προθεσμία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν είτε να πληρώσει το φυσικό αέριο σε ρούβλια (ή να κοπεί) ήρθε και παρήλθε , ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom σταμάτησε επίσημα. όλες οι παραδόσεις στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Yamal-Europe, μια κρίσιμη αρτηρία για τον ευρωπαϊκό ενεργειακό εφοδιασμό.
Αντί να ρέουν προς τη Γερμανία και την ΕΕ, οι προμήθειες φυσικού αερίου την Παρασκευή και το Σάββατο άρχισαν να ρέουν προς την αντίθετη κατεύθυνση , σύμφωνα με τον Gascade, τον διαχειριστή του δικτύου.

Αλλά δεν είναι μόνο οι Γερμανοί που πρέπει τώρα να πληρώσουν χωρίς ρωσικό αέριο. Η βρετανική εταιρεία ενέργειας Shell αποκόπτεται από τις ρωσικές προμήθειες ως απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στη Ρωσία, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

"Το Λονδίνο θέλει να είναι ο ηγέτης σε οτιδήποτε είναι αντιρωσικό. Θέλει ακόμη και να είναι μπροστά από την Ουάσιγκτον! Αυτό είναι το κόστος!" περιέγραψε ο Πεσκόφ.

Μέχρι στιγμής, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μόνη χώρα που έχει επιβάλει κυρώσεις στη ρωσική Gazprombank, μέσω της οποίας γίνονται οι πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο. Το μέτρο ουσιαστικά αρνείται στη Βρετανία τη δυνατότητα να πληρώσει για το εμπόρευμα και έχει αναγκάσει την Gazprom να απομακρυνθεί από τον κλάδο πωλήσεων και συναλλαγών. Σύμφωνα με το διάταγμα του Πούτιν ότι το ρωσικό αέριο πληρώνεται σε ρούβλια, η Gazprom έχει δημιουργήσει λογαριασμούς συναλλάγματος για πελάτες όπου τα νομίσματά τους μπορούν να μετατραπούν σε ρούβλια στο χρηματιστήριο της Μόσχας.

Τώρα που ο Πούτιν αυξάνει την πίεση, τα ευρωπαϊκά έθνη έχουν μια δύσκολη επιλογή μπροστά: είτε μπορούν να παίξουν μπάλα και να δείξουν στον κόσμο ότι οι προσπάθειές τους να απαλλαγούν από την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια ήταν ως επί το πλείστον μάταιες. Ή μπορεί να αντιμετωπίσουν μια «καταστροφική» οικονομική κρίση καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτινάσσονται στα ύψη, οδηγώντας σε δελτισμό, μπλακ άουτ και άλλα μέτρα που θα κάνουν την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970 στις ΗΠΑ να μοιάζει με παιδικό παιχνίδι.

 Πριν από δύο ημέρες, οι γερμανικές αρχές, μαζί με τις αντιμονοπωλιακές αρχές στις Βρυξέλλες, έκαναν έρευνα στα κεντρικά γραφεία της Gazprom στη Γερμανία. 

Χθες, η Gazprom διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανια και έκλεισε τον αγωγό Yamal-Europe, ο οποίος είναι σημαντικός για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Γερμανίας.

 Εάν ο αντίπαλος στον οποίο έχεις κηρύξει οικονομικό πόλεμο καλύπτει το 40% των ενεργειακών σου αναγκών, έχεις χάσει τον πόλεμο πριν καν τον πολεμήσεις...!!!. 















ΠΗΓΗ

 

 

 

 

 

 


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις