«Εξουδετερώθηκαν» Ουκρανοί που προσπάθησαν να διαφύγουν από το Azovstal – Νεκρός ο διοικητής της 36ης Ταξιαρχίας

«Εξουδετερώθηκαν» Ουκρανοί που προσπάθησαν να διαφύγουν από το Azovstal – Νεκρός ο διοικητής της 36ης Ταξιαρχίας 

Στο Azovstal και στην Μαριούπολη παραμένουν στραμμένα τα βλέμματα, καθώς έληξε χθες το τελεσίγραφο που

είχαν στείλει οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί δεν παραδόθηκαν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέφερε ο ανταποκριτής του Open Θανάσης Αυγερινός αργά το βράδυ μια ομάδα Ουκρανών προσπάθησε να σπάσει τον ρωσικό κλοιό και να διαφύγει από το Azovstal.

Η συγκεκριμένη ομάδα έγινε αντιληπτή από τους Ρώσους και έπειτα από μάχη σκοτώθηκαν περίπου 50 στρατιώτες, ενώ αιχμαλωτίστηκαν 42 άτομα. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο διοικητής της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. 

Να θυμίσουμε ότι οι Ρώσοι ήδη έχουν αιχμαλωτίσει περίπου 3.000 Ουκρανούς που πολεμούσαν τις προηγούμενες ημέρες στην Μαριούπολη.

Οι Ρώσοι πιστεύουν ότι μέσα στο Azovstal βρίσκονται περίπου 2.000-2.500 άνδρες, κυρίως μέλη του Τάγματος Αζόφ, ενώ το ισχυρίζονται ότι υπάρχουν ανάμεσα τους και 400 ξένοι μισθοφόροι.

«Σφραγίζεται» η Μαριούπολη

Στο κατώφλι της τελικής μάχης βρίσκεται η Μαριούπολη, η οποία από σήμερα πιθανότατα θα «σφραγιστεί», δείγμα της δραματικής κατάστασης που επικρατεί.

Μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου από πλευράς Ρωσίας, το οποίο καλούσε τους Ουκρανούς που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα «για να σώσουν τις ζωές τους», αλλά και την άρνηση των τελευταίων να παραδοθούν, έγινε γνωστό από τοπικούς αξιωματούχους ότι η πόλη θα «κλείσει», τόσο για όσους θέλουν να εισέλθουν, όσο και για όσους επιθυμούν να εξέλθουν.

Oπως μεταδίδει το CNN, σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης ισχυρίστηκε -με δήλωσή του στο Telegram- ότι η πόλη θα κλείσει για είσοδο και έξοδο από σήμερα, προειδοποιώντας ότι όσοι παραμένουν στην πόλη θα «φιλτράρονται».

Συγκεκριμένα, ο Πέτρο Αντριουσένκο, σύμβουλος του δημάρχου, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να εκδίδουν δελτία εισόδου για μετακίνηση εντός της πόλης και δημοσίευσε μια φωτογραφία που φέρεται να δείχνει τους κατοίκους να κάνουν ουρά για τα περάσματα, σύμφωνα με το CNN.

«Εκατοντάδες πολίτες πρέπει να σταθούν σε μια ουρά για να πάρουν ένα πάσο, χωρίς το οποίο θα είναι αδύνατο όχι μόνο να μετακινηθούν μεταξύ των συνοικιών της πόλης, αλλά και να βγουν στους δρόμους από την επόμενη εβδομάδα (σ.σ. από σήμερα)», υποστήριξε ο Αντριουσένκο.

Οι πληροφορίες, ωστόσο, δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν ανεξάρτητα, όπως σημείωσε το CNN, το οποίο επισήμανε ότι ο Αντριουσένκο δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Μαριούπολη, αλλά συλλέγει πληροφορίες από ανθρώπους που βρίσκονται εντός της πόλης

Σε ποια μέτωπα εστιάζουν οι ρωσικές δυνάμεις;

Στον άξονα του Izyum κοντά στο Kharkiv στα βόρεια – ανατολικά της Ουκρανίας, στα ανατολικά στην Popasha στην περιοχή του Donbass και στον νότιο άξονα με στόχο το Mykolaiv προελαύνουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Να σημειωθεί ότι εάν πέσει το Mykolaiv… ο Οδησσός απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα.

Οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να υποχώρησαν από το Κίεβο χωρίς να επιτύχουν τους επιχειρησιακούς στόχους αλλά η εστίαση στην Ανατολική και νότια Ουκρανία έχει αποφέρει αποτελέσματα αν και με μεγάλο κόστος εκατέρωθεν.

Με βάση ενδείξεις από την περιοχή Izyum κοντά στο Kharkiv θα ξεκινήσει μια μεγαλύτερης κλίμακας επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ποιες οι απώλειες των Ουκρανικών και ρωσικών ένοπλων δυνάμεων;

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, η Ρωσία έχασε 20.300 στρατιώτες και περίπου 1.000 αιχμαλώτους.
Ωστόσο η Ρωσία αναφέρει ότι έχασε 1.351 Ρώσους στρατιώτες που σκοτώθηκαν και 3.825 τραυματίστηκαν.

Κατά την Ουκρανία η Ρωσία έχασε 773 άρματα μάχης, 2.002 τεθωρακισμένα οχήματα, 146 ελικόπτερα, 165 αεροσκάφη, 376 μονάδες πυροβολικού, 127 MLRSs, 146 οχήματα καυσίμων, 66 συστήματα αεράμυνας και 1.471 άλλα οχήματα.

Οι δυτικές δυνάμεις αμφισβητούν τα στοιχεία που δίνει η Ουκρανία τονίζοντας ότι οι νεκροί Ρώσοι μπορεί να είναι 10.000.

Σύμφωνα με τη Ρωσία, η Ουκρανία έχει χάσει 23.367 στρατιώτες και ξένους μαχητές από την έναρξη του πολέμου.

Η Ρωσία σύντομα θα αποκαλύψει τα δεδομένα που ελήφθησαν από ουκρανικά έγγραφα σχετικά με τους νεκρούς στρατιώτες.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν 134 αεροσκάφη της Ουκρανίας, 460 drones, 987 μονάδες πυροβολικού, 252 MLRS, 246 συστήματα αεράμυνας, 2.269 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky είχε αναφέρει ότι περίπου 2.500 με 3.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε επτά εβδομάδες πολέμου με τη Ρωσία και περίπου 10.000 έχουν τραυματιστεί.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν περισσότερους από 4.000 στρατιώτες μόνο στη Μαριούπολη.

Ο Zelensky ανέφερε ότι 19.000 έως 20.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στον πόλεμο, που τώρα διανύει την όγδοη εβδομάδα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις