Όλα οδηγούν στην επισιτιστική κρίση!

 

Με σύμμαχο την κυκλική οικονομία,

την επιστημονική γνώση και τις καινοτόμες τεχνολογίες, το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο EXCEL4MED, στο οποίο συμμετέχει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) φέρνει σε επαφή φορείς από τον ακαδημαϊκό χώρο, τη βιομηχανία τροφίμων, την κοινωνία των πολιτών, την τοπική αυτοδιοίκηση, σε Ελλάδα, Μάλτα και Γαλλία, με σκοπό τη συνεργασία για την παραγωγή καινοτόμων, περισσότερο θρεπτικών προϊόντων, με τη χρήση τεχνολογιών πιο φιλικών προς το περιβάλλον.

Στόχος του έργου είναι η εξαγωγή – με τρόπο φυσικό, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών – των αντιοξειδωτικών και άλλων ευεργετικών για την υγεία ουσιών που υπάρχουν στα υπολείμματα από τα εσπεριδοειδή και τα ρόδια (όπως π.χ. στα κουκούτσια και τις φλούδες) και η ενσωμάτωσή τους σε τρόφιμα, όπως π.χ. το λευκό τυρί σε άλμη, τα smoothies, με αποτέλεσμα την παραγωγή νέων, ενισχυμένων και θρεπτικότερων τροφίμων. Επιπλέον, αναμένεται να παραχθούν χυμοί με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα.

Στο πλαίσιο λοιπόν της αντιμετώπισης της σπατάλης τροφίμων αλλά και των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, το EXCEL4MED, φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τα υποπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων που διαφορετικά θα κατέληγαν στις χωματερές και να τα μετατρέψει σε νέα, ευεργετικά για την υγεία προϊόντα.

Υπενθυμίζεται σε ανάρτηση της ΕΚΠΟΙΖΩ, στην ηλεκτρονική σελίδα της, ότι στις 29η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη φαγητού, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τον παγκόσμιο πληθυσμό ενώ, σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού, η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων πρέπει να έχει μειωθεί κατά 50% μέχρι το 2030.

Ωστόσο, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση που προϋποθέτει ανάληψη δράσης από διάφορες πλευρές: Από τον τομέα της βιομηχανίας τροφίμων, της λιανικής πώλησης, των υπηρεσιών εστίασης και των νοικοκυριών.

Για τις δυνατότητες που έχουν τα νοικοκυριά να συμβάλουν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων εξοικονομώντας ταυτόχρονα χρήματα, έχει αναρτηθεί βίντεο με συμβουλές στην ηλεκτρονική σελίδα της ΕΚΠΟΙΖΩ.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΟΗΕ στην έκθεση του 2024, πάνω από ένα δισεκατομμύριο γεύματα καταλήγουν κάθε μέρα στα σκουπίδια. Μόνο το 2022, τη στιγμή που το 29,6% του παγκόσμιου πληθυσμού βρισκόταν σε καθεστώς μέτριας ή σοβαρής επισιτιστικής ανασφάλειας και έως 783 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από την πείνα, ο κόσμος σπατάλησε 1,05 δισεκατομμύρια τόνους φαγητού.

«Η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων είναι ένα σοβαρό κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα και η αντιμετώπισή του είναι επιτακτική προκειμένου να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για όλους μας. Ταυτόχρονα, είναι μια ευκαιρία να καταπολεμήσουμε την κλιματική κρίση και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της επισιτιστικής ανασφάλειας», όπως επισημαίνει η έκθεση του ΟΗΕ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις